Ελπιδοφόρα τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τους Νεφροπαθείς (11/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Αισιόδοξα μηνύματα για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο

Νέα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα, ελπιδοφόρα για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νεφρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 18 έως 21 Ιουνίου. Μείωση της νοσηρότητας και αύξηση της επιβίωσης των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, έδειξε η αγωγή με σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Δευτεροπαθούς Υπερπαραθυροειδισμού.
O Daniel Coyne, καθηγητής νεφρολογίας στο Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri, στην ομιλία του με θέμα, «Η σημασία της εκλεκτικής ενεργοποίησης των υποδοχέων της βιταμίνης D στην καλύτερη έκβαση των ασθενών», επεσήμανε τα εξής: «Στη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), λόγω της έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας, παρατηρείται προοδευτική πτώση των επιπέδων της καλσιτριόλης, της βιταμίνης D που παράγει ο οργανισμός σε φυσιολογικές συνθήκες κι αυτό προοδευτικά οδηγεί σε μια πάθηση που είναι γνωστή ως «Δευτεροπαθής Υπερπαραθυροειδισμός». Χαρακτηριστικά αυτής της πάθησης είναι η αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης (ΡΤΗ) και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις όπως η υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα, που παρατηρούνται στους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΝΝ τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα από καρδιαγγειακά συμβάματα είναι σημαντικά αυξημένη και ανεξάρτητη ηλικίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Νεότερα προκλινικά και κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η εκλεκτικότητα των αναλόγων της βιταμίνης D που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Δευτεροπαθούς Υπερπαραθυρεοειδισμού, είναι το κλειδί για την καλύτερη έκβαση των ασθενών. H παρικαλσιτόλη, ο πρώτος εκλεκτικός αγωνιστής των υποδοχέων της βιταμίνης D, έχει δείξει ότι στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, συνδέεται με μείωση της νοσηρότητας και αύξηση της επιβίωσης. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από αναδρομικές μελέτες σε πληθυσμό άνω των 150.000 ασθενών.
Επίσης, ο Daniel Coyne αναφέρθηκε στη νέα μορφή της παρικαλσιτόλης σε κάψουλες για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και δεν υποβάλλονται ακόμη σε αιμοκάθαρση. Ως επικεφαλής των κλινικών μελετών εστίασε στη δράση της στην μείωση της πρωτεϊνουρίας, ενός από τους δείκτες που συνδέονται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την περαιτέρω έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
Όλα τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προκλινικών μελετών, κατά τον Daniel Coyne υποδηλώνουν ότι «η παρικαλσιτόλη εκτός από το ότι συνδέεται με αυξημένη επιβίωση, μπορεί δυνητικά να καθυστερήσει την εξέλιξη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου».