Καρκίνος προστάτη: Ελπίδες δίνουν νέες θεραπείες και έγκαιρη διάγνωση (11/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Εντυπωσιακές είναι σήμερα οι εξελίξεις όσον αφορά στον καρκίνο του προστάτη, που αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νόσημα του ανδρικού πληθυσμού σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Μόνο στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 άνδρες διαγιγνώσκονται ετησίως με τη νόσο και 25.000 πεθαίνουν. Όμως, περισσότεροι ασθενείς μπορούν να σωθούν αν γίνει έγκαιρα διάγνωση και δοθεί θεραπεία. Η πρώιμη διάγνωσή του, παρέχει πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία έως και 100%!!
Ο καρκίνος του προστάτη είναι «υπεύθυνος» για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις νεοπλασίες ετησίως μετά τον καρκίνου του πνεύμονα. Με την έγκαιρη διάγνωση και ριζική θεραπεία, ωστόσο, μειώνονται εντυπωσιακά οι θάνατοι. Υπολογίζεται ότι περίπου το 9,5% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, θα εμφανίσει καρκίνο προστάτη και περίπου το 2,5 % αυτών θα καταλήξει από τη νόσο. Δυστυχώς, η νόσος δεν έχει συμπτώματα, παρά μόνον όταν φτάσει σε προχωρημένα στάδια...
Η χειρουργική, η ακτινοβολία και η φαρμακοθεραπεία αποτελούν τα βασικότερα θεραπευτικά «όπλα» των ειδικών, προσφέροντας σε σχέση με το παρελθόν πιο αποτελεσματική θεραπεία και πολύ μικρότερες παρενέργειες, καθώς η θεραπεία, χάρις στην εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξη. Η πρόληψη της νόσου είναι πολύ σημαντική και γι΄αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε άνδρας, μετά την ηλικία των 50 χρόνων, να επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τον ουρολόγο του για δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση σε ειδικό αιματολογικό έλεγχο του προστατικού αντιγόνου PSA και από την ηλικία των 45 εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου από τους κκ Πάρι Κοσμίδη, Oγκολόγο και Πλάτωνα Κεχαγιά, Oυρολόγο, με αφορμή Eπιστημονική Hμερίδα με θέμα «Προοπτικές στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη 2008», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής. Η Ημερίδα διοργανώνεται από τα Νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ» και Memorial Νέας Υόρκης, και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Εταιρειών PNG Gerolymatos, -Όμιλος που υποστηρίζει ενεργά επιστημονικές ερευνητικές προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα της Ογκολογίας. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιασθούν όλα τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του προστατικού καρκίνου, με κύρια έμφαση στις καινούργιες τεχνικές της ακτινοθεραπείας και τα νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, οι σημαντικές εξελίξεις στη ριζική προστατεκτομή, στη λαπαροσκοπική, τη ρομποτική χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, η καλύτερη κατανόηση της ορμονικής υποκατάστασης ανδρογόνων, σε συνδυασμό με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών.
Το με ποιά θεραπεία θα αντιμετωπισθεί κάθε περίπτωση πρέπει να αποφασίζεται από ομάδα ειδικών και αποτελεί κομβικό σημείο για την ομαλή πορεία του ασθενούς, τόνισαν οι ομιλητές. Η επιλογή βασίζεται σε ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το στάδιο και η επιθετικότητα της νόσου, καθώς επίσης και το από το αν συνυπάρχουν άλλες ασθένειες.
 Οι τεχνικές εξελίξεις στη ριζική προστατεκτομή, είτε με την κλασική μέθοδο, ή με λαπαροσκόπηση, ή ρομποτική χειρουργική, έχουν μειώσει σημαντικά τις παρενέργειες, που προκαλούσαν ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία, ενώ έχει μειωθεί και ο χρόνος ανάρρωσης.
Παράλληλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει την ακτινοθεραπεία πολύ ισχυρό παράγοντα αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, εφάμιλλη της χειρουργικής. Η ακρίβεια χιλιοστού της ακτινικής δέσμης, που προσαρμόζεται στο σχήμα και τις κινήσεις του προστάτη προσφέρουν υψηλής ακρίβειας θεραπείας με ελάχιστες παρενέργειες.
Αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις αποτελούν σήμερα η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων και γενικότερα η βραχυθεραπεία.
Η ορμονική θεραπεία αποτελεί τον κύριο τρόπο φαρμακοθεραπείας και σήμερα δοκιμάζονται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα πολλά ερευνητικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
Πολύτιμη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια και η χημειοθεραπεία, που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, αλλά και σε ασθενείς που εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές μορφές της νόσου.