Εκδήλωση για τη συνεισφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
στην Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία
(14/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς κοινωφελούς δραστηριότητάς του, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας, υλοποιώντας δωρεές, με αποδέκτες μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Το Ίδρυμα στηρίζει ποικιλοτρόπως τους δωρεοδόχους του, δίνοντάς τους το έναυσμα, ώστε να συνεχίσουν και να εκπληρώσουν το όραμα και την αποστολή τους. Οι  τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας απορροφούν σήμερα, περίπου το 50% των συνολικών δωρεών του Ιδρύματος.
Τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, το 'Iδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» οργάνωσε και φιλοξένησε εκδήλωση στα νέα του γραφεία, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στη χώρα μας, στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Παρευρέθηκαν ακόμη, οι Σεβασμιώτατοι, Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς και Ικαρίας Επίσης, πολλοί οργανισμοί και φορείς που ασχολούνται με θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον διοικητή του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τον Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS (στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης), τη Διευθύντρια του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και τον  Διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων- «Αγλαία Κυριακού».

Ενδεικτικές δωρεές σε Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια

Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα 12 δωρεές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα τρίτης ηλικίας). Ενδιεκτικά, στη Νεάπολη Λακωνίας κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε το 1998, θερινή κατασκήνωση για άτομα με σωματικές / διανοητικές αναπηρίες.  Στο άσυλο ανιάτων «'Αγιος Παντελεήμων», στο οποίο νοσηλεύονται άτομα με χρόνιες ανίατες ασθένειες ή/και καρδιακές παθήσεις, καθώς και παραπληγικοί έγιναν εργασίες ανακαίνισης και καλύφθηκαν τα λειτουργικά έξοδά του, το έτος 1999. Τέλος, στην περιοχή των Βοιών, μεταξύ Σπάρτης και Νεάπολης, ανεγέρθη και εξοπλίστηκε γηροκομείο, την άνοιξη του 2007. (εις μνήμην της Μαίρης Α. Δρακοπούλου, αδερφής του αείμνηστου Σταύρου Σ. Νιάρχου.)

Πυροσβεστικό Σώμα
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δωρεές προς στο Πυροσβεστικό Σώμα, προς όφελος όλων των Ελλήνων. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
- Την αγορά 15 ειδικών πυροσβεστικών οχημάτων με δυνατότητες πρόσβασης σε βουνά για την καταπολέμηση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές. (1998)
- Τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) για την καταπολέμηση πυρκαγιών και άλλων καταστροφών. (Έτος δωρεάς-2002)
- Την αγορά ειδικού ελικοπτέρου Super Puma για την καταπολέμηση πυρκαγιών και την ταχύτατη μετακίνηση της 1ης ΕΜΑΚ σε χώρους όπου έχουν προκληθεί φυσικές καταστροφές. (2002
- Τέλος και πλέον πρόσφατο, Το Ίδρυμα  χρηματοδότησε πολυετές πρόγραμμα εκπαίδευσης των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Σκοπός της δωρεάς είναι η ένταξη του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης στο πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας ή ομάδας ειδικών σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα. (σε εξέλιξη).

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Η δωρεά αφορά στην κατασκευή και εξοπλισμό ενός ξενώνα δυναμικότητας 66 κλινών για τη φιλοξενία των απόρων ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και των συγγενών τους. Ο ξενώνας είναι εφοδιασμένος με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι προσβάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Υπάρχουν επίσης χώροι ψυχαγωγίας και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον περιβάλλοντα χώρο του ξενώνα. Στο παρελθόν, το νοσοκομείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τους συγγενείς ασθενών οι οποίοι λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούσαν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1989 και διαθέτει δυναμικότητα 820 κλινών. (Έτος δωρεάς-2005)

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Η δωρεά αφορά ενίσχυση με σκοπό την κατασκευή και τον εξοπλισμό ενός ξενώνα δυναμικότητας 58 κλινών για τη φιλοξενία των απόρων ασθενών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και των συγγενών τους. Ο ξενώνας θα διαθέτει τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, και θα επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δραστηριότητα του Ιδρύματος όμως, δεν περιορίζεται στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς εκτείνεται και σε εκείνους της Παιδείας και των Τεχνών & Πολιτισμού. Από  την ημερομηνία ίδρυσής του -το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει τη διάθεση US$ 334.594.887 με 1.561 δωρεές σε 85 κράτη ανά τον κόσμο σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το Ίδρυμα δίνει ιδιαίτερο βάρος σε προσπάθειες που γίνονται στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας, οι οποίες αφορούν τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα που αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους. Υποστηρίζει επίσης επίλεκτα προγράμματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, τα οποία προάγουν, διατηρούν και συντηρούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση. Επιπλέον, επιδιώκει να παρέχει συνεισφορές από τις οποίες να επωφελείται σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου. Εντός της κάθε κατηγορίας προγραμμάτων, το Ίδρυμα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε φορείς οι οποίοι έχουν θέσει σαφείς και μακροπρόθεσμους στόχους και διαθέτουν τη δυναμική να προκαλέσουν αισθητή αλλαγή στον τομέα τους με την πάροδο του χρόνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους:
Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Νιάρχο, Ανδρέα Δρακόπουλο, Donald Harrison, Kurt Arnold, Peter  Sprenger.  Στην Ελλάδα έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει ως σκοπό της να ερευνά όλο τον ελλαδικό χώρο και να προτείνει προς χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικούς φορείς. Η Συμβουλευτική Επιτροπή, της οποίας Επίτιμος Πρόεδρος είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, αποτελείται από τους: Γιώργο Αγουρίδη-Πρόεδρο, Ευτύχιο Βορίδη, Γεράσιμο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη, Παναγιώτη Κουλουβάρη, 'Αδωνι Κύρου, 'Αννα Πουσκούρη-Reiche, Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, Ελένη Τριανταφυλλίδη. Στην Ελλάδα, Εκτελεστικός Διευθυντής και Γραμματέας της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο Επαμεινώνδας N. Φαρμάκης.