Δώσε αίμα, δώσε ζωή
Γίνε Εθελοντής Αιμοδότης
(07/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου έχει καθιερωθεί παγκόσμια να τιμάμε τον Εθελοντή Αιμοδότη. Να τιμάμε τον αλτρουισμό, που επιδεικνύει ένας άνθρωπος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή το πιο πολύτιμο αγαθό: το αίμα του.
Αφορμή για την καθιέρωση της ημέρας αυτής μάλιστα ως Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, στάθηκαν τα γενέθλια του ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, ενώ τιμήθηκε και με Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Το μήνυμα του εορτασμού της ημέρας αυτής δεν είναι μόνο να εξαλείψει το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες ενθαρρύνοντάς τους και να «μεταγγίσει» στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Η ημερομηνία αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συμμετάσχουμε όλοι και όλες σε αυτή την «ημέρα γιορτής» και να θυμηθούμε πως μπορούμε, διαθέτοντας λίγα μόνο λεπτά από τη ζωή μας, να προσφέρουμε ζωή στους συνανθρώπους μας με λίγο αίμα που το έχουν ανάγκη.

Ίσως να μη τα γνωρίζεις:
- Κάθε χώρα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της 60.000 μονάδες για 1.000.000 κατοίκους. Η χώρα μας χρειάζεται 620.000 μονάδες αίματος τον χρόνο.
- Το αίμα αυτό προσφέρεται σε ποσοστό 50% 55% από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του αρρώστου, σε αντιστοιχία 310.000 έως 330.000 περίπου. Το 38% έως το 40% από τους εθελοντές αιμοδότες δηλαδή 220.000 έως 240.00 μονάδες. Το υπόλοιπο 10% έως 12% από τις Ένοπλες Δυνάμεις και εισαγωγή από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
- Οι εθελοντές αιμοδότες στη Χώρα μας είναι περίπου 100.000 άτομα.
- Από αυτούς το 95% είναι οι οργανωμένοι εθελοντές αιμοδότες και μόνο το 5% είναι οι περιστασιακοί εθελοντές αιμοδότες που από μόνοι τους πηγαίνουν και προσφέρουν αίμα.