Χωρίς κίνδυνο οι ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Τα πρώτα 4-5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να χορηγηθεί χωρίς κίνδυνο θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην υγιή εμμηνοπαυσιακή γυναίκα, προσφέροντας ποιότητα ζωής, εάν η γυναίκα αξιολογηθεί σωστά, βάσει του ιστορικού της, ανάλογα με τις ανάγκες της και με την πρέπουσα παρακολούθηση. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο καθηγητής Γ. Κρεατσάς, πρόεδρος του 5ου Διεθνούς Γυναικολογικού Συνεδρίου, σε ειδική συνέντευξη τύπου.
Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο "Αρεταίειο" Νοσοκομείο, ενώ η "Συμβολή της χρόνιας και συνεχιζόμενης ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης στην υγεία της γυναίκας, τόσο στην εμμηνόπαυση όσο και σε εξειδικευμένες περιπτώσεις νεαρών κοριτσιών" ήταν ένα από τα βασικά θέματά του.
Πρόσφατα, ανέφερε ο καθηγητής, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης WHI (Women's Health Initiative) που διενεργείται στις ΗΠΑ με σκοπό να αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αποτελέσματα που θορύβησαν τόσο τις γυναίκες όσο και την ιατρική κοινότητα.
Η μελέτη επιβεβαίωσε το όφελος της ορμονικής υποκατάστασης στην οστεοπόρωση, το οποίο αξιολογείται με τη στατιστικά σημαντική μείωση του κατάγματος (-34%), καθώς επίσης και με τη σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (-37%), ο οποίος είναι και η δεύτερη αιτία θανάτου στην γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού.
Ο κ. Κρεατσάς πρόσθεσε ότι, η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης την ήδη γνωστή μικρή αύξηση κινδύνου του καρκίνου του μαστού και της φλεβοθρόμβωσης. Η αύξηση του κινδύνου του μαστού γίνεται κλινικά εμφανής έπειτα από 4-5 χρόνια θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν ήδη διακόψει τη θεραπεία.
Τέλος, αναφορικά προς την καρδιαγγειακή νόσο, τα αποτελέσματα της WHI έδειξαν ότι η θεραπεία δεν συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Η εμμηναρχή (1η περίοδος) στις νεαρές Ελληνίδες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, εμφανίζεται στην ηλικία που κυμαίνεται μεταξύ 10-14 ετών, με μέση τιμή τα 12 έτη.
Σε όλες τις περιπτώσεις νεαρών κοριτσιών με πτωχή εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτήρων του φύλου και πρωτοπαθή αμηνόρροια θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση χρόνιας και συνεχιζόμενης ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης.
Οι κοπέλες που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να παρακολουθούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να διερευνώνται συνυπάρχουσες νόσοι.


 

ΗΟΜΕPAGE