Διακοπή προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού προς δημόσια Νοσοκομεία (20/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ οι οφειλές
Θα εξυπηρετούνται τα σοβαρά έκτακτα περιστατικά από τις εταιρίες του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ

Σε διακοπή πάσης φύσεως προμηθειών σε δημόσια νοσοκομεία προβαίνει από σήμερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), όπως ανακοινώθηκε σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ειδικότερα, όπως είχε εξαγγελθεί από τις 21/10, λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, οι περισσότερες από 80 εταιρίες του Συλλόγου οδηγήθηκαν στην απόφαση να διακόψουν τις προμήθειές τους, καθώς πλέον αδυνατούν και οι ίδιες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ., με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, θα εξυπηρετεί τα απολύτως επείγοντα περιστατικά εφόσον προσκομίζεται από τα νοσοκομεία σχετική βεβαίωση. Η προμήθεια των υλικών, στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις εταιρίες-προμηθευτές με άμεση εξόφληση των τιμολογίων. Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία αυτή έχει ενημερωθεί μέσω σχετικής επιστολής της 4/11 ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς.
Σήμερα, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, που αποτελούν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών των προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εταιρίες αυτές είναι απλήρωτες από το β' εξάμηνο του 2005. Το πρόβλημα μεγεθύνεται, από το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν, οι εταιρίες μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. εξασφάλιζαν σχετική δανειοδότηση από τις τράπεζες, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα τιμολόγια, η διαδικασία αυτή πλέον δεν είναι εφικτή, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που επικρατεί. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται στο ελάχιστο η ταμειακή τους επάρκεια και η δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις δικές τους υποχρεώσεις. Σημειώνεται πάντως, ότι ως σήμερα οι εταιρίες υπήρξαν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και τυπικές στην εξόφληση των δικών τους εργαζομένων και προμηθευτών.
Κλείνοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο το ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. τόνισε ότι πέρα από τα επιχειρησιακά κολλήματα που δημιουργούν οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, η κατάσταση που επικρατεί εγείρει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, επηρεάζοντας άμεσα τόσο την παροχή ορθοπεδικής περίθαλψης στους Έλληνες πολίτες, όσο και μείωση του βιοτικού επιπέδου των περίπου 2000 εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών τους.
Στο πλαίσιο των παραπάνω ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την επίλυση του θέματος.

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ, Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2008, V+O COMMUNICATION