Νέα δραστική ουσία για τις ρευματοπάθειες
<<< Προηγούμενη σελίδα


Τα αποτελέσματα διεθνών κλινικών μελετών για τους ασθενείς που υποφέρουν από ρευματοπάθειες ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας που διεξήχθη πρόσφατα στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, οι ασθενείς αυτοί έχουν τώρα στη διάθεσή τους μια πιο δραστική ουσία από ποτέ, τη ροφεκοξίμπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μελέτες αυτές έδειξαν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο στο 80% των ασθενών, μια ανακούφιση μάλιστα που διαρκεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Όπως είναι γνωστό, ο πόνος, η δυσκαμψία και η ανικανότητα αποτελούν τα κύρια συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων. Σε στατιστικές μελέτες που έγιναν σε δείγμα 1000 ασθενών, προέκυψε ότι το 15% των πασχόντων υποφέρουν από οσφυαλγία, ένα 10% από οστεοαρθρίτιδα, ένα άλλο 10% από διάσπαρτο, σε διάφορα σημεία του σώματος, πόνο και 1% από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνολικά, περισσότερα από 190 εκατομμύρια ασθενών διεθνώς πάσχουν από οξύ πόνο και άλλα 85 υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Στο Συνέδριο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών ADAM και EVA, οι οποίες περιέλαβαν δείγμα 80.000 ασθενών η κάθε μία. Στην πρώτη αξιολογήθηκαν ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 8 στους 10 ασθενείς είχαν πολύ καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανακούφιση από τον πόνο με τη ροφεκοξίμπη, σε σύγκριση με την προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν. Στη δεύτερη μελέτη, επίσης 8 στους 10 ασθενείς προτιμούσαν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τη ροφεκοξίμπη, καθώς το απλό δοσολογικό της σχήμα (ένα δισκίο, μια φορά την ημέρα) βοηθούσε στη συμμόρφωσή τους.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μια πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών και του πόνου που αυτές προκαλούν, για τις οποίες μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ευρέως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, όμως, παρουσιάζει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ό,τι αφορά γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να ποικίλουν ως προς τη βαρύτητα, από παροδικό κοιλιακό πόνο, κάψιμο ή δυσπεψία, έως και σοβαρές ή και πιθανώς θανατηφόρες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν απροειδοποίητα και μπορεί να περιλαμβάνουν έλκος, διάτρηση, αιμορραγία κ.λπ.

 

ΗΟΜΕPAGE