Τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως FITNESS® της NESTLÉ®
συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
(17/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως FITNESS® της NESTLÉ®, στηρίζοντας την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συμμετείχαν ενεργά στο 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και στο 3ο Βαλκανικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που διεξήχθησαν 16-17 Οκτωβρίου και 17-19 Οκτωβρίου 2008 αντίστοιχα, στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.
Tα Συνέδρια παρακολούθησαν περισσότεροι από 1300 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, γιατροί και φοιτητές διαιτολογίας, οι οποίοι παρουσίασαν σύγχρονα θέματα διατροφής, καθώς και σημαντικά πορίσματα πρωτοποριακών ερευνών, αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την πρόληψη της παχυσαρκίας, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου.
Συγκεκριμένα, Έλληνες και ξένοι ιατροί παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου από τα FITNESS® της NESTLÉ®, στο πλαίσιο του 3ου Βαλκανικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, με θέμα τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών ολικής αλέσεως για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρόεδρος κα. Χασαπίδου Μαρία και οι εισηγητές κα. Μελίνα Σ. Καριπίδου, κα. Pένα Ι. Κωστή και Dr. Jan Willem van der Kamp, έδωσαν έναν δυναμικό χαρακτήρα στο συμπόσιο, αναφερόμενοι εκτενώς στη σημασία της πρόσληψης Δημητριακών Ολικής Αλέσεως. Παράλληλα, ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα Ολικής Αλέσεως ενισχύουν το μεταβολισμό και επηρεάζουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), καθώς επίσης και το ρόλο που παίζουν στην πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.
Ειδικότερα, στην εισήγησή της, η κα. Μελίνα Σ. Καριπίδου, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Υπεύθυνη Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του «ΜΗΤΕΡΑ», υποστήριξε πως η αυξημένη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ 2) και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι προστατευτικές ιδιότητες των δημητριακών ολικής αλέσεως έχουν αποδοθεί κυρίως στην ύπαρξη των διαιτητικών ινών και στη δομή των δημητριακών. Επίσης, στην ομιλία της αναφέρει πως η βιταμίνη Ε, o ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, τα οποία υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στα δημητριακά ολικής αλέσεως, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ 2 επηρεάζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος καθώς και τη δράση της ινσουλίνης.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της κα. Ρένας Ι. Κωστή, υπεύθυνης της Μονάδας Διατροφής του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μίας ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης. Στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί αν η κατανάλωση δημητριακών πρωινού συνδέεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.). Την περίοδο 2004-2005, επιλέχθηκαν 2008 έφηβοι (1021 αγόρια και 987 κορίτσια), από όλα τα δημόσια σχολεία του δήμου του Βύρωνα, και υπολογίστηκε ο Δ.Μ.Σ. ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους και καταγράφθηκαν μέσω ερωτηματολογίου οι διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα απέδειξε πως εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σημαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.). Επιπλέον μετά από ανάλυση των διαιτητικών συνηθειών του δείγματος, προέκυψε πως η κατανάλωση δημητριακών πρωινού συνδέεται με χαμηλότερο Δ.Μ.Σ. τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια καθώς και με κατά 33% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.
Τέλος, το λόγο είχε ο Dr. Jan Willem van der Kamp, υπεύθυνος του διεθνούς προγράμματος TNO Quality of life, ο οποίος αναφέρθηκε στο HEALTHGRAIN, το πρόγραμμα που ακολουθεί την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών ερευνών για τη νέα γενιά δημητριακών τα οποία έχουν ως βάση την ολική άλεση. Η υψηλή θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως και των φυτικών ινών συμβάλλει, όπως τόνισε στην απόκτηση ενός ενδεδειγμένου σωματικού βάρους και επηρεάζει θετικά τον οργανισμό ενισχύοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως FITNESS® της NESTLÉ®, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αποτελούν μία γευστική και παράλληλα θρεπτική επιλογή. Η καθημερινή κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πρωινό γεύμα, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στη διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς και στη μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν.

Σχετικά με τα Δημητριακά Πρωινού Ολικής Αλέσεως NESTLÉ®
Τα δημητριακά Ολικής Αλέσεως της NESTLÉ® αποτελούν την καλύτερη λύση για ένα ισορροπημένο πρωινό, αλλά και για ένα ελαφρύ γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα FITNESS® της NESTLÉ® περιλαμβάνουν έξι μοναδικές γεύσεις τραγανών νιφάδων σιταριού Ολικής Αλέσεως: τα σκέτα FITNESSa με μόνο 1% λιπαρά, τα FITNESS® & Fruits με εξωτικά φρούτα, τα FITNESS® Chocolate, τα FITNESS® Dark Chocolate, τα FITNESS® & Yoghurt, τα FITNESS®  Honey & Almonds και τέλος, τα FITNESS® Bars (κλασσικό, φράουλα, σοκολάτα, σοκολάτα-πορτοκάλι, σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα γάλακτος με φουντούκι). Τι κάνει όμως τα δημητριακά Ολικής Αλέσεως της NESTLÉ® τόσο ξεχωριστά; Το μυστικό βρίσκεται στην Ολική Άλεση! Με τον όρο «Ολική Άλεση» εννοούμε την επεξεργασία κατά την οποία όλα τα μέρη του σπόρου αλέθονται μαζί έτσι ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δημητριακά Ολικής Αλέσεως είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους του σώματος, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2008, POLITICS Strategic Communication-Relations Management