Η Αποκατάσταση στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
<<< Προηγούμενη σελίδα


Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis, MS) είναι μία νευρομυϊκή νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες. Αποτελεί την 3η κατά σειρά συχνότητας αιτία σοβαρής αναπηρίας στις ηλικίες μεταξύ 15 και 40 ετών. Η εξέλιξη της νόσου χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.
H MS οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε βλάβη της μυελίνης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Οι νευρολογικές λειτουργίες, που επηρεάζονται από τη νόσο, καθορίζονται από την ανατομική θέση της βλάβης.
H MS είναι δυνατόν να προκαλέσει πληθώρα νευρολογικών, νευροψυχολογικών και άλλων διαταραχών.
Ένας στους τέσσερις ασθενείς με "σκλήρυνση κατά πλάκας" εκδηλώνει επώδυνους τονικούς σπασμούς και έντονη σπαστικότητα, τα οποία δυσχεραίνουν την κινητοποίηση και την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, ενώ όπως είναι φυσικό αποτελούν πηγή δυσφορίας και ενόχλησης".
Αυτά μεταξύ άλλων επεσήμανε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης "ΑΝΑΠΛΑΣΗ" με επικεφαλής τον επιστημονικό Διευθυντή, φυσίατρο κ. Κων/νο Ζηκόπουλο, παρουσιάζοντας τα σημαντικά αποτελέσματα των κλινικών της ερευνών στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2002.
"Το κλειδί για τον περιορισμό των πολλαπλών αρνητικών επιδράσεων και επιπλοκών της MS είναι αποκλειστικά η συγκροτημένη και αποτελεσματική θεραπεία αποκατάστασης", τόνισε η επιστημονική ομάδα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ. "Αυτό σημαίνει ότι παρέχονται στον ασθενή και το περιβάλλον του ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες και τις προβλεπόμενες δυνατότητες αποκατάστασης του ασθενούς. Μάλιστα, οι πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις καταδεικνύουν ότι η θεραπεία αποκατάστασης προσφέρεται μόνο σε ειδικά Κέντρα Αποκατάστασης και μόνο από την Ομάδα Αποκατάστασης (Φυσίατροι, Ειδικοί του Biofeedback, Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Εργοθεραπευτές, Ενδοκρινολόγοι - Διαιτολόγοι, Νευροψυχολόγοι, Λογοθεραπευτές, Ψυχοπαθολόγοι - Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης)".
Στην κλινική μελέτη της επιστημονικής ομάδας συμπεριλήφθησαν 35 ασθενείς με ΜS που εμφάνιζαν επώδυνους τονικούς σπασμούς και έντονη σπαστικότητα και οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ειδική θεραπεία αποκατάστασης στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, συνολικής διάρκειας από τρεις έως έξι μήνες. Η θεραπεία αυτή περιελάμβανε χορήγηση φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και τοπική έγχυση τοξίνης της αλλαντιάσεως, σε συγκεκριμένους μυς για τη χαλάρωση της σπαστικότητας.
Τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος εκρίθησαν ως απολύτως ικανοποιητικά τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους θεράποντες ιατρούς αναφορικά με την αύξηση της ικανότητας των ασθενών να αυτοεξυπηρετούνται, ιδίως σε θέματα υγιεινής και ένδυσης, την ελάττωση του πόνου, τη μείωση της ανάγκης για χορήγηση μεγάλων δόσεων μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και τη σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών.

 

ΗΟΜΕPAGE