Εξελίξεις στη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας
<<< Προηγούμενη σελίδα


Επανάσταση στη θεραπεία μιας από τις πιο επώδυνες ρευματοπάθειες, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, φέρνουν οι αλματώδεις εξελίξεις στη φαρμακολογία, όπως προκύπτει από το πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά υπάρχει θεραπευτική αγωγή, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά την δραστηριότητα της νόσου στην πλειοψηφία των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ). Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη ρευματική νόσο, η οποία πλήττει περισσότερους από 20.000 συμπατριώτες μας, πολλοί από τους οποίους είναι κάτω από 35 ετών. Πολύ συχνά η πάθηση οδηγεί σε δυσκαμψία, επακόλουθη σύμφυση της σπονδυλικής στήλης, περιθωριοποίηση και καταστροφή της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο, τα αποτελέσματα μεγάλης διεθνούς κλινικής μελέτης έδειξαν ότι πάνω από το 80 % των ασθενών που ακολούθησαν θεραπευτική αγωγή με Infliximab παρουσίασε κλινική βελτίωση, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσίασαν μείωση της δραστηριότητας της νόσου περισσότερο από 50%. Επιπλέον, η καθημερινή λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών εμφάνισε θεαματική βελτίωση συγκριτικά με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Μέχρι σήμερα, καμία θεραπεία δεν είχε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ όλα τα φαρμακευτικά θεραπευτικά σχήματα αργούσαν πολύ να δράσουν.

Το γεγονός αυτό αλλάζει ριζικά σήμερα με τη νέα ουσία ινφλιξιμάβη, η οποία αφενός δρα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας και αφετέρου δεν έχει τις πολλές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

"Η θεραπεία με ινφλιξιμάβη μπορεί να θεωρηθεί ως μια εντυπωσιακή ανακάλυψη για τους ασθενείς που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα", επεσήμανε ο καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου δρ. Γιούργκεν Μπράουν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης σε μια από τις 8 κλινικές που συμμετείχαν και ο οποίος έλαβε μέρος στο Συνέδριο. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η ινφλιξιμάβη αποτελεί ένα βιολογικό φάρμακο της νέας ομάδας αναστολέων του παράγοντα νέκρωσης των όγκων άλφα (TNFa), που ανοίγει εντελώς νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Όπως είναι γνωστό, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα προσβάλλει κυρίως νέα σε ηλικία άτομα (συχνά κάτω των 35 ετών), με έμφαση κυρίως στους άνδρες. Η επίπτωση της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 2-9 περιπτώσεις/1000 άτομα γενικού πληθυσμού.

Το κυριότερο σύμπτωμα της νόσου αφορά σε μια έντονη ραχιαλγία στο κάτω μέρος της πλάτης, η οποία εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα. Εκτός από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, η φλεγμονή μπορεί να προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις και τένοντες, καθώς και την ίριδα, την καρδιακή βαλβίδα, την αορτή, τους πνεύμονες ή τα νεφρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 3 στους 10 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα καθηλώνονται στο κρεβάτι μετά από μια περίοδο 10 ετών.

 

ΗΟΜΕPAGE