Η επιστημονική μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης - Έρευνα για το παιδί» στηρίζει το έργο των παιδιάτρων
και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών με μια πολύ σημαντική ημερίδα
(04/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, με θέμα «Ευαισθητοποίηση των Παιδιάτρων στην Αναγνώριση Πρώιμων Αναπτυξιακών & Ψυχοσυναισθηματικών Προβλημάτων»

Ένας από τους πιο δραστήριους, σε θέματα παιδιού, επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, η "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ - Έρευνα για το παιδί" Ειδική Ερευνητική Διαγνωστική & Θεραπευτική Μονάδα (ΕΕΔΘΜ), πραγματοποιεί μία πολύ σημαντική ημερίδα ενημέρωσης, που θέτει σε νέες βάσεις τόσο την αποτελεσματικότητα του έργου των παιδιάτρων, όσο και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών της πρώιμης ηλικίας.
Η ημερίδα, με θέμα «Ευαισθητοποίηση των Παιδιάτρων στην Αναγνώριση Πρώιμων Αναπτυξιακών & Ψυχοσυναισθηματικών Προβλημάτων», θα πραγματοποιηθεί από τη διεπιστημονική ομάδα της ΕΕΔΘΜ, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50).
Στόχος της ημερίδας είναι να συμβάλλει στην «Αναπτυξιακή Επαγρύπνηση», ενημερώνοντας ολοκληρωμένα κι αξιόπιστα τους παιδιάτρους για την πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και παρέμβαση σε παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για την εκδήλωση διαταραχών στην ανάπτυξη και την ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.
Πολυετείς έρευνες καταδεικνύουν ότι η φυσιολογική ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ατόμου, σε όλους τους τομείς. Η χρόνια κλινική εμπειρία και οι πρόσφατες νευροβιολογικές μελέτες αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος φροντίδας, της ποιότητας των σχέσεων και των ερεθισμάτων για την άρτια κατάκτηση των αναπτυξιακών οροσήμων, όπως είναι η επικοινωνία, ο λόγος, η κοινωνική συμπεριφορά, η αυτοϋπηρέτηση και η γνωστική λειτουργία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το θεματικό πλαίσιο της ημερίδας καταρτίστηκε στρατηγικά από τη διεπιστημονική ομάδα της ΕΕΔΘΜ, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση σε πολλαπλούς τομείς, όπως είναι: η καθοριστική σημασία της εμπειρίας και της βιολογίας στην υγιή ανάπτυξη, η αναγνώριση των σημείων απόκλισης στην πρώιμη ηλικία, η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη τα τρία πρώτα χρόνια, οι διαταραχές της πρώιμης παιδικής ηλικίας και η αντιμετώπισή τους, τα πρόδρομα στοιχεία των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, ο ρόλος του παιδιάτρου στον εντοπισμό πρώιμων δυσκολιών, η άρρηκτη σχέση της πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης, κ.λπ.
Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου, με ευρεία ερευνητική εμπειρία, στους οποίους περιλαμβάνονται οι: Γιώργος Καραντάνος, Παιδοψυχίατρος - Ψυχίατρος & Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακωνσταντίνου Παιδοψυχίατρος, Μαίρη Χαμάουι, Εξελικτική Ψυχολόγος, Άσπα Καλπαδάκη, Εξελικτική Ψυχολόγος, Μερόπη Νάρνου, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Αντωνιάννα Σπανού, Παιδοψυχίατρος, και Ιωάννα Σγουρομάλλη, Αναπτυξιακή Παιδίατρος - Παιδονευρολόγος.
Σημειώνεται ότι, προκειμένου να γνωρίσει τα οφέλη της πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης και σε άλλους επαγγελματίες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών, η ΕΕΔΘΜ "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ - Έρευνα για το παιδί" διοργανώνει μία ακόμη ημερίδα, με σχετική θεματογραφία, ειδικά προσαρμοσμένη για βρεφονηπιαγωγούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008. Σε αυτή την ημερίδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο ένα σημαντικό εργαλείο ανίχνευσης ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών, το Achenbach ASEBA για παιδιά από 18 μηνών - 5 ετών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, ολοκληρωμένο σύστημα ερωτηματολογίων, τα οποία συμπληρώνονται από γονείς και νηπιαγωγούς/βρεφονηπιοκόμους και καθιστούν δυνατή την πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος σε αυτές τις ηλικίες.
Η διάρκεια των ημερίδων θα είναι από τις 08.30 έως τις 14.00 και η είσοδος σε αυτές είναι ελεύθερη, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής (μέχρι τις 24 Οκτωβρίου). Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προμηθευτείτε το Δελτίο Συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία της ΕΕΔΘΜ, στα τηλέφωνα 210 922 2666 και 210 923 2347, καθώς και μέσω του site: www.doxiadis-unit.gr

Πληροφορίες για την Ειδική Ερευνητική Διαγνωστική & Θεραπευτική Μονάδα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ - Έρευνα για το Παιδί»

Το ιστορικό
Η Ειδική Ερευνητική Διαγνωστική & Θεραπευτική Μονάδα (ΕΕΔΘΜ) «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ - Έρευνα για το Παιδί» είναι μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική επιστημονική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1982, κι από τότε στηρίζει μεθοδικά την ελληνική οικογένεια, παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια σε παιδιά και τις οικογένειές τους, από την Αθήνα και την επαρχία. Η ΕΕΔΘΜ προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας σε παιδιά με προβλήματα ψυχικής κι αναπτυξιακής υγείας, παρέχοντας πολύτιμο έργο, ειδικά στις περιπτώσεις οικονομικά αδύναμων οικογενειών.

