Εκτεταμένη Έρευνα στο Εμπόριο Πλαστών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων
μέσω Διαδικτύου αποδεικνύει γιατί ο «Δικός μας» φαρμακοποιός
παραμένει πάντοτε η ασφαλέστερη πηγή εκτέλεσης συνταγών και αγοράς φαρμάκων
(14/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

- Ποσοστό 95,6% των «φαρμακείων» του Διαδικτύου λειτουργούν παράνομα
- Περίπου τα δύο τρίτα των «online» πωλούμενων φαρμάκων είναι πλαστά
- Το πρόβλημα έχει πάψει πλέον να αφορά μόνο καλλυντικά και «λάιφ στάιλ» σκευάσματα και επεκτείνεται σε αντικαρκινικά και σε φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η Aegate, η εταιρεία η οποία ειδικεύεται και στοχεύει στην ασφάλεια του ασθενή μέσω έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας και ενημέρωσης του επαγγελματία φαρμακοποιού, εξέδωσε σήμερα την απάντησή της στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Πρόσβαση σε Ασφαλή Φάρμακα (European Alliance for Access to Safe Medicines/EAASM) σχετικά με την «online» αγορά πλαστών φαρμάκων, δηλαδή την εμπορική διακίνηση φαρμάκων με απευθείας αγορά τους μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με την Aegate, η έκθεση αυτή της EAASM καταδεικνύει γιατί οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τους άκρως ανησυχητικούς κινδύνους που κρύβονται εντέχνως από και σε αυτού του είδους τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ενώ κάποτε η αγορά φαρμάκων μέσω Internet περιοριζόταν σε σκευάσματα που αφορούσαν «τρόπο ζωής» - γνωστό ως «λάιφ στάιλ» - όπως το Viagra, τώρα πλέον τα διαδικτυακά φαρμακεία προμηθεύουν φάρμακα «σωτήρια» για την ίδια τη ζωή των ασθενών, όπως αντικαρκινικά και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η εξέλιξη αυτή θέτει έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό - 3 στους 5 ασθενείς - σε σοβαρό κίνδυνο από τις επιπτώσεις υποδεέστερης ποιότητας φαρμάκων.
Η ίδια αυτή έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι 94% των φαρμακείων του Διαδικτύου τα οποία μελετήθηκαν δεν αναφέρουν και δεν κατονομάζουν κανέναν ελέγξιμα πιστοποιημένο και με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιό καθώς και ότι το 50% των «online» διακινούμενων φαρμάκων δε συνοδεύονται από κάποιο σχετικό ενημερωτικό έντυπο, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα που αγοράζονται από το «συμβατικό» φαρμακείο. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το πώς οι ασθενείς θα εφοδιαστούν με τα σωστά πληροφοριακά στοιχεία ώστε να πάρουν το φάρμακο όπως ακριβώς πρέπει να χορηγείται, ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες χρήσης του. Τα ευρήματα αυτά είναι ύψιστης σημασίας καθώς η Forrester Research εκτιμά ότι ποσοστό 30-40 τοις εκατό των ασθενών δεν εξασφαλίζουν τα πλήρη οφέλη της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθούν δεδομένου ότι δεν έχουν ενημερωθεί ως προς τη σωστή χρήση και λήψη του φαρμάκου.
Ο Gary Noon, Διευθύνων Σύμβουλος της Aegate, δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματα της έκθεσης αυτής έρχονται να ενισχύσουν για ποιους ακριβώς λόγους οι ασθενείς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν σκέφτονται να αγοράσουν φάρμακα μέσω του Διαδικτύου. Οι ασθενείς θα είναι ασφαλέστεροι επανερχόμενοι στα παραδοσιακά φαρμακεία τα οποία μπορούν όχι μόνο να τους διασφαλίσουν και να τους παράσχουν τη βεβαιότητα ότι το φάρμακο το οποίο παίρνουν είναι ασφαλές, αλλά μπορούν επίσης να τους συμβουλέψουν ως προς την ασφαλή χρήση του φαρμάκου καθώς και για τους όποιους πιθανούς κινδύνους από την από πλευράς τους ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων. Σήμερα, ο ρόλος του παραδοσιακού φαρμακοποιού αποκτά πρωταρχική και υπέρτατη σημασία. Το στοιχείο του επαγγελματισμού στην επαφή ανάμεσα στον ασθενή και στο φαρμακοποιό μπορεί να εξασφαλίσει εκπαίδευση, συμβουλή και αξιολόγηση καλής ποιότητας φαρμάκων, πράγματα τα οποία λείπουν όλα παντελώς από πολλά διαδικτυακά φαρμακεία. Η σπουδαιότητα της παροχής ακριβούς και αξιόπιστης πληροφορίας στον ασθενή στο σημείο και τη στιγμή ακριβώς που του παραδίδεται το φάρμακο δεν πρέπει να υποτιμάται».
Η Aegate παρέχει στους συμβατικούς, παραδοσιακούς φαρμακοποιούς ένα χρηστικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει στα φαρμακεία να είναι σε θέση να παράσχουν την απαραίτητη ασφάλεια, σιγουριά και συμβουλή στον πελάτη-ασθενή. Η υπηρεσία πληροφόρησης για την ασφάλεια του ασθενούς της Aegate λειτουργεί επί του παρόντος σε τρεις Ευρωπαϊκές αγορές - στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αναπτύσσουν και να διατηρούν μια βελτιωμένη σχέση με τους ασθενείς παρέχοντας στους τελευταίους σχετική, επίκαιρη και ταχύτατη πληροφόρηση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγεία τους, με την πληροφόρηση αυτή να προέρχεται απευθείας από φαρμακευτικές εταιρίες ή θεσμικούς ρυθμιστικούς και ελεγκτικούς φορείς του κλάδου έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να ενεργούν «εδώ και τώρα», τη στιγμή δηλαδή ακριβώς που προμηθεύουν το φάρμακο στον ενδιαφερόμενο.
Ο Τζιμ Τόμσον (Jim Thomson), πρόεδρος της EAASM, καταλήγει δηλώνοντας τα εξής: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε πόσο εξαιρετικά επικίνδυνη έχει καταστεί για τον ασθενή αυτή η παράνομη «online» βιομηχανία εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων μέσω Διαδικτύου. Οι εγκληματίες αυτοί είναι αδίστακτοι στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν άτομα με πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους. Κατά συνέπεια, είναι ύψιστης σημασίας το να ενεργήσουμε κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη επίγνωση για την ύπαρξη του προβλήματος και να κάνουμε τον ασθενή να συνειδητοποιήσει τις ενεχόμενες παγίδες και κινδύνους, ενώ, ταυτόχρονα, θα του υπενθυμίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα που του συνταγογραφούνται και του παραδίδονται είναι ταυτόχρονα καλής ποιότητας και ασφαλή στη χρήση τους».