Παγκόσμια πρωτιά: παραγωγή plasmas από την KSTAR
χάρη στις τεχνολογίες του Ομίλου
(09/12/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών ενέργειας, η Air Liquide ανακοίνωσε ότι χάρη στις τεχνολογίες της στον τομέα της πυρηνικής σύνταξης, στάθηκε δυνατή η παραγωγή των πρώτων plasmas στον πυρήνα του καινούριου Tokamak της KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research). Την επιτυχία ολοκληρώνει η εγκατάσταση και η έναρξη λειτουργίας αυτής της μοναδικής συσκευής υψηλής τεχνολογίας.
Η Air Liquide, συνεργάτης στο έργο KSTAR από το 2005, σχεδίασε και κατασκεύασε το σύστημα υγροποίησης και διανομής ήλιου του Tokamak, το οποίο λειτουργεί από την αρχή της φετινής χρονιάς. Αυτό περιλαμβάνει ψυγείο, το οποίο ψύχει τους μαγνήτες καλής αγωγής του ηλεκτρισμού στον υπό δοκιμή αντιδραστήρα σε θερμοκρασία μικρότερη των - 269°C, δηλαδή, κοντά στο απόλυτο μηδέν. Η μοναδική τεχνογνωσία της Air Liquide στη διαχείριση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και η πείρα που έχουν οι διάφορες ομάδες της στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, έδωσαν στον Όμιλο τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά έργα σχετικά με τη μοριακή φυσική και τις εφαρμογές της υπεραγωγιμότητας (όπως η εξαιρετική συνεργασία με το CERN στο Large Hadron Collider-LHC, που λειτουργεί από τις 10 Σεπτεμβρίου), τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη γνώση για την κρυογονική σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Πρόκειται για ορόσημο στην πορεία εξέλιξης του έργου, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα διεθνή προγράμματα, συνεισφέρει στη γνώση και την πληρέστερη κατανόηση των πυρηνικών αντιδράσεων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
“Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις πρώτες επιτυχίες του KSTAR. Κάνουμε τα πρώτα βήματα για την ολοκλήρωση του διεθνούς δοκιμαστικού αντιδραστήρα ITER, στον οποίο οι ομάδες μας θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν την τεχνογνωσία τους. Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου της Air Liquide να ανταποκρίνεται σε μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη πηγών ενέργειας για το μέλλον» δήλωσε ο Francois Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Air Liquide, υπεύθυνος για τις Προηγμένες Τεχνολογίες.



Εικόνα 1. Φωτογραφία του πρώτου πλάσματος που παρήγαγε το KSTAR Tokamak,
χάρη στις τεχνολογίες της Air Liquide (Νότια Κορέα - Ιούλιος 2008).

Tokamak
Το NFRI (National Fusion Research Institute) στην Νότια Κορέα έχει αναπτύξει ένα Tokamak, ένα υπερ-εξελιγμένο εργαλείο φυσικής που σκοπό έχει να παράγει πλάσματα τα οποία κατέχουν τις απαιτούμενες συνθήκες για την ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη των ατόμων. Αυτό το είδος αντίδρασης, που συμβαίνει και στον ήλιο, απελευθερώνει μεγάλο ποσό ενέργειας το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια. Για να δημιουργηθούν τα πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό αυτής της φυσικής αντίδρασης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαγνήτες καλής αγωγής του ηλεκτρισμού οι οποίοι λειτουργούν μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το υγρό ήλιο επιτρέπει τη διατήρηση τόσο χαμηλής θερμοκρασίας μέσα στο Tokamak.

Η Αir Liquide και η πυρηνική σύντηξη
Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Air Liquide συμμετέχει στα μεγαλύτερα έργα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο. (Tore Supra, JET, SST-1, KSTAR). Ο Όμιλος έχει αναπτύξει μεγάλη επιδεξιότητα και γνώση στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων στην κρυογονική προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των έργων σύντηξης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Air Liquide να μεταφέρει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία της στο έργο ITER.Το ITER αποτελεί πρότυπο του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που είναι υπο κατασκευή στην Cadarache (Γαλλία), και έχει σκοπό να επιδείξει τις επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες της πυρηνικής σύντηξης.

Με περισσότερους από 40,000 εργαζόμενους σε 75 χώρες, η Air Liquide είναι ο παγκόσμιος ηγέτης βιομηχανικών και ιατρικών αερίων και αντίστοιχων υπηρεσιών. Ο Όμιλος προσφέρει καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε τεχνολογίες που συνεχώς ανανεώνονται και παράγει αέρια (οξυγόνο, άζωτο, αργόν, σπάνια αέρια ...) με τη μέθοδο διαχωρισμού του αέρα, καθώς και άλλα αέρια όπως υδρογόνο. Ο Όμιλος συνεισφέρει έτσι στην κατασκευή πολλών προϊόντων της καθημερινής μας ζωής: προσθέτει τις φυσαλίδες στα ανθρακούχα ποτά, δημιουργεί την αδρανή ατμόσφαιρα για την προστασία των τυποποιημένων τροφίμων, παρέχει οξυγόνο στα νοσοκομεία και στους ασθενείς στο χώρο της Φροντίδας Υγείας στο Σπίτι, παρέχει αέρια υψηλής καθαρότητας στην βιομηχανία ημιαγωγών, δίνει υδρογόνο για τη δέσμευση του θείου στα υγρά καύσιμα...
Η Air Liquide συνεισφέρει στη διατήρηση της ζωής και έχει ήδη δεσμευτεί στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Από την ημέρα της ίδρυσής της το 1902, η Air Liquide αναπτύσσει με τους μετόχους της σχέσεις εμπιστοσύνης που βασίζονται στη διαφάνεια και το σεβασμό των αρχών της Ορθής Επιχειρησιακής Διακυβέρνησης. Από τη δημοσίευση των πρώτων ενοποιημένων αποτελεσμάτων της το 1971, η Air Liquide παρουσιάζει συνεχώς σταθερή αύξηση των αποτελεσμάτων της. Οι πωλήσεις το 2007 ήταν συνολικά 11,801 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80% εκτός Γαλλίας. Η Air Liquide είναι μέλος του χρηματιστηρίου του Παρισιού και αποτελεί στοιχείο των δεικτών CAC 40 και Eurostoxx 50 i (κωδικός FR 0000120073).

Air Liquide in Italy
Air Liquide Italy has around 1,600 employees and serves about 150,000 customers. Revenue in 2007 was approx. € 666,6 million.