Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
(26/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΦΕΕ Η ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την πρόσφατη πρόταση της EFPIA για την καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων με την καθιέρωση της ταινίας γνησιότητας στα φάρμακα σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27 στο πλαίσιο ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού συστήματος. Η πρόταση αυτή δημοσιοποιήθηκε κατά την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων Κρατών-Μελών στα οποία η τανία γνησιότητος περιλαμβάνει μοναδικό σειριακό αριθμό σε κάθε συσκευασία φαρμάκου ο οποίος χορηγείται από τον ΕΟΦ. Κατά συνέπεια, η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό τον τομέα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αξίζουν ως εκ τούτου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στους επιτελείς του ΕΟΦ καθώς και στο επιστημονικό προσωπικό και στους υπαλλήλους που εφαρμόζουν αυτό το πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο αποτελεί σήμερα πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η EFPIA ζητεί να εφαρμοσθεί ανάλογο σύστημα δισδιάστατου γραμμικού κώδικα σε όλες τις χώρες της Ε. Ενώσεως στο οποίο ο μοναδικός σειριακός αριθμός τυπώνεται από τον παρασκευαστή επί της συσκευασίας του φαρμάκου μαζί με τον αριθμό παρτίδος και την ημερομηνία λήξεως. Σταθερή θέση και πεποίθηση του ΣΦΕΕ είναι ότι η καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων και η διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα, ειδικά όταν, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο της EFPIA στο Παρίσι, το 10% των φαρμάκων που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι πλαστά. Όπως έχουμε κατ' επανάληψη αναφέρει και όπως τόνισε εκ νέου ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσιος Σπ. Φιλιώτης στην Ημερίδα ΣΦΕΕ - EFPIA στις 5 Ιουνίου στο Ζάππειο που είχε ως θέμα την «Ποιότητα των φαρμάκων», η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε ολόκληρη την Ευρώπη στην διασφάλιση της ποιότητας των φαρμάκων.
Είναι γεγονός ότι υστερούμε σημαντικά σε ό,τι αφορά την μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξαιτίας της ελλείψεως μηχανοργανώσεως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την σπατάλη και οδηγούμαστε σε μεγάλη απώλεια πόρων. Είναι σίγουρο ότι στον τομέα της μηχανοργάνωσης θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκείνες που - όπως έδειξε η ανακοίνωση της EFPIA - πρέπει να υιοθετήσουν αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα.
Το ελληνικό σύστημα διακρίνεται από ορισμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ως ένα από τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά διεθνώς σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων. Η διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης των ασφαλισμένων σε φάρμακα υψηλής ποιότητας οφείλεται:
1. Στην επώνυμη συνταγογράφηση με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού.
2. Στην εφαρμογή του συστήματος της ταινίας γνησιότητας και του διπλού barcode από τον ΕΟΦ με τον μοναδικό σειριακό αριθμό επί κάθε συσκευασίας.
Βεβαίως, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο σκέλος της διασφάλισης της ποιότητας των φαρμάκων, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Γι' αυτό πρέπει να μελετήσουμε και να προωθήσουμε και ορισμένα άλλα σημαντικά θέματα. Τα θέματα αυτά είναι τα εξής:
Η παράδοση των ταινιών γνησιότητας είναι ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα καθώς αυτή ακριβώς η παράδοση των ταινιών από τον ΕΟΦ πιστοποιεί την γνησιότητα. Πιστεύουμε λοιπόν πως σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εισαγωγές φαρμάκων θα πρέπει να διασφαλιστεί η παράδοση των ταινιών με νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να αποκλειστεί πλήρως κάθε ενδεχόμενο επικόλλησης ταινιών γνησιότητας σε φάρμακα αμφιβόλου ποιότητος.
Θα πρέπει επίσης να επαναληφθεί ότι ο ΣΦΕΕ, όπως και η EFPIA υποστηρίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να προστατευθεί το απαραβίαστο της εξωτερικής συσκευασίας των φαρμάκων τα οποία πρέπει να ανοίγονται είτε από το νοσοκομείο, είτε από τον ασθενή και τον ιατρό. Με την απαγόρευση της ανασυσκευασίας το κάθε επώνυμο φάρμακο θα φτάνει από το εργοστάσιο στον ασθενή διατηρώντας στο ακέραιο το 100% των εγγυήσεων ποιότητας και αποτελεσματικότητας που κάθε επώνυμο φάρμακο διαθέτει. Το σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση ότι η χώρα μας πρωτοπορεί και διασφαλίζει καλύτερα από κάθε άλλη την απόλυτη ποιότητα όλων των φαρμάκων. Τα συστήματα που εφαρμόζουμε στη χώρα μας αποτελούν παράδειγμα για άλλες χώρες. Για να διατηρήσουμε αυτή την ηγετική θέση θα πρέπει να συνεχίσουμε να μελετούμε και να υιοθετούμε τις πρόσθετες προβλέψεις εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ενδεδειγμένες.