14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη
Αφιερωμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ευάλωτο πληθυσμό των παιδιών και των εφήβων
(21/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

-Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως η Διαβητική Κετοξέωση για τα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1
-Στην Ελλάδα 30.000 παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών έχουν διαβήτη Τύπου 1, με ανησυχητική ετήσια αύξηση κατά 3% σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες

Μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη οδηγούνται, κάθε χρόνο, στα νοσοκομεία εξαιτίας επιπτώσεων από την πάθηση. Άλλωστε μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, η Διαβητική Κετοξέωση, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1 παγκοσμίως. Ας σημειωθεί ότι καταστάσεις όπως το έντονο στρες ή η ασθένεια, που συχνά εκδηλώνονται στο σχολείο και ταλαιπωρούν τα παιδιά και εφήβους, αλλά και τους εκπαιδευτές τους, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση Διαβητικής Κετοξέωσης, εφόσον φυσικά υπάρχει το υπόστρωμα του σακχαρώδη διαβήτη. Η έλλειψη κατάλληλης αγωγής μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων αρκεί για να αποτρέψει δυσάρεστες επιπτώσεις[1].
Σήμερα σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, παγκοσμίως. Στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 380 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χρόνο προστίθενται 35.000 με 40.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων περισσότερα από 500 αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Επιπλέον δεδομένα δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυξάνεται κάθε χρόνο, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας το 7-8% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000-800.000 Έλληνες πάσχουν από την πάθηση, εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών. Σημαντικότερη ακόμη ένδειξη είναι ότι περίπου 10.000 άτομα με νεανικό διαβήτη δεν παρακολουθούνται για τη νόσο τους με συνεπακόλουθες επιπλοκές για την υγεία τους.
Με τα προαναφερθέντα δεδομένα το πρόβλημα στις μέρες μας αποτελεί πλέον επιδημία παγκόσμιας εμβέλειας, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προξενώντας σημαντικές φθορές στον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο μάλλον εάν συνυπολογιστεί ότι περίπου ένα 5% δε γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη ώστε να λάβει τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα!
Με βάση τη διαπίστωση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της νόσου, που αποτελεί μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές παθήσεις[2] με ετήσια αύξηση που αγγίζει το ποσοστό του 3%, τα τελευταία 30 χρόνια, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στα παιδιά και τους εφήβους. Στόχος είναι η εστίαση του ενδιαφέροντος στην αύξηση της συχνότητας του διαβήτη Τύπου 1 και 2 στα παιδιά και εφήβους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της εκπαίδευσης σχετικά με τις επιπλοκές και τους θανάτους εξαιτίας του διαβήτη και στον αντίκτυπο που έχει στα ίδια και στις οικογένειες τους.
Η Abbott Laboratories Ελλάς και ειδικότερα το Τμήμα Διαβήτη (Abbott Diabetes Care) αναγνωρίζει την ανάγκη αγωγής και προαγωγής σε θέματα υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη γι' αυτό και έχει προβεί στη διαδικασία παραγωγής ειδικού εκπαιδευτικού υλικού όπως βιβλίο με τίτλο «Συμβιώνοντας με το Νεανικό Διαβήτη», το οποίο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Α' Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες εκμάθησης του θέματος του διαβήτη από τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Επίσης, η εταιρία συμμετέχει στη χορηγία εκδήλωσης αφιερωμένης στον Παιδικό και Νεανικό Διαβήτη (15 Νοεμβρίου), με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο, Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία κ. Χρήστο Ζούπα και θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία».
