H Grameen Health και η Pfizer ανακοίνωσαν μια πρωτοποριακή συνεργασία με στόχο
την αναζήτηση βιώσιμων μοντέλων παροχής υγειονομικής περίθαλψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο
(21/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η συνεργασία προβλέπει την εξεύρεση καινοτόμων προγραμμάτων, για την κάλυψη των αναγκών 4 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 3.000 δολάρια

Νέα Υόρκη, Νοέμβριος 2008 - Η Pfizer και η Grameen Health, ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την ανεύρεση βιώσιμων μοντέλων παροχής υγειονομικής περίθαλψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η Grameen Health είναι θυγατρική εταιρεία της Grameen Bank, ενός πρωτοποριακού οικονομικού οργανισμού με έδρα το Μπαγκλαντές, ο οποίος το 2006 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το σημαντικό έργο που προσέφερε στην προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας. Οι δύο Οργανισμοί θα αξιολογήσουν από κοινού διάφορους τρόπους για να βελτιώσουν τις υπάρχουσες κλινικές της Grameen Health και γενικότερα το σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης στις αγροτικές περιοχές του Μπαγκλαντές. Σε ένα έτος θα έχουν διαμορφώσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μοντέλα τα οποία θα αποτελέσουν πρότυπα και για άλλες χώρες, καλύπτοντας τις ανάγκες 4 δισ. ανθρώπων που επιβιώνουν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 3.000 δολάρια. Η Pfizer θεωρεί τη συνεργασία αυτή ως υψηλή προτεραιότητα για το επόμενο έτος. Έτσι, μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη της στον τομέα της τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης θα αφιερωθούν σε αυτή τη συνεργασία. «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούν στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Pfizer, η οποία συμμερίζεται την άποψή μας ότι οι λύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στη φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη μπορούν να χαρακτηρίζονται από κοινωνική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα, όντας ταυτόχρονα οικονομικά εφικτές», δήλωσε ο Καθηγητής Muhammad Yunus. Ο Καθηγητής Yunus ίδρυσε το 1983 την Grameen Bank (Grameen στην τοπική γλώσσα σημαίνει χωριό) παρακινούμενος από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του να δανείσει μερικά δολάρια σε πάμφτωχους συμπολίτες του για να ασχοληθούν με κάποιο επάγγελμα, βγάζοντάς τους από τη φτώχεια. Το 2006 ο Καθηγητής Muhammad Yunus μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με την Grameen Bank. «Πιστεύουμε πως η επιτυχημένη παροχή καινοτόμων οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας από τον οργανισμό Grameen, σε συνδυασμό με την εμπειρία στην υγειονομική περίθαλψη, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της Pfizer, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ασθενών», δήλωσε ο Jean-Michel Halfon, Πρόεδρος τoυ φαρμακευτικού τμήματος της Pfizer στον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. «Η συνεργασία αυτή είναι η πρώτη από πολλές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια της παγκόσμιας στρατηγικής της Pfizer με στόχο την ευρύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσω της ανάπτυξης μη συμβατικών, αποδοτικών και βιώσιμων μοντέλων χρηματοδότησης.»

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:
-Ανάλυση τρόπων επέκτασης και βελτίωσης των προγραμμάτων παροχής υγείας και ασφάλισης χαμηλού κόστους στις 38 υπάρχουσες κλινικές της Grameen Health.
-Επανεξέταση των λειτουργικών δυνατοτήτων και του φάσματος υπηρεσιών (π.χ. τηλεϊατρική, κινητή υγειονομική περίθαλψη) στις κλινικές της Grameen Health.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη βελτίωση της υγείας αποτελεί η ανεπάρκεια χρηματοδοτικών μηχανισμών της υγειονομικής περίθαλψης ασθενών που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν χρήματα.
Εκτός από τη συνεργασία της με την Pfizer, η Grameen συνεργάζεται ήδη με την GE Healthcare με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών μέσω των προδιαγνωστικών ελέγχων με υπερήχους στις κλινικές της Grameen Health. Επίσης η Grameen συνεργάζεται με την Μayo Clinic, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της αποδοτικότητας και της διατήρησης του προσωπικού των κλινικών της.
«Αναγνωρίζουμε πως η αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί σημαντικό μακροπρόθεσμο στόχο της παγκόσμιας κοινότητας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με διάφορους οργανισμούς και πρωτοπόρους της σκέψης, στηρίζοντας την συλλογική αυτή προσπάθεια», πρόσθεσε ο Jean-Michel Halfon.

Σχετικά με την Grameen Health
Η Grameen Health (GH) σκοπεύει να επεκτείνει την επιτυχία της Grammen Bank στον τομέα των δανειοδοτικών προγραμμάτων σε άπορους και στην υγειονομική περίθαλψη. Σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας υποδομές, πάνω σε οικονομικά βιώσιμες πρακτικές, η GH φιλοδοξεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο. Στόχος όλων των προσπαθειών αποτελεί η παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας σε συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σχετικά με την Pfizer
Η Pfizer είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως ερευνητική βιοϊατρική και φαρμακευτική εταιρεία, με 85.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 150 χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το ένα τρίτο των σκευασμάτων της Λίστας Απαραίτητων Φαρμάκων, παρασκευάζονται από την Pfizer.

Πηγή: Δελτίο τύπου Pfizer Hellas, 6 Νοεμβρίου 2008, STRATCOM