Παγκόσμιο συνέδριο παιδικής ακουολογίας (23/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Άμστερναμ της Ολλανδίας από 15 - 17 Μαΐου 2008, το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδικής Ακουολογίας και Βαρηκοΐας που οργάνωσε η εταιρία ακουστικών βαρηκοΐας WIDEX Δανίας. Το συνέδριο παρακολούθησαν 650 ειδικοί από 80 χώρες παγκοσμίως ενώ από την Ελλάδα παρέστη ο αποκλειστικός της αντιπρόσωπος κ Δημήτρης Χρυσικός και ομάδα ειδικών στην παιδική βαρηκοΐα.
Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν παγκοσμίως γνωστοί ειδικοί του χώρου από Αμερική και Ευρώπη. Η θεματολογία περιλάμβανε τα αίτια, την πρόγνωση, την διάγνωση  την αποκατάσταση, την εκπαίδευση καθώς και την ψυχοπαθολογία της παιδικής βαρηκοΐας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της γενετικής που αποτελεί παγκοσμίως μία πολύ βασική αιτία της παιδικής βαρηκοΐας. Παρουσιάστηκαν επίσης τα νέα πρωτόκολλα διερεύνησης της βαρηκοΐας σε νεογνά που ισχύουν στις Η.Π.Α. και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όλες οι νέες και εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις στα βαρήκοα παιδιά. Σημαντικά θέματα αποτέλεσαν η αποκατάσταση με τα νέου τύπου ψηφιακά ακουστικά, η εκπαίδευση με τα συστήματα FM, η ενημέρωση και η ψυχολογική προσέγγιση των γονέων.
Όπως τόνισε ο κος Tom Westermann αντιπρόεδρος της εταιρίας Widex A/S, η παιδιατρική είναι ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο πολύπλοκός τομέας της ακουολογίας. Για τον λόγο αυτό η εταιρία Widex εστιάζει το ενδιαφέρον της στο ευαίσθητο και με κοινωνικές προεκτάσεις αυτό χώρο. Η διοργάνωση αυτών των παγκόσμιων συνεδρίων από την εταιρία ανά διετία, προσφέρει πολλές πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία σε όλους τους ειδικούς και τοποθετεί την Widex στην κορυφή της Παιδιατρικής Ακουολογίας.
Η βαρηκοΐα θεωρείται παγκοσμίως η 3η σε συχνότητα χρόνια πάθηση με το 10% του πληθυσμού κάθε ηλικίας να αντιμετωπίζει κάποιου βαθμού βαρηκοΐα. Στατιστικά στοιχεία για το 2007 αναφέρουν ότι στην Ευρώπη οι βαρήκοοι ανέρχονται στα 71.000.000, ενώ 1 στα 22 παιδιά σχολικής ηλικίας είναι βαρήκοο που σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 1.000.000 βαρήκοα παιδιά. Στις Η.Π.Α. τα βαρήκοα άτομα είναι 35.000.000 ενώ καθημερινά στην χώρα αυτή γεννιούνται 33 βαρήκοα παιδιά, δηλαδή 12.000 ετησίως. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την βαρηκοΐα πρώτη ανάμεσα στις παθήσεις των νεογέννητων. Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι ανέρχονται στο 1.000.000 εκ των οποίων 80.000 είναι παιδιά. Η βαρηκοΐα στα παιδιά εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη της γνώσης, την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενώ μειώνει πολύ την εν γένει ψυχοκινητική τους ανάπτυξη και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον και η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης της. Έρευνα της Ε.Ε. έδειξε ότι η αντιμετώπιση της με ακουστικά είναι η πλέον οικονομική λύση και με τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο για τον βαρήκοο όσο και για την κοινωνία και το κράτος. Συγκεκριμένα το Βρετανικό Ινστιτούτο Ακοής υπολόγισε ότι η βαρηκοΐα που δεν αντιμετωπίζεται, κοστίζει κάθε χρόνο στην Ε.Ε. 92 δισεκατομμύρια δολάρια και  το ποσό αυτό οφείλεται βασικά στην μη παραγωγικότητα και στη μη ενεργή συμμετοχή των βαρήκοων ατόμων. Τα ακουστικά που εφαρμοστήκαν παγκοσμίως το 2007 υπερέβησαν τα 8.000.000.
Για όλους αυτούς τους λόγους  η εταιρία Widex δαπανά το 10% του ετήσιου τζίρου της στην έρευνα, στην νέα τεχνολογία αλλά και στην ενημέρωση, εκπαίδευση και διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων. Θεωρείται παγκοσμίως η πρωτοπόρος εταιρία στα ψηφιακά ακουστικά όπου κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα αυτό με μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς 23%. Τα νέας τεχνολογίας και πολύ πρωτοποριακά πολυκαναλικά ψηφιακά ακουστικά της εταιρίας Inteo, Aikia, Flash, m-model και Passion αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις με άριστα αποτελέσματα ενώ το σύστημα εκπαίδευσης Scola FM αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην εκπαίδευση και την λογοθεραπεία των βαρήκοων παιδιών.