Στην Αθήνα η Κινητή Μονάδα κατά της τύφλωσης, στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκής ενημερωτικής Καμπάνιας για την πρόληψη της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (16/10/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κοντά στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη και τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Αμαλίας, θα σταθμεύσει από τις 11 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2008, κινητή μονάδα για την πρόληψη της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), με ώρες λειτουργίας 09:00π.μ - 08:00μ.μ.
Η μονάδα αυτή θα ενημερώσει τον πληθυσμό και ειδικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα τρίτης ηλικίας) για τις ενέργειες προφύλαξης από την ΗΕΩ, ενώ μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς θα εξετάζουν δωρεάν, άτομα του ευπαθούς πληθυσμού (άτομα τρίτης ηλικίας) που θα προσέρχονται στη μονάδα, ειδικά για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς κηλίδας.
Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής περιοδείας «OCUVITE. Ενημέρωση για την όραση», η οποία έχει ήδη διεξαχθεί σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και θα συμπεριλάβει πλην της Aθήνας και άλλες 9 κύριες πόλεις της χώρας μας. Οι πόλεις αυτές είναι ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.
Στη χώρα μας τη Καμπάνια οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ευγενική χορηγία του OCUVITE / Βausch & Lomb Pharmaceuticals και της ΚΙΤΕ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ - Αποκλειστικού Αντιπροσώπου της στην Ελλάδα. Η Ενημερωτική Καμπάνια «OCUVITE. Ενημέρωση για την όραση», έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Αποτρέψιμης Τύφλωσης VISION 2020 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το International Agency for the Prevention of Blindness.
Η κινητή μονάδα είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο - εσωτερικά και εξωτερικά - και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας κάμερα βυθού για οφθαλμολογική εξέταση καθώς και με ενημερωτικό υλικό. Την μονάδα αυτή θα στελεχώνουν εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, κυρίως μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς και υποστηρικτικό προσωπικό.
Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), είναι μια ασθένεια των ματιών η οποία προσβάλει κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας (60 ετών και άνω). Η ασθένεια αυτή προκαλεί σταδιακή απώλεια της όρασης και στο τελικό της στάδιο, τύφλωση, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη.
Η ΗΕΩ αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στις κοινωνίες του Δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, ζουν πάνω από 50.000 άτομα με προσβολή στο ένα μάτι και 8.000 με εκφύλιση και στα δυο μάτια ενώ τα περισσότερα από τα μισά δε γνωρίζουν την αιτία της τύφλωσής τους. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες πρόληψης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων του (άτομα τρίτης ηλικίας).
Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες προφύλαξης είναι μια ισορροπημένη διατροφή, βασιζόμενη σε βιταμίνες, μέταλλα, καροτινοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, και ω-3 λιπαρά οξέα όπως DHA και EPA, η οποία ενισχύει το αμυντικό σύστημα των ματιών. Η Αμερικάνικη Μελέτη "AREDS" (Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο, Age-Related Eye Disease Study - Μελέτη για την Ηλικιακή Οφθαλμική Νόσο - Αποτελέσματα: http://www.nei.nih.gov/amd/) αποκαλύπτει ότι η καθημερινή λήψη καροτινοειδών, βιταμινών C και E και ψευδάργυρου, μέσω διατροφικού συμπληρώματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της ασθένειας και να επιβραδύνει την πορεία της. Επιπλεόν, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Μελέτης AREDS (Report No 20-2007) η καθημερινή επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων ειδικών για τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 46%. Tα πλέον κλινικά δοκιμασμένα διατροφικά συμπληρώματα είναι το Οcuvite Lutein και το Ocuvite Reti- Nat forte (μελέτες LUNA, NAT).
Με την υποστηριξη της Bausch&Lomb Ocuvite.

Πηγή: Δελτίο Τύπου 2 Οκτωβρίου 2008, Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς