Συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
σχετικά με τα συσσωρευμένα χρέη των Νοσοκομείων
(10/10/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δημιουργούνται σε όλες και κυρίως στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες από τα συσσωρευμένα χρέη των Νοσοκομείων.
Το ύψος των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες φθάνει περίπου τα 3 δις €. Από το ποσό αυτό, 900 εκατ. € περίπου αφορούν σε χρέη προς ελληνικές παραγωγικές μονάδες.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, πολλές ελληνικές παραγωγικές μονάδες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακριβό δανεισμό ώστε να μη διακόψουν τα επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Ένας κλάδος με ουσιαστική συμβολή στην εθνική οικονομία, με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται συνεχώς καθώς φήμες που κυκλοφορούν από τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με επικείμενη ρύθμιση των χρεών, εξωθούν τα περισσότερα νοσοκομεία στην πλήρη παύση των πληρωμών για ποσά που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων.
Στα πλαίσια αυτά υπάρχουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες ετοιμάζονται να προβούν σε αγωγές ώστε να εξασφαλίσουν τα χρήματα που τους χρωστούν καθώς όπως είναι γνωστό τα χρέη παραγράφονται μετά την πενταετία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τα Ν.Π.Ι.Δ. (Ερρίκος Ντυνάν και Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) εμφανίζουν οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που προσεγγίζουν συνολικά τα 30 εκατ. €, ποσό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιουνίου του 2007 (30,4 εκατ. €). Επιπλέον, έχει μειωθεί και το μερίδιό τους στο σύνολο των οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, από 2% τον Ιούνιο του 2007, σε 1,3% τον Ιούνιο του 2008.
Σε αντίθεση με τα Ν.Π.Ι.Δ., η συνολική εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων επιδεινώνεται, καθώς τα χρέη στις υποκατηγορίες αυτών εμφανίζουν ανοδική τάση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος:
Τα χρέη των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων ανέρχονται στα 391,5 €εκατ. (247,9 εκατ. € τον Ιούνιο του 2007), ποσό που αντιστοιχεί στο 16,6% του συνόλου των οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων ανέρχεται στους 25,8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων εκκρεμούν κατά μέσο όρο από το Μάιο του 2006.
Τα χρέη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ανέρχονται στα 28,9 εκατ. €. (έναντι 20 εκατ. €τον Ιούνιο του 2007) και εκκρεμούν κατά μέσο όρο από το Νοέμβριο του 2004. Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων ξεπερνά σημαντικά το μέσο όρο των δημοσίων νοσοκομείων και ανέρχεται στους 44,2 μήνες (1.327 μέρες). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66,8% των συνολικών χρεών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της χώρας προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο επιπρόσθετα παρουσιάζει τον υψηλότερο μέσο χρόνο καθυστέρησης με τις οφειλές του να εκκρεμούν από το Μάρτιο του 2004.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εμφανίζουν συνολικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ανέρχονται στα 57,3 εκατ. € (2,4% επί του συνόλου των οφειλών). Το αντίστοιχο μέγεθος τον Ιούνιο του 2007 ήταν 40 εκατ. €. Η μέση καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών τους ανέρχεται στους 20,8 μήνες, έναντι 16,4 μηνών τον Ιούνιο του 2007.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το ύψος των χρεών την 1-09-2008, με βάση στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για το ύψος των οφειλών στις 30-06-2008, τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα χρέη προς το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" 110 εκ. €
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" 105 εκ.€
ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" 100 εκ. €
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ 84 εκ. €
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "AΤΤΙΚΟΝ" 74 εκ.€
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΙΚΑ 72 εκ.€
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 70 εκ.€
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 68 εκ.€
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 70 εκ.€
ΑΝΤ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ" 60 εκ.€


Σχήμα 1. Εξέλιξη του Μέσου Χρόνου Καθυστέρησης Αποπληρωμής των Οφειλών των Νοσοκομείων προς τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις

(Πηγή: Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος)

Τεράστια είναι η συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία και την απασχόληση. Περισσότερα από 6.500 άτομα υψηλής κατάρτισης και εκπαίδευσης, εργάζονται στις 45 Ελληνικής ιδιοκτησίας φαρμακοβιομηχανίες με παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας. Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 1.500 θέσεις εργασίας.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία για τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα χρέη, την ταυτότητα της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τις προτάσεις για τις λύσεις του προβλήματος που δημιούργησε η συσσώρευση των χρεών.

(Πηγή: Δελτίο Τύπου Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008, The Mastermind Group S.A)