116000 - H κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τις εξαφανίσεις ανηλίκων ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα
Παρουσιάστηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εφαρμογή του 116000
σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
(17/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Missing Children Europe και τα μέλη της από την Ελλάδα και το Βέλγιο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Child Focus, αντίστοιχα, διοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα την 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα «Εξαφανίσεις Ανηλίκων: Αντιμετωπίζοντας το Πρόβλημα». Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε από την κα. Margarita Barroso για πρώτη φορά η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων 116000, η οποία και ενεργοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση με το Τηλεφωνικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής. Η Συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Βέλγου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Pierre Vaesen. Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εξειδικευμένοι επιστήμονες από 12 διαφορετικά Ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη πανευρωπαϊκής καμπάνιας που θα αφορά στη γραμμή 116000 και σαν στόχο θα έχει την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για αυτή.
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας βράβευσε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικά τον επικεφαλής κ. Μάνο Σφακιανάκη, για την καθοριστική συνεισφορά του Τμήματος και του ίδιου προσωπικά στην επιτυχή εξιχνίαση εγκλημάτων κατά των παιδιών με τη χρήση της τεχνολογίας.
Η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 αποτελεί αποτέλεσμα της σχετικής Απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2007. Ένα χρόνο μετά, μόνο 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν σε αξιόπιστες οργανώσεις της χώρας τους την Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000. Η ενεργοποίηση του 116000 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθιστά την Ελλάδα το δεύτερο κράτος μέλος που έχει θέσει σε λειτουργία τη Γραμμή. Το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που ενεργοποίησε την Γραμμή είναι η Ουγγαρία και η Οργάνωση «Kek Vonel». Στην Ελλάδα η Γραμμή εκχωρήθηκε στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η διαδικασία ενεργοποίησης της Γραμμής είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη από ακόμα 6 κράτη μέλη.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι το 70% των παιδιών θυμάτων αρπαγής που βρίσκονται δολοφονημένα, είναι νεκρά από τις 3 πρώτες ώρες και 90% μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την εξαφάνισή τους. Η άμεση αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών εξαφάνισης με την χρήση εξειδικευμένων μέσων και τεχνολογιών κρίνεται απλά επιβεβλημένη», τόνισε η κα. Margaritta Barroso, Ανεξάρτητο Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 προσφέρει τη δυνατότητα να σώσουμε παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία βάσιμη δικαιολογία για να μην ενεργοποιηθεί άμεσα η 116000 σε κάθε κράτος μέλος της Ευρώπης».
Στην Ευρώπη σήμερα όπου δεν υπάρχουν σύνορα η συντονισμένη αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών φυγών, αρπαγών, εξαφανίσεων, απαγωγών παιδιών αποτελεί μονόδρομο. Η Γραμμή 116000 έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά «εργαλεία» που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
«Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe είχαν την πρωτοβουλία και προώθησαν έντονα την ιδέα υλοποίησης της Γραμμής 116000» σημείωσε ο κ. Francis Herbert, Γενικός Γραμματέας του Missing Children Europe. Παράλληλα ανακοινώθηκε το νέο ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο σαν στόχο θα έχει:
1. Την Εκχώρηση της Γραμμής 116000 από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή του στην εκάστοτε εθνική οργάνωση.
2. Την Ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για την ενεργοποίηση τη Γραμμής 116000 και της λειτουργίας της με ιδιαίτερη έμφαση στους γονείς που ταξιδεύουν συχνά.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Daphne, ενώ τον συντονισμό θα αναλάβει το Missing Children Europe με την συμμετοχή των 11 εθνικών μελών του.
Missing Children Europe (www.missingchildreneurope.eu) είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά. Την αντιπροεδρία κατέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Εκπροσωπεί 21 ΜΚΟ από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βασικοί στόχοι του Missing Children Europe είναι:
- Η προώθηση καλών πρακτικών ανάμεσα στα μέλη.
- Η εκπροσώπηση των μελών σε Ευρωπαϊκά Ιδρύματα και Φορείς.
- Η υλοποίηση ευρωπαϊκών «εργαλείων» για την αντιμετώπιση των φαινομένων της Εξαφάνισης και Εκμετάλλευσης των παιδιών.
- Η συνεργασία με άλλες οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά «International Centre for Missing and Exploited Children» (ICMEC), που εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α.


Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2008, Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».