ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
NOTES - Το 1ο Διεθνές Hands-on Course πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα
(22/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με μεγάλη επιτυχία χειρουργοί και γαστρεντερολόγοι μαζί εφάρμοσαν μία νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδο στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου NOTES την Πέμπτη και Παρασκευή, 3 και 4 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πραγματοποίησαν χειρουργικές επεμβάσεις ενδοκοιλιακών παθήσεων σε πειραματόζωα χωρίς καμία ορατή ουλή.
Έλληνες χειρουργοί και γαστρεντερολόγοι υπό την καθοδήγηση ξένων και Ελλήνων διακεκριμένων γιατρών πραγματοποίησαν κοινές χειρουργικές επεμβάσεις σε πειραματόζωα, όπως αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας και χολοκυστεκτομή, χρησιμοποιώντας φυσικές πύλες του σώματος, όπως τον κόλπο και το στόμα. Η νέα αυτή χειρουργική τεχνική ονομάζεται NOTES και θεωρείται ότι θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επανάσταση στη χειρουργική μετά τη λαπαροσκοπική. Είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται ενδοσκοπικά χρησιμοποιώντας φυσικές οπές του ανθρώπινου σώματος ως πύλες εισόδου, όπως το στόμα, τον κόλπο και το ορθό ακόμη και την ουρήθρα. Το NOTES εξασφαλίζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και επιπλέον δεν δημιουργεί ουλές, χρειάζεται λιγότερο χρόνο ανάρρωσης και προκαλεί λιγότερο πόνο.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ενεργός υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας, Καθηγητής Δημήτρης Λινός, ανέφερε στην εισήγησή του ότι «η νέα αυτή τεχνική αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο είναι πρωτοποριακή λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της και των πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική γιατί εκπαιδεύουμε τους πρώτους «χειρουργούς-γαστρεντερολόγους» σε μία μοναδική ευκαιρία στενής συνεργασίας μέσα στο χειρουργείο». Οι διεθνείς πρωτεργάτες της νέας αυτής τεχνικής με επικεφαλείς τους Καθηγητές Jeffrey Ponsky και Jeffrey Marks από το Cleveland, Michel Gagner από τη Florida, Michael Kochman από την Pennsylvania, και τους Ευρωπαίους Καθηγητές Alberto Montori και Abe Fingerhut ανέλαβαν την εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών και γαστρεντερολόγων τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Μαζί με τους Έλληνες ομιλητές, όπως ο Καθηγητής Ε. Ελευθεριάδης, οι χειρουργοί Δ. Τσακαγιάννης, Χ. Φερέτης, Α. Πολυδώρου, και οι γαστρεντερολόγοι Η. Σκοτινιώτης, και Γ. Καλλιμάνης, μύησαν τους νέους χειρουργούς στα μυστικά του εύκαμπτου ενδοσκοπίου, και τους νέους γαστρεντερολόγους στα μυστικά της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Τo "NOTES" είναι ακρώνυμο που σημαίνει Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery. Η τεχνική αυτή ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν και αποτελεί κοινή προσπάθεια των δύο από τις έγκριτες επιστημονικές αμερικανικές εταιρείες, της American Society for Gastrointestinal Endoscopy (ASGE) και της Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES). Σήμερα, είναι αντικείμενο έρευνας σε μεγάλα νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πρώτη επέμβαση αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης σε γυναίκα από τον κόλπο χωρίς τομείς στο κοιλιακό τοίχωμα από τους χειρουργούς Δ. Τσακαγιάννη, Δ. Λινό, και τους γαστρεντερολόγους Η. Σκοτινιώτη, Γ. Καλλιμάνη στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ το 2007.