ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ Υ.Υ.Κ.Α.
(01/08/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αθήνα, 31/07/2008

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες γιατρούς, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση που διακατέχει τα μέλη μας και διαμαρτυρόμεθα έντονα για την αντιδημοκρατική τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Υ.Κ.Α., η οποία επιδεικτικά και προκλητικά αγνοεί τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. παντελώς ανακόλουθη προς τις δημόσιες δεσμεύσεις σας κ. Υπουργέ και όπως στις συναντήσεις μας συμφωνήσαμε, καλυπτόμενη πίσω από ψευδεπίγραφα επιχειρήματα, προωθεί στην καρδιά του καλοκαιριού για δεύτερη φορά εν κρυπτώ στο Σ.τ.Ε. προς επεξεργασία σχέδιο Π.Δ., που αφορά την ίδρυση και λειτουργία φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το εν θέματι Π.Δ. αβαντάρει σκανδαλωδώς τα εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με το Υ.Υ.Κ.Α. να αναδεικνύεται σε υπέρτατο «προστάτη» τους και σε εξολοθρευτή χιλιάδων μαχόμενων ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις και εκκλήσεις μας να ανασταλεί κάθε ενέργεια και να προχωρήσουμε σε διάλογο, έπεσαν στο κενό.
Τα κίνητρα, η μυστικότητα και το εσπευσμένο της ενέργειας αυτής του Υ.Υ.Κ.Α., δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις του να διαφυλάξει το αγαθό της δημόσιας υγείας να μη καταστεί εμπορεύσιμο αγαθό και να προστατεύσει τον Έλληνα γιατρό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με το συγκεκριμένο Π.Δ. ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για τα SUPER-MARKETS της Υγείας, με συνακόλουθες την επιβάρυνση της τσέπης του Έλληνα πολίτη και τον επαγγελματικό αφανισμό του Έλληνα γιατρού.
Για ύστατη φορά, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. να σεβαστεί τους φορείς των γιατρών και να τιμήσει τις επίσημες δεσμεύσεις σας, αποσύροντας άμεσα το σχέδιο Π.Δ. και να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο σε δημοκρατικό διάλογο.
Απευθυνόμεθα και στη δεδομένη ευαισθησία του κ. Πρωθυπουργού σε κοινωνικά θέματα και ιδιαίτερα του χώρου της υγείας, με τη βεβαιότητα ότι δε θα επιτρέψει η υγεία να καταστεί εμπόρευμα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Α.
ΡΗΓΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Θ.
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Π.
ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