Δελτίο Τύπου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (06/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., στη συνεδρίαση της 30-10-08, συζήτησε την εξέλιξη της κατάστασης στο νοσοκομειακό χώρο, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στο ωράριο και στις συνθήκες εργασίας τους.
Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι ατομικές, ο Ι.Σ.Α. δηλώνει ότι ουδείς δύναται να τους υποχρεώσει να υπερβούν το καθορισμένο ωράριο και είναι προφανές ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, με ότι αυτό σημαίνει για τη Δημόσια Υγεία.
Το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να κινηθεί στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης προς τις κοινοτικές οδηγίες και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να επιτευχθούν ασφαλείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους στυλοβάτες του Ε.Σ.Υ. Έλληνες γιατρούς, με αμοιβές αντάξιες της προσφοράς τους.
Κάθε άλλη επιλογή θα κινείται εκτός πραγματικότητας και είναι απορριπτέα από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου.
Οι όποιες λύσεις προκριθούν μέσα από διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς των γιατρών, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και έτερους καθοριστικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους ειδικευόμενους γιατρούς.
Λύσεις που εκφεύγουν αυτού του πλαισίου δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να διαιωνίζουν μία απαράδεκτη κατάσταση που χρονίζει και οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση το Ε.Σ.Υ.
Ο Ι.Σ.Α. στηρίζει τους αγώνες και τα συγκεκριμένα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπείς αμοιβές.
Για τον Ι.Σ.Α. δεν υφίσταται άλλος δρόμος, πέραν της εφαρμογής λύσεων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα τυγχάνει της αποδοχής των φορέων των γιατρών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΡΗΓΑΚΗΣ                                   Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 31-10-2008, Ι.Σ.Α.