Ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (28/01/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, μετά τις ανακοινώσεις της American Heart Association (AHA) και του Αmerican College of Cardiology (ACC) σχετικά με τη μελέτη ΕNHANCE, επισημαίνει:
Η μελέτη ENHANCE συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού σιμβαστατίνης και εζετιμίμπης σε σύγκριση με απλή σιμβαστατίνη στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς με ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ENHANCE, η οποία συμπεριέλαβε δείγμα 720 ασθενών, δεν έδειξαν πλεονέκτημα του συνδυασμού των δύο ουσιών έναντι της απλής σιμβαστατίνης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αθηρωματικής πλάκας. Κατεγράφη, όμως, μία σημαντική μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης από το συνδυασμό σιμβαστατίνης και εζετιμίμπης στους ασθενείς αυτούς κατά 58%, έναντι 41% που πέτυχε η σιμβαστατίνη μόνη της.
Η συνολική επίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν σχεδόν ταυτόσημη και στις δύο ομάδες θεραπείας, ενώ και τα δύο συγκρινόμενα σκευάσματα ήταν γενικώς καλά ανεκτά.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας των ασθενών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους χωρίς να συμβουλευθούν το θεράποντα ιατρό τους.
Ανάλογα είναι και τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ΑCC), που παρακολουθούν το θέμα στενά από την πρώτη στιγμή.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνεται διαρκώς για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Έλληνα ασθενή και θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις εφόσον υπάρχουν νέα στοιχεία, με βάση τα αποτελέσματα νεοτέρων μελετών.