<<< Προηγούμενη σελίδα

Eκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ

Ομιλία του Προέδρου
Δρ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινού
προς το σώμα

Σάββατo, 19 Ιoυλίoυ 2003

Αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος έλαβε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που συνήλθε το Σάββατο, 19 Ιουλίου στην Αθήνα. Η Συνέλευση εξουσιοδότησε μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Oμιλία του Προέδρου του ΠΙΣ
Δρ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινού προς το Σώμα
Aγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Πρόεδροι των τοπικών ΙΣ και εκπρόσωποί των στον ΠΙΣ
Εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες σε όσους με τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη τους για την ανανέωση της προεδρικής θητείας μου στον ΠΙΣ, αλλά και σε όσους, έχοντας διαφορετικές επιλογές, συνέβαλαν εξίσου στη δημιουργία κλίματος ήπιας ανταγωνιστικότητας και ευπρέπειας, αναδεικνύοντας αρετές που πατροπαράδοτα κοσμούν το Ιατρικό Σώμα της χώρας.
Και η νέα τριετία θα κριθεί από το αποτέλεσμα που καλούμαστε όλοι να συνδιαμορφώσουμε, με γνώμονα την προσφορά καλλίτερων υπηρεσιών υγείας στο λαό μας, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσέγγιση των στόχων αυτών καρκινοβατεί ή αποτελεί επαναλαμβανόμενο ευχολόγιο εκ μέρους της Πολιτείας, παρά τα κατά καιρούς κάποια μικρά, άτολμα και αποσπασματικά βήματα με αναντίστοιχες και κραυγαλέες εξαγγελίες.
Η Γενική Συνέλευση της 8ης-9ης Φεβρουαρίου 2003, εξ' ορισμού Εκλογοαπολογιστική, δεν επέτρεπε χρονικά την «εφΥόλης της ύλης» συζήτηση από την οποία θα προέκυπταν σημαντικές απόψεις και προτάσεις, που αποτελούν πάντοτε προσφορά στην υπηρεσία των κοινών. Η σημερινή Γενική Συνέλευση, απαλλαγμένη καταστατικών περιορισμών, αποτελεί εκπλήρωση της προεκλογικής μας υπόσχεσης και ευκαιρία ενημέρωσης επί σοβαρών θεμάτων, όπως το θέμα του OΠΑΔ και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα του Ιατρικού Κόσμου προστίθενται επιμέρους ερωτήματα και απόψεις μεμονωμένων Προέδρων και Εκπροσώπων στον ΠΙΣ, τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν ικανοποιητικά με διαπροσωπική αλληλογραφία, όπως είναι ευνόητο, αλλά ύστερα από διεξοδική συζήτηση στα πλαίσια των Συνελεύσεων, με την οποία επιτυγχάνεται η πλήρης, ακριβής και ισότιμη ενημέρωση όλων των μελών.
Ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης, το ΔΣ των τελευταίων τριετιών του ΠΙΣ σεμνύνεται να πιστεύει ότι πέτυχε υψηλές επιδόσεις με την ανελλιπή και έγκαιρη αποστολή εγγράφων του, για κάθε ενέργεια, άποψη και απόφαση που δέχτηκε ή πρότεινε στα περιφερειακά μέλη του, παρά το γεγονός ότι η αντίστροφη ροή πληροφόρησης δεν ήταν ικανοποιητική, εκτός εξαιρέσεων.
Επιπλέον, η πανθομολογούμενη αναμόρφωση του «Ιατρικού Βήματος», αποτελεί πλέον άριστο μέσο πληροφόρησης των συναδέλφων σε σχέση με τα ιατρικά προβλήματα και τις δραστηριότητες του ΠΙΣ. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι προσπάθειές μας για την αναγνώριση του «Ιατρικού Βήματος» ως επίσημου επιστημονικού περιοδικού και είναι αυτονόητη η σημασία μιάς τέτοιας αναβάθμισης για όλους τους συναδέλφους μας.
Το δίτομο έργο του διαπρεπή νομικού και συμβούλου του ΠΙΣ, κ. Χάρη Πολίτη «Ιατρική Νομοθεσία-Ιατρική Δεοντολογία-Ιατρικές Ειδικότητες» αποτελεί πολύτιμο απόκτημα και οδηγό για κάθε λειτουργό της κορυφαίας των ανθρωπιστικών επιστημών. Πλήρως ενημερωμένο και σε διεθνές επίπεδο, συνθέτει ευαίσθητο και πολύχρηστο εργαλείο νομικής και ηθικής προστασίας, παρέχοντας συγχρόνως νομικές οδηγίες για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διατυπώσεων ιατρικού ενδιαφέροντος. Η ίσαμε τώρα έλλειψη ανάλογου πονήματος, δικαιώνει την επιλογή και τις προσπάθειες του ΠΙΣ, με επιπλέον την ευχαρίστηση της δωρεάν προσφοράς του.
Στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση αναφέρθηκαν, τηλεγραφικά, το θέμα της ασφάλισης, της ιδιότητας του ιατρού από τη λήψη του πτυχίου και όχι από την έναρξη της επαγγελματικής του απασχόλησης (λόγω της μακροχρόνιας αναμονής για έναρξη ειδικότητας κυρίως), καθώς και το θέμα της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων. Το πρώτο από αυτά είναι επίκαιρο σε όλες σχεδόν τις Μεσογειακές χώρες, αφού και εκεί υπάρχει ο ιατρικός υπερπληθωρισμός και άρα καλή συγκυρία για συντονισμένη δράση και πίεση εκ μέρους όλων.
Το δεύτερο παρουσιάζει ήδη κραυγαλέες ανεπάρκειες και κρίσιμες οικονομικές δυσλειτουργίες και εναπόκειