Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής
Επιστημονική Ημερίδα Πρεσβυωπίας - Femtosecond Laser
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008 - Επιστημονικό Δελτίο (10/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πιθανούς σοβαρούς κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για όσους φορούν φακούς επαφής! Οι μολύνσεις στα μάτια είναι πολύ συχνές κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στην χώρα μας με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας τους θερινούς μήνες του καλοκαιριού που μπορούν να κάνουν πιο συχνές μολύνσεις από μύκητες με κύρια αιτία τη χρήση φακών επαφής.
Στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες άτομα φορούν φακούς επαφής και τώρα το καλοκαίρι, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η χρήση φακών επαφής, ο σωστός τρόπος με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αποστειρώνονται.
Τελευταίες στατιστικές μελέτες από τις Η.Π.Α., τονίζουν την αύξηση τέτοιων κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια.
Η επισήμανση έγινε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας Πρεσβυωπίας-Femto Laser της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α), όπου οι ειδικοί τόνισαν πως όλοι οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρό τους πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, έτσι ώστε να εκτιμάται η υγεία των ματιών και η καλύτερη δυνατή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι.
 
Για αυτούς δε που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική της κατάργησης χρήσης των φακών επαφής ή και των γυαλιών, είναι γνωστό ότι οι επεμβάσεις laser για μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό θεωρούνται πιο ασφαλείς από την χρήση φακών επαφής και γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας από πολλαπλά ιδιωτικά και κρατικά κέντρα πολύ υψηλού επιπέδου.

1) Femto-second laser
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται επιτυχώς χιλιάδες επεμβάσεις LASIK (μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού) με την τεχνολογία femto second laser η οποία καταργεί τη χρήση νυστεριού με κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην καλύτερη ποιότητα όρασης και τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό έχει γίνει πραγματικότητα και στην χώρα μας εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Στην επιστημονική ημερίδα της Ε.ΕΛ.Ι.Α παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, όσον αφορά την πάντα μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα αποτελέσματα.

2) Διασύνδεση κολλαγόνου-αποφεύγονται μεταμοσχεύσεις
Δεύτερο θέμα στην ημερίδα ήταν η χρήση της διασύνδεσης κολλαγόνου για αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι ο κερατόκωνος, η φυσαλιώδης κερατοπάθεια και έλκη κερατοειδή, συνήθως προκαλούμενα από χρήση φακών επαφής. Η θεραπεία αυτή γίνεται επίσης από πολλαπλά κέντρα στην χώρα μας και οι προσκεκλημένοι της ημερίδας του Ε.ΕΛ.Ι.Α έχουν πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξέλιξη αυτής της τεχνικής και την εφαρμογή της κυρίως σε άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο, μια γενετική πάθηση στον κερατοειδή που εκδηλώνεται στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής και που δυστυχώς είναι ενδημική στην Ελλάδα και στην Κύπρο με πολύ μεγάλα ποσοστά σε σχέση με άλλους πληθυσμούς. Μέχρι πρόσφατα η μοναδική τελική αντιμετώπιση σε προχωρημένα στάδια αυτής της πάθησης ήταν η μεταμόσχευση του κερατοειδή. Η διασύνδεση του κολλαγόνου και το «αγκάλιασμά» της από την Οφθαλμολογική κοινότητα παγκοσμίως, έχει φέρει μια αρκετά σημαντική εναλλακτική έτσι ώστε να αποφεύγεται η μεταμόσχευση του κερατοειδή όπου είναι αυτό δυνατό. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εναλλακτικές τεχνικές και μέθοδοι για διασύνδεση κολλαγόνου καθώς και η εφαρμογή της στην φυσαλιώδη κερατοπάθεια, κάτι που καθυστερεί την μεταμόσχευση του κερατοειδή, σε οφθαλμούς που έχουν καταπονηθεί από επέμβαση καταρράκτη ή φυσιολογική φθορά από την ηλικία.

3) Πρεσβυωπία
Γνωρίζουμε ότι η πρεσβυωπία είναι κάτι που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι συνήθως μετά το 40ο έτος της ηλικίας τους και η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται στην σκλήρυνση του φυσικού φακού του ματιού με την πάροδο των ετών. Πολλές «νέες» τεχνικές έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια καθώς και μια αρκετά μοντέρνα αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σε άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη με πολυεστιακούς φακούς. Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως με την χρήση των πολυεστιακών φακών τα τελευταία 3 χρόνια έχει φέρει και προβληματισμό καθώς ενώ κάποια άτομα έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα ώστε να βλέπουν και κοντά και μακριά μετά από τέτοια επέμβαση καταρράκτη, ένα ποσοστό παρουσιάζει σημαντικά πρόβλημα όρασης το βράδυ με θάμπωμα, φωτοστέφανα, ακτίνες, πράγμα που περιορίζει αρκετά τις λειτουργίες όπως π.χ. την νυχτερινή οδήγηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται στο πέρας της επέμβασης του καταρράκτη ένας ειδικός προσαρμοζόμενος ενδοφακός, ο οποίος «μιμείται» την προσαρμογή που κάνει ο φυσικός φακός του ματιού στα νεότερα χρόνια της ηλικίας του ανθρώπου. Πρόκειται για εξελιξη προγενέστερου σχεδιασμού που δείχνει να δίνει εναλλακτική λύση στην πρεσβυωπία που συνήθως συνοδεύει την επέμβαση του καταρράκτη. Οι ειδικοί στη χρήση αυτού του ενδοφακού παρουσίασαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά αποτελέσματα, τα οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πολύ καλή μέχρι τώρα αμερικανική εμπειρία. Νέα εναλλακτική λοιπόν με αυτό το τρόπο για ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη και αποφασίζουν με τον οφθαλμίατρό τους να χρησιμοποιήσουν τον ειδικά εξελιγμένο ενδοφακό, που μπορεί να τους βοηθήσει όχι μόνο με πολύ καλή μακρινή όραση (όραση που είναι πολύ καλή σε ποιότητα και το βράδυ, όπως στην νυχτερινή οδήγηση), αλλά και σημαντική βοήθεια στο κοντά (διάβασμα, κινητό τηλέφωνο).

Την Ημερίδα συντόνισαν οι Χειρουργοί-Οφθαλμίατροι: Δημήτρης Αλεξόπουλος και ο Δρ. Nick Νιaniaris (Καναδάς). Παρουσίασαν οι καθηγητές Oφθαλμολογίας, Xειρουργοί-Oφθαλμίατροι: Δρ. Jeff Machat (Καναδάς) και Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος (Ινστιτούτο Laservision.gr - Αθήνα).