Ο ιδρυτής
Εμπνευστής και ιδρυτής της μονάδας ήταν ο Καθηγητής Παιδιατρικής & πρώην Υπουργός Υγείας, Σπύρος Δοξιάδης. Ο πρωτοπόρος επιστήμονας πίστευε ότι ο μόνος δρόμος για την ολοκληρωμένη και σωστή αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της παιδικής ηλικίας είναι η συνεργασία πολλών έμπειρων ειδικών, από διάφορους επιστημονικούς τομείς. Με αυτό τον προσανατολισμό προχώρησε στην ίδρυση της ΕΕΔΘΜ, που υπήρξε η πρώτη διεπιστημονική, διαγνωστική και θεραπευτική μονάδα για παιδιά στον ελληνικό χώρο.

Η αποστολή
Στόχος των μελών της μονάδας, και συνεχιστών του έργου του Καθηγητή Δοξιάδη, είναι να συμβάλλουν κλινικά κι επιστημονικά στους τομείς της ψυχικής κι αναπτυξιακής υγείας του παιδιού, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής επιστημονικής αξίας, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς. Βασικό χαρακτηριστικό της μονάδας είναι η σφαιρική προσέγγιση (βιολογική και ψυχοκοινωνική) των προβλημάτων των παιδιών, με δεδομένη την πολυαιτιολογία των διαταραχών, ιδίως στην πρώιμη ηλικία. Η μεγάλη κοινωνική συμβολή της μονάδας πιστοποιείται από τη διαρκή μέριμνα των στελεχών της να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο.

Το πλαίσιο λειτουργίας
Η ΕΕΔΘΜ λειτουργεί στο πλαίσιο της εξωνοσοκομειακής, πρωτοβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, στηρίζοντας, κατά κύριο λόγο, μέσα από τις διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες της, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, γλωσσικές διαταραχές και καθυστέρηση του λόγου, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, αναπτυξιακά και νευρολογικά προβλήματα. Στη διεπιστημονική ομάδα της ΕΕΔΘΜ συμμετέχουν 50 έμπειροι κι εξειδικευμένοι συνεργάτες, όπως Αναπτυξιακοί Παιδίατροι - Παιδονευρολόγοι, Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Ψυχοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Ψυχοπαιδαγωγοί, Λογοπεδικοί, Οικογενειακοί Θεραπευτές, Κοινωνική Λειτουργός, Μουσικοθεραπευτής, καθώς και Ψυχίατρος Ενηλίκων.
Εκτός από τη διαγνωστική και θεραπευτική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, η μονάδα έχει κι ευρύ ερευνητικό έργο, ασχολείται με την εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών, από διάφορους κλάδους, που σχετίζονται με τα παιδιά, κι έχει, επίσης, έντονη δραστηριότητα για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες
- Διαγνώσεις
- Συμβουλευτική γονέων
- Θεραπεία οικογένειας
- Ψυχοθεραπεία (ατομική, ομαδική)
- Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση
- Αναπτυξιακή ιατρική
- Παιδονευρολογική αντιμετώπιση
- Λογοθεραπεία
- Μαθησιακή αγωγή (και κατ' οίκον)
- Αγωγή δυσλεξίας
- Ειδική αγωγή
- Προγράμματα πρώιμης παρέμβασης (και κατ' οίκον)
- Ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια
- Συνεργασία με άλλους φορείς υγείας κι εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Ένα έργο ζωής
- Ένα στα πέντε παιδιά μπορεί, σε κάποια φάση της ανάπτυξής του, να παρουσιάσει ψυχικό πόνο ή συναισθηματική διαταραχή που χρειάζεται βοήθεια...
- Το 1/3 των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα και ως ενήλικες, ακόμη και σοβαρή ψυχική διαταραχή ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα...
- Ένα στα δέκα παιδιά έχει σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα η χρόνια σχολική αποτυχία να καταστρέφει την αυτοεκτίμησή του, προκαλώντας ακόμη και σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές...
- Ένα στα δέκα παιδιά δυσκολεύεται στην ομαλή εξέλιξη του λόγου, γεγονός που εμποδίζει την επικοινωνία του με το περιβάλλον και την κοινωνικοποίησή του, και αναστέλλει τη μαθησιακή του πρόοδο.

Χάρις στο έργο της Ειδικής Ερευνητικής Διαγνωστικής & Θεραπευτικής Μονάδας (ΕΕΔΘΜ) «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ - Έρευνα για το Παιδί», κάθε παιδί από αυτά έχει πρόσβαση στις απαιτούμενες θεραπείες. Ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική δυναμική της οικογένειάς του, μπορεί να βοηθηθεί να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, ώστε να ζει την παιδική ηλικία που δικαιούται και να ονειρεύεται ένα όμορφο, υγιές και ισότιμο μέλλον!

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας 1/11/2008 (Παιδίατροι) (PDF)
και το πρόγραμμα της ημερίδας 8/11/2008 (Βρεφονηπιαγωγοί) (PDF)


Πηγή: Δελτίο Τύπου Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2008, INTERACT Business Relations