Tο Χαμόγελο του Παιδιού στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) (06/08/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού μόλις απέκτησε ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC). Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός καθώς το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διατύπωση συστάσεων που απευθύνονται στα κράτη μέλη και γενικά στον ΟΗΕ, σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.
Το ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς χορηγείται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με εμπειρία σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα. Η χορήγηση «ειδικού συμβουλευτικού καθεστώτος» στο Χαμόγελο του Παιδιού είναι μια αναγνώριση του σημαντικού έργου που κάνει η οργάνωση στον τομέα των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών.
Το συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο θα μας επιτρέψει να κάνουμε επίσημες παρεμβάσεις, να προσφέρουμε τη γνώμη μας στο Συμβούλιο σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί όσον αφορά την προστασία των παιδιών οπουδήποτε στον κόσμο. Θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε επιτέλους την πείρα και τις γνώσεις μας για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη σημαντική εργασία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.
Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των οικονομικών, κοινωνικών και άλλων σχετικών εργασιών.
Το Συμβούλιο ECOSOC έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διεξαγωγή μελετών και τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, καθώς και να οργανώσει και να προετοιμάσει διεθνή συνέδρια σχετικά με οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
Τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την προώθηση της πλήρους απασχόλησης, καθώς και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Τον εντοπισμό λύσεων για διεθνή οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και για ζητήματα υγείας.
Τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Την ενθάρρυνση του καθολικού σεβασμού για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου.
Αναμένουμε με χαρά να συνεργαστούμε με το ECOSOC στα επόμενα χρόνια, καθώς και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο μας: να μην χρειαστεί να πούμε ποτέ «όχι» σε οποιοδήποτε παιδί μας έχει ανάγκη.