Στο ίδιο πλαίσιο και με προτεραιότητα την ευρύτερη και έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το διαβήτη, η εταιρεία διοργανώνει και συμμετέχει σε ημερίδες, καμπάνιες, συνέδρια, έρευνες, ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και άλλες πρωτοβουλίες όπως:
-Έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, σε άτομα με διαβήτη σχετικά με το επίπεδο ρύθμισης της νόσου αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των διαβητικών. Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Abbott Laboratories και Novo Nordisk Ελλάς με την επιστημονική καθοδήγηση του ενδοκρινολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το συνολικό αριθμό των ερωτηθέντων (7200 άτομα), το 7,5% δήλωσε ότι έχει γνωστό σακχαρώδη διαβήτη και είναι αυτοί που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας. Ενδιαφέροντα ευρήματα προς συζήτηση και ανακοίνωση.
-Υποστήριξη με παροχή προϊόντων (μετρητές σακχάρου και αναλώσιμα) στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη (JDRF):
Ανάβαση Γκίγκιλου: 2-4 Μαΐου 2008 για 30 παιδιά ηλικίας από 15 έως 25 ετών με σκοπό τη εκπαίδευση τους όσον αφορά στις υπογλυκαιμίες και πώς να τις αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.
Ανάβαση στον Όλυμπο: 12-14 Σεπτεμβρίου 2008, Στην κορυφή έφτασαν παιδιά με διαβήτη Τύπου 1, από Θεσ/νίκη, Λάρισα και Βόλο, για να αποδείξουν τις αντοχές τους και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σημαντικά στοιχεία για το διαβήτη
[1]Κετοξέωση: Πρόκειται για μία κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη αύξηση των κετονών στο αίμα και που συναντάται κύρια σε περιστατικά διαβήτη που για μεγάλο χρονικό διάστημα αγνοούσαν τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας.
[3]Προς το παρόν, τρόπος να προληφθεί ο διαβήτης Τύπου 1 δεν υπάρχει. Όμως, ο Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, όταν κανείς διατηρεί φυσιολογικό βάρος και έχει συχνή σωματική δραστηριότητα. Οι κρατικοί φορείς πρέπει αφενός να αναγνωρίσουν ότι ο διαβήτης Τύπου 2 στα παιδιά αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και αφετέρου να αναπτύξουν κατάλληλα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.
[2]Συχνά ο διαβήτης στα παιδιά διαγιγνώσκεται αργά, όταν δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ήδη πολύ υψηλά, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή ενός παιδιού.
Ο διαβήτης Τύπου 1 αυξάνεται περίπου 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και εφήβους και στο ανησυχητικό ποσοστό του 5% σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 70.000 παιδιά παγκοσμίως κάτω των 15 ετών εμφανίζουν διαβήτη Τύπου 1 κάθε χρόνο (200 παιδιά την ημέρα). Στην Ελλάδα, μελέτες κάνουν λόγο για 7-9 περιπτώσεις διαβήτη Τύπου 1 ανά 100.000 πληθυσμού, κατ' έτος. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι στις μέρες μας το πρόβλημα ολοένα και διογκώνεται. Τα περιστατικά διαβήτη Τύπου 2 σε παιδιά ακολουθούν αυξανόμενο ρυθμό και υπολογίζεται ότι τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι περισσότερα κατά 50% διεθνώς. Αυτή η μορφή διαβήτη παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, αλλά σήμερα η παιδική παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η αποφυγή της σωματικής άσκησης οδήγησαν στην εμφάνισή της και στα παιδιά. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, αφού τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, αποτελούν εξαιρετικό υπόστρωμα για την αύξηση της εμφάνισης του διαβήτη Τύπου 2 σε παιδιά.

Abbott και Διαβήτης
Η Abbott Laboratories Ελλάς διαθέτει ειδικό τμήμα Abbott Diabetes Care, το οποίο, πιστό στις αξίες της εταιρείας για την πρωτοπορία και φροντίδα και με σεβασμό στις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με διαβήτη, προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση υποστήριξης τόσο στα άτομα με διαβήτη όσο και στους θεράποντες ιατρούς τους.
