Νέα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο
στο Μόναχο και το Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στη Ρώμη
(25/09/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

 

Νέα Μελέτη καταδεικνύει ως περισσότερο ενδεικτικές τις τιμές του σακχάρου στο αίμα πριν από τα γεύματα
Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes) στη Ρώμη, τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα πριν από το γεύμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2 είναι γενικά πιο αντιπροσωπευτικά των μακροπρόθεσμων επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τα επίπεδα σακχάρου μετά το γεύμα.
Η Rikke Borg και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν στοιχεία από εντατική παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα για να διαπιστώσουν ποιες τιμές γλυκόζης στο αίμα που σχετίζονται με τα γεύματα και παρακολουθούνται από τον ίδιο τον ασθενή παρέχουν την καλύτερη πρόβλεψη για τη μέση ποσότητα σακχάρου στο αίμα.
Διαπιστώθηκε γενικά ότι οι τιμές σακχάρου στο αίμα πριν από το γεύμα παρείχαν πρόβλεψη για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και συνεπώς για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη σε σχέση με τις τιμές μετά το γεύμα για το διαβήτη τύπου 1 ή 2, ειδικά για το δεύτερο.
Για το διαβήτη τύπου 1, οι τιμές πριν από το πρωινό, πριν από το γεύμα και μετά το γεύμα παρείχαν την καλύτερη πρόβλεψη για την HbA1c, ενώ για το διαβήτη τύπου 2 (με ή χωρίς αγωγή με ινσουλίνη), η καλύτερη πρόβλεψη προήλθε από τις τιμές πριν από το πρωινό, μετά το γεύμα και πριν από το δείπνο.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis κατά του διαβήτη στηρίζονται από τα νέα δεδομένα
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008: Την Τρίτη, ερευνητές δήλωσαν ότι το φαρμακευτικό σκεύασμα Galvus της Novartis AG γίνεται καλύτερα ανεκτό και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συχνά συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά που ονομάζονται θειαζολιδινεδιόνες (TZDs), όταν προστίθεται στο παλαιότερο φαρμακευτικό σκεύασμα μετφορμίνη.
Πιο συγκεκριμένα, το βάρος των ασθενών με διαβήτη στους οποίους χορηγήθηκε το Galvus δεν αυξήθηκε, μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων για το διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως φυλής, δείκτη μάζας σώματος ή ηλικίας.
Η μελέτη 12 εβδομάδων κατέδειξε ότι το Galvus σε δόση 100 mg μία φορά ημερησίως ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τις θειαζολιδινεδιόνες στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν Galvus έχασαν βάρος, ενώ το βάρος αυτών που λάμβαναν θειαζολιδινεδιόνες αυξήθηκε. Το βάρος είναι σημαντικό καθώς πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να το θέσουν υπό έλεγχο.

Μελέτη: Νέες συσκευές βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη
Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2008:
Οι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, βοηθούν να ελέγχουν καλύτερα τη γλυκόζη σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο διάτρησης των δακτύλων τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ανέφεραν ερευνητές τη Δευτέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μετά από δοκιμές και με τις τρεις μάρκες συσκευών συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που τις χρησιμοποιούσαν με συνέπεια κατάφερναν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους στις επιθυμητές τιμές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 30% των ατόμων που χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες συσκευές εμφάνισαν ενδείξεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) -δείκτης της μέσης τιμής σακχάρου στο αίμα- κάτω του επιθυμητού επιπέδου του 7%, ενώ το ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές μεθόδους και εμφάνισαν μείωση της HbA1c ήταν 7%, όπως ανέφεραν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Η απόλυτη πτώση της HbA1c ήταν 0,53%, κάτι που συνεπάγεται πολύ μικρότερο κίνδυνο βλάβης των ματιών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, δήλωσε ο Δρ Aaron Kowalski του Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (Juvenile Diabetes Research Foundation), το οποίο χρηματοδότησε και διεξήγαγε τη μελέτη.
Οι ενήλικες ηλικίας 25 και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές με συνέπεια και εμφάνισαν τη σημαντικότερη βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι έφηβοι και τα παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, δεν εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, παρόλο που αυτοί που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τις συσκευές καλύτερα εμφάνισαν βελτίωση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μείωση των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων κατά την άθληση μέσω προληπτικού ιατρικού ελέγχου
Μόναχο, Κυριακή 31 Αυγούστου 2008:
Η εισαγωγή του εθνικού προγράμματος προληπτικού ιατρικού ελέγχου στην Ιταλία το 1982 μείωσε σημαντικά τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους στον ανταγωνιστικό αθλητισμό. Τα ανταγωνιστικά αθλήματα αντενδείκνυνται για αθλητές με τεκμηριωμένη κακοήθη κοιλιακή ταχυαρρυθμία. Πιθανή εξαίρεση αποτελεί η κοιλιακή αρρυθμία που παρουσιάζεται στο πλαίσιο οξείας και παροδικής βλάβης του μυοκαρδίου, όπως μυοκαρδίτιδα, commotio cordis, οξεία ηλεκτρολυτική διαταραχή, όταν το αίτιο έχει αποδεδειγμένα αντιμετωπιστεί πλήρως.

Stent με απελευθέρωση φαρμάκου (DES): Νέα στοιχεία στις συζητήσεις
Μόναχο, Κυριακή 31 Αυγούστου 2008:
Υφιστάμενα δεδομένα υποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών διαφορών μεταξύ διαφόρων τύπων stent, με ανόμοιες μηχανικές και φαρμακολογικές ιδιότητες και επακόλουθες διαφορές στα κλινικά αποτελέσματα. Τα αυξημένα ποσοστά όψιμης θρόμβωσης δεν ερμηνεύονται ως αύξηση της θνησιμότητας ή περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου, παρότι οι όψιμες θρομβώσεις συσχετίζονται τουλάχιστον στα 2/3 των περιπτώσεων με τα καταστροφικά αυτά περιστατικά.
Προκειμένου να προσδιοριστούν ενδείξεις, η διεξαγωγή οικονομικών αναλύσεων είναι ουσιαστική, αλλά απαιτείται προσεκτική ερμηνεία κατά την ανάλυση συγκεκριμένων υποσυνόλων ασθενών που προκύπτουν από κλινικές δοκιμές, οι οποίες ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική κλινική πρακτική.
Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από ειδικές δοκιμές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των DES σε υποομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι διαβητικοί, και ασθενείς με ΕΜ με και χωρίς ανάσπαση διαστήματος ST ή πιο σοβαρές βλάβες.

Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της οξείας πνευμονικής εμβολής
Μόναχο, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Η οξεία πνευμονική εμβολή (ΠΕ) αποτελεί ένα σχετικά κοινό επείγον καρδιαγγειακό περιστατικό. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στις φλέβες των ποδιών μπορεί να αποκολληθούν και να αποφράξουν τα αγγεία των πνευμόνων. Αυτή η απόφραξη μπορεί να επιφέρει αύξηση της πίεσης στην πνευμονική κυκλοφορία και πιθανώς επικίνδυνη για τη ζωή καρδιακή βλάβη. Η διάγνωση της ΠΕ είναι δύσκολη και μπορεί να μην επιτευχθεί λόγω απουσίας συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Αντιθέτως, η έγκαιρη διάγνωση είναι ουσιώδης, καθώς η άμεση θεραπεία είναι άκρως αποτελεσματική. Ανάλογα με το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση του ασθενούς κατά την εισαγωγή, η αρχική θεραπεία στοχεύει κυρίως είτε στη σωτήρια αποκατάσταση της ροής του αίματος μέσω των αποφραγμένων πνευμονικών αρτηριών είτε στην πρόληψη πιθανώς θανατηφόρων υποτροπών ΠΕ.
Η πρώτη έκδοση των Οδηγιών Κλινικής Πρακτικής σχετικά με την ΠΕ από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) δημοσιεύτηκε το 2000. Η ενημέρωση του 2008 εστιάζει στα εξής:
1) διαθέσιμες προς το παρόν και εγκεκριμένες μέθοδοι διάγνωσης
2) προγνωστική αξιολόγηση (πρόβλεψη έκβασης και κίνδυνος θανάτου)
3) θεραπεία της ΠΕ, και
4) αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών, όπως εγκυμοσύνη

Η αλισκιρένη μειώνει αποτελεσματικότερα την πίεση σε σύγκριση με τα διουρητικά σε παχύσαρκους ασθενείς
Μόναχο, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008:
Η αλισκιρένη, η πρώτη νέα θεραπεία κατά της αρτηριακής υπέρτασης για περισσότερα από δέκα χρόνια, προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της πίεσης σε παχύσαρκους ασθενείς (δείκτης μάζας σώματος ?30 kg/m2) με υψηλή πίεση σε σύγκριση με το διουρητικό υδροχλωροθιαζίδη (HCTZ)
Η αλισκιρένη, άμεσος αναστολέας της ρενίνης, επιφέρει μειώσεις της πίεσης που διαρκούν πέραν των 24 ωρών.
Συνολικά, η ανάλυση post hoc έδειξε ότι η αλισκιρένη επέφερε σημαντικότερη μακροπρόθεσμη μείωση της πίεσης σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ σχημάτων με βάση την αλισκιρένη και την HCTZ (72,1% έναντι 68,1%).
Οι παχύσαρκοι ασθενείς με υψηλή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών νόσων. Η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι, μέχρι το 2015, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι και περισσότεροι από 700 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκοι.
Ενώ η υψηλή πίεση μπορεί να μετρηθεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, περίπου το 65% των ατόμων με υψηλή πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν ρυθμίσει ικανοποιητικά. Περίπου το 60% των νόσων που σχετίζονται με την υψηλή πίεση σε αναπτυγμένες χώρες οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα δεικτών μάζας σώματος.
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν δεδομένα άλλων μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η αλισκιρένη είναι αποτελεσματική στη μείωση της πίεσης ως μονοθεραπεία και παρουσιάζει συμπληρωματική δράση στη μείωση της πίεσης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν: αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II και ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου.
Η αλισκιρένη παρουσιάζει καλή ανεκτότητα παρόμοια με αυτήν εικονικής αγωγής σε μονοθεραπεία και είναι καλά ανεκτή όταν χρησιμοποιείται συνδυαστικά.
Η αλισκιρένη είναι άμεσος αναστολέας της ρενίνης που δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ενεργοποιεί μια διαδικασία η οποία προκαλεί υψηλή πίεση και βλάβη των οργάνων. Αναστέλλοντας τη ρενίνη στο σημείο ενεργοποίησης, η αλισκιρένη επιφέρει αποτελεσματικές μειώσεις της πίεσης, ενώ μπορεί επίσης να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από επιπλοκές, όπως η βλάβη των οργάνων.