ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Η συνδυαστική θεραπεία Peginterferon a-2b + Ribavirin
μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής των ασθενών
(09/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

Η συνδυαστική θεραπεία με Peginterferon a-2b + Ribavirin αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται ως η πλέον αποτελεσματική, σύμφωνα με τη μελέτη IDEAL. Η IDEAL είναι η πρώτη μεγάλη, τυχαιοποιημένη, κλινική μελέτη που συγκρίνει άμεσα τις 2 βασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας C με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη (Peginterferon a-2b + Ribavirin και Peginterferon a-2a + Ribavirin). Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ασθενείς με γονότυπο 1, διερευνήθηκε επίσης η θεραπευτική αγωγή με χαμηλότερη δόση πεγκυλιωμένης Ιντερφερόνης και Ριμπαβιρίνης. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι οι ασθενείς που υποτροπίασαν μετά από θεραπεία με Peginterferon a-2b + Ribavirin (PegIntron+Rebetol) ήταν σημαντικά λιγότεροι, σε σχέση με όσους έλαβαν Peginterferon alfa-2a + Ribavirin.
Τελικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και για τη μελέτη EPIC³, στην οποία περισσότεροι από 2,000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και μέτρια έως σοβαρή ίνωση ή κίρρωση - οι οποίοι είχαν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία συνδυασμού με ιντερφερόνη-α (πεγκυλιωμένη ή μη) και ριμπαβιρίνη - θεραπεύτηκαν μετά από επαναθεραπεία συνδυασμού. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η θεραπεία συνδυασμού αποτελεί την καθιερωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας C και o συνδυασμός Peginterferon a-2b + Ribavirin (PegIntron+Rebetol) είναι ο πρώτος και μοναδικός εγκεκριμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επαναθεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που υποτροπίασαν ή δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενες θεραπείες.

Επίσης, η Schering-Plough στο πλαίσιο της συνεχούς έρευνας για πρωτοποριακές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην ηπατίτιδα C, στην οποία κατέχει ηγετική θέση, ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στη φάση ΙΙ της κλινικής του ανάπτυξης, ένας νέος αναστολέας πρωτεάσης του HCV, που χορηγείται από το στόμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δεδομένων του νέου σκευάσματος, προκύπτουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς με ηπατίτιδα C και μη-ανταποκριθέντες σε προηγούμενη θεραπεία συνδυασμού με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 43ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του ήπατος (EASL), που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Απριλίου στο Μιλάνο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά 36 μελέτες, μεταξύ των οποίων και 9 προφορικές ανακοινώσεις, αναφορικά με τα θεραπευτικά σκευάσματα της Schering-Plough για την ηπατίτιδα.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης COPILOT, η οποία αξιολόγησε τη χρήση χαμηλής δόσης Peginterferon a-2b + Ribavirin ως θεραπεία συντήρησης σε μη ανταποκριθέντες ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C με ίνωση ή κίρρωση. Τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδες σε αυτόν το δύσκολα θεραπευόμενο πληθυσμό ασθενών, έτσι ώστε να ανασχεθεί ή να καθυστερήσει την πρόοδο της ηπατικής νόσου, του καρκίνου του ήπατος ή και του θανάτου.

Γενικές Πληροφορίες
Η Χρόνια Ηπατίτιδα C αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ιός προκαλεί χρόνια λοίμωξη σε ποσοστό 80-90%. Η νόσος δεν εμφανίζει κλινικά συμπτώματα, όμως ποσοστό 20-30% των ασθενών αναπτύσσει κίρρωση σε 20 περίπου χρόνια. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C και μάλιστα οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 250,000. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1998-2008 θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C.
Η Schering-Plough είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία, επιστημονικά θεμελιωμένη, με πρωτοποριακά συνταγογραφούμενα, καταναλωτικά και κτηνιατρικά προϊόντα. Με δική της εσωτερική έρευνα και συνεργασίες με εταίρους, η Schering-Plough ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται εξελιγμένα φάρμακα που καλύπτουν σημαντικές ιατρικές ανάγκες.
Το όραμα της Schering-Plough είναι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ιατρών, των ασθενών και των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από τους περισσότερους από 32.000 ανθρώπους της διεθνώς. Η εταιρεία εδρεύει στο Kenilworth, στο New Jersey και το Web site της εταιρίας είναι www.schering-plough.com.