Σε αναστολή των συμβάσεών τους με τα ασφαλιστικά ταμεία από 15 Δεκεμβρίου οι χιλιάδες γιατροί  των Διαγνωστικών Κέντρων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Πυρηνικών γιατρών και Ακτινολόγων (02/12/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Στην αναστολή των συμβάσεων τους με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, επ' αόριστον προχωρούν από τις 15 Δεκεμβρίου οι χιλιάδες γιατροί, των Διαγνωστικών Κέντρων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Πυρηνικών γιατρών και Ακτινολόγων.
Οι κινητοποιήσεις γίνονται με τη στήριξη των τριών μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή των μεγάλων ιατρικών Ομίλων όπως της Βιοϊατρικής, της Euromedica κ.λπ.
Από την ημερομηνία αυτή τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους αφού όμως πληρώσουν την τιμή, η οποία θα είναι ίση με αυτή που έχει αποφασίσει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν τις αποδείξεις στον ασφαλιστικό τους φορέα για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.
Στην απόφαση μας αυτή ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας «Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.» κ. Γεώργιος Ποταμίτης αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε καταγγέλλοντας την αντισυμβατική συμπεριφορά όλων των ασφαλιστικών ταμείων για τους παρακάτω λόγους:
- Την καθυστέρηση της εξόφλησης των δαπανών πλέον των 10 μηνών ατόκως και παρά την νομοθεσία που προβλέπει ότι η πέραν του διμήνου καθυστέρηση πληρωμής από το Δημόσιο το υποχρεώνει σε έντοκη εξόφληση. Η ολοένα και μεγαλύτερη καθυστέρηση εξόφλησης μας από μέρους των ασφαλιστικών ταμείων έχει εξαντλήσει τα όρια της ανοχής και της αντοχής μας. Το συνολικό ύψος των δαπανών που μας χρωστούν τα ταμεία ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ.
- Την παράνομη και αδικαιολόγητη καθήλωση των εργαστηριακών τιμών και πράξεων από το 1991 όταν ο πληθωρισμός στα 17 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν έχει ξεπεράσει το 200%. Το γεγονός αυτό τείνει να καταστήσει την άσκηση της Ιατρικής επικίνδυνη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
- Την άρνηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας να κοστολογήσει τις νεότερες και απαραίτητες για την Διαγνωστική Ιατρική εργαστηριακές εξετάσεις των βιολογικών υλικών και απεικονιστικών μεθόδων. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι είτε για οικονομικούς λόγους να μην κάνουν αυτές τις εξετάσεις με άμεσο τον κίνδυνο της επισφαλούς διάγνωσης και θεραπείας.
Οι νεότερες ιατρικές πράξεις που επιμελώς παραλείπονται και δεν είναι κοστολογημένες εξήγησε ο κ. Ποταμίτης αφορούν κυρίως στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία και στην ανίχνευση μολυσματικών νόσων και γενετικών ανωμαλιών. Έτσι ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κάθε χρόνο τις αυξανόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές, ως προς τις νεότερες αυτές και άλλες ιατρικές εξετάσεις παραμένουν ανασφάλιστοι.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά πρόσθεσε ο κ. Ποταμίτης, έχουμε και μερίδα των Ασφαλιστικών Οργανισμών όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ και το Ταμείο Νομικών που ζητούν εκβιαστικά εκπτώσεις στο κρατικό τιμολόγιο μέχρι και 20%, γεγονός τελείως παράνομο.
Τα εργαστήρια μας τόνισε ο κ. Ποταμίτης αποτελούν σημαντικό κομμάτι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επειδή συμβάλλονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποτελούν το κατεξοχήν και σε ορισμένες περιπτώσεις τον αποκλειστικό πάροχο ιατρικών υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι αμοιβές μας από τα ταμεία καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 157 του 1991. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει για τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο το είδος των ιατρικών πράξεων που είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους ασφαλισμένους όσο και το ύψος των αμοιβών των εργαστηρίων.
Από το 1991 δεν έχει γίνει καμία αναπροσαρμογή των αμοιβών μας παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών, των αναλωσίμων, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των μισθών των εργαζόμενων στα εργαστήρια μας.
Έτσι φθάσαμε σήμερα στο σημείο να θεωρούνται:
- Για μια γενική εξέταση ούρων 1,76 €
- Για μια ακτινογραφία 1,88 €
- Για γενική αίματος 2,88 €
- Για υπερηχογράφημα 8,28 €
- Για σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς 6,63 €
- Για το PAP test 6,22 €
- Για τη βιοψία δέρματος 2,26 € κ.ο.κ.

Συναισθανόμενοι υπογράμμισε ο κ. Ποταμίτης τη δυσμενή οικονομική συγκυρία των ημερών μας, προτείνουμε στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τον πλέον ανώδυνο τρόπο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με την άμεση διάθεση του ποσού που μας οφείλεται, από το σύνολο των 28 δις που θα διατεθεί στις τράπεζες για τις ανάγκες της αγοράς και μέσω του οποίου θα προεξοφλούνται οι δαπάνες μας, με την ανάληψη του συνολικού κόστους από την Πολιτεία, όπως άλλωστε ορίζει και η σχετική νομοθεσία.
Η πρόταση μας αυτή κατέληξε ο κ. Ποταμίτης είχε περιληφθεί και σε σχετικό άρθρο στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που επεξεργάστηκε τον περασμένο Ιούνιο το Υπουργείο Υγείας και κατέθεσε για Δημόσια Διαβούλευση ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά παρέμεινε έκτοτε σε εκκρεμότητα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας αναλαμβάνει από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης των ασφαλισμένων ώστε να γνωρίζουν την αιτία που τους ανάγκασε να καταφύγουν στην αναστολή των συμβάσεων με τα ταμεία. Ταυτόχρονα θα ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς για τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων των μελών της. Ενημέρωση επίσης θα γίνει σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ κλπ
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Μικροβιολόγος κ. Α. Πλακιώτης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Ακτινολόγος κ. Γ. Βουγιούκας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ακτινολόγων, κ. Μ. Ψαλτάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, Πυρηνικός Ιατρός κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου και ο Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Α. Κρεμμύδας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Ελευθερίου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 24 Νοεμβρίου 2008, Mastermind Group