Συγκεκριμένα, οι μετρητές που διαθέτει η εταιρεία (FreeStyle Lite & FreeStyle Freedom Lite) είναι σχεδιασμένοι για εύκολη καθημερινή μέτρηση, ικανοποιώντας τις πρωταρχικές ανάγκες των ανθρώπων με διαβήτη που χρειάζονται συστηματικό αυτοέλεγχο του σακχάρου. Τα νέα συστήματα, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, δε χρειάζονται κωδικοποίηση και εξασφαλίζουν γρήγορη και εύκολη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα από άτομα κάθε ηλικίας. Λόγω της μοναδικής, πατενταρισμένης τεχνολογίας κουλομετρίας παρέχουν αποδεδειγμένη αξιοπιστία στη μέτρηση της γλυκόζης αίματος σε μόνο 5 δευτερόλεπτα και προσφέρουν πραγματικά ανώδυνη μέτρηση λόγω της πολύ μικρής σταγόνας αίματος που χρειάζονται (ίση σε μέγεθος με την κεφαλή καρφίτσας) και επιτρέπουν μέτρηση σε εναλλακτικά σημεία του σώματος, όπως το αντιβράχιο, ο μηρός και η παλάμη, που είναι λιγότερο ευαίσθητα στον πόνο σε σχέση με τα δάχτυλα. Επίσης, στη φαρέτρα του τμήματος διαβήτη, διατίθεται το μοναδικό σύστημα που συνδυάζει τη μέτρηση σακχάρου και κετόνης στο αίμα (Precision Xceed), παρέχοντας μεγαλύτερη εξασφάλιση στα άτομα με διαβήτη, όπως παιδιά, χρήστες αντλιών ινσουλίνης, γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και χρήστες ινσουλίνης κατά τη διάρκεια ασθένειας ή καταστάσεων στρες. Σημαντικό είναι ότι το σύστημα προσφέρει έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή επιπλοκών μειώνοντας την ανάγκη επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης. Τους τελευταίους μήνες το σύστημα διατίθεται στην ελληνική αγορά με νέες εξελιγμένες ταινίες μέτρησης γλυκόζης, τις ταχύτερες που κυκλοφορούν και λειτουργούν με τη μικρότερη σταγόνα αίματος στον κόσμο, με αποτέλεσμα σε 3 δευτερόλεπτα ενώ χρειάζονται μόλις 0,3μL, εξασφαλίζοντας πραγματικά ανώδυνη μέτρηση. Τέλος, το πρόγραμμα υποστήριξης της Abbott Diabetes Care περιλαμβάνει δωρεάν παροχή βοήθειας, ενημερωτικού υλικού και συμβουλών για τη σωστή χρήση των μετρητών σακχάρου, καθώς και τη δωρεάν αντικατάσταση των προϊόντων όταν χρειαστεί.

Abbott και Abbott Ελλάς
Η Abbott είναι μία παγκόσμια εταιρεία στο χώρο της Υγείας, με αφοσίωση στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παρασκευή και την εμπορία φαρμακευτικών, ιατρικών και διατροφικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών και διαγνωστικών μηχανημάτων. Η Abbott δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες με ανθρώπινο δυναμικό άνω των 68.000 εργαζομένων.
Η Abbott Ελλάς είναι θυγατρική της Abbott ΗΠΑ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Abbott Ελλάς συμπλήρωσε το 2007 εξήντα χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική αγορά φαρμάκου και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, την εισαγωγή και τη διανομή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, διαγνωστικών μηχανημάτων, διαβητολογικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για την παροχή των παραπάνω προϊόντων και στην Κυπριακή αγορά. Συγκαταλέγεται στις 50 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με ανθρώπινο δυναμικό 300 εργαζομένων. Τα κεντρικά γραφεία της Abbott Ελλάς βρίσκονται στην Αθήνα ενώ σε εγκαταστάσεις στο Κορωπί στεγάζεται ένα από τα τέσσερα Κέντρα Διανομής της εταιρείας στην Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη η Abbott Ελλάς καλύπτει πλήρως την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Πηγή: Δελτίο τύπου, Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2008, Run Communication