Iατροί, λογοτέχνες, ιστορικοί και η Μάρθα Καραγιάννη στα Καλάβρυτα
και στην Κλειτορία παρουσίασαν το βιβλίο «η Αναδρομή»
(06/08/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Διακεκριμένοι ιατροί - λογοτέχνες και ιστορικοί (ο Δρ. Ιατρικής Απόστολος Πάσχος, οι ιατροί Δημήτριος Φιλιππεδίου, Όθωνας Ευθυβούλου, Κωνσταντίνα Καρακασώνη, Γιώργος Ζάρλας, Κωνσταντίνα Φιλιώτη & Κωνσταντίνα Παπουτσή, η Προϊστάμενη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Λίτσα Παπαδοπούλου, οι Πτυχιούχες Ανωτάτης Νοσηλευτικής Ματίνα Γιαλαμά και Ελένη Τριαντοπούλου κ.ά.) καθώς και η γνωστή ηθοποιός και ανθρωπίστρια Μάρθα Καραγιάννη (που με την παρουσία της ιδίως στο παλιό καλό ελληνικό σινεμά, αποτύπωσε το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία) παρευρέθηκαν μαζί με επισήμους (Βουλευτής Μ. Βέρρας, Δήμαρχοι Α. Παπαδόπουλος & Α. Δημόπουλος, Αντιδήμαρχος Σ. Δουκλιάς, Πρόεδρος Λευκασίου Α. Μπερτσουκλής, Δημοτικός Σύμβουλος Β. Ντέντες, Πρόεδρος Σωματίου Φίλων Γεροκομείου Γ. Μπαχάς, Πρόεδρος Πολυτέκνων - Ορειβατικού Χ. Ερμείδης) και πλήθος κόσμου στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Η αναδρομή». Γυναικείες μορφές με προσφορά στον ελληνικό υγειονομικό χώρο', που πραγματοποιήθηκαν στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων ΚΕΔΙΚ (Σάββατο 26 Ιουλίου 2008 και ώρα 20:30) και στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο Κλειτορίας (Κυριακή 27 Ιουλίου 2008 και ώρα 10:00). Το όλο εγχείρημα στήριξαν οι Δήμοι Καλαβρύτων - Λευκασίου, τα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων - Δυτικής Ελλάδας, η Παν-Καλαβρυτινή Ένωση, το ΚΕΔΙΚ, η Ένωση Μύλων - Υδροτριβών & Ιχθυοτροφείων Πλανητέρου, το ξενοδοχείο 'Montage' και το εστιατόριο «Λιχουδιές». Συγχαρητήριο τηλεγράφημα συμμετοχής απέστειλαν ο Βουλευτής Ν. Παπαδημάτος και ο Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος. Αίσθηση προκάλεσε οι εισηγήσεις της Κας Α. Πουλοπούλου - Ρηγοπούλου & της Κας Κ. Ρεστέμη και η παρουσία της Κας Χρυσαυγής Αγγελακοπούλου.
Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιστορική κοινωνική και λογοτεχνική αναδρομή και εργασία, υπό την Διεύθυνση Συντονισμού Δρ.Νικολάου Ραζή, Επιμέλεια Έκδοσης Ανδρέα Αρβανίτη, Δομικού Σχεδιασμού Ύλης Μαρίας Χρονοπούλου και με ειδική συνεργάτιδα την Ελένη Τριαντοπούλου,  που αφορά την Πανελλήνια συλλογή βιογραφικών στοιχείων γυναικών, από 26 Φορείς και πληθώρα συνεργατών. Αναφέρεται όχι μόνο σε γιατρίνες ή άλλες πτυχιούχες, αλλά και σε πολλές ανθρωπίστριες και «πρακτικές», που πραγματικά έχουν σηκώσει το βαρύ φορτίο της πρόνοιας - πρόληψης και περίθαλψης τους τελευταίους αιώνες.
Στις εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) σελίδες του, περιγράφονται ατομικά και συλλογικά εξακόσια σαράντα (640) γνωστά ονόματα αλλά και άγνωστες - ανέκδοτες φυσιογνωμίες της κοινωνίας μας, από 72 συγγραφείς - συνεργάτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια που σχετίζονται με την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου -τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλληνίας- το Έπος του 1940 και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943. Παρόμοια προσπάθεια δεν έχει άλλη φορά πραγματοποιηθεί ή εκδοθεί. Το όλο βιβλίο κυκλοφορεί Πανελλαδικά από τις Εκδόσεις «Δικτύννα». Γνωστές προσωπικότητες (οι Ιστορικοί Μ. Αγγέλου & Απ. Πάσχος, ο Λαογράφος Γ. Λεκάκης, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, οι Γιατροί Α. Σκαρπέλλος - Χ. Τσίπου - Μ. Τσουκαλά) αξιολογώντας θετικά το έργο, το έχουν προλογίσει με τα καλύτερα λόγια. Το έργο ήδη απέσπασε θερμότατες κριτικές τόσο από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Καθηγητή Δ. Σιαμπλή όσο και από τα ΜΜΕ, ενώ εμπλουτίζει πολλές Βιβλιοθήκες όπως της Ακαδημίας Αθηνών, την Εθνική, της Βουλής των Ελλήνων κ.λπ.
Ακολούθησαν αντίστοιχες δεξιώσεις με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.