Επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων
στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημ. Αβραμόπουλο,
με αφορμή τη συσσώρευση τεράστιων χρεών προς τον κλάδο
(06/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

«Θηλιά» ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία απειλεί με στραγγαλισμό τις φαρμακευτικές εταιρίες, αποτελούν τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τον κλάδο. Το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση το καθιστά ακόμη οξύτερο, οδηγώντας το σύνολο του κλάδου σε απόγνωση.
Αυτό τονίζεται σε επιστολή-έκκληση βοήθειας που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημ. Αβραμόπουλο, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, με αφορμή τη συσσώρευση τεράστιων χρεών προς τον κλάδο. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τα στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι κατά το δωδεκάμηνο Ιούνιος 2007 - Ιούνιος 2008 τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες αυξήθηκαν κατά 53%, ρυθμός αύξησης που παραμένει σταθερός και στο τελευταίο διάστημα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τα συσσωρευμένα χρέη κοντά στο ποσό των 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους!
Τα χρέη αυτά δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς εκτός όλων των άλλων οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ και τους φόρους που αναλογούν σε αυτά.
Με αυτά τα δεδομένα, και με γνώμονα τη διεθνή κρίση που πλήττει την οικονομία το τελευταίο διάστημα, ο Σύλλογος τονίζει ότι «οι οικονομικές αντοχές του κλάδου μας έχουν επηρεασθεί σημαντικά, μη δυνάμενοι πλέον να αντεπεξέλθουμε στο έργο μας, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία». Καταλήγοντας, ο Σύλλογος κάνει έκκληση στον υπουργό Υγείας «όπως δώσετε στο θέμα την επιβαλλόμενη λύση προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2008, The Mastermind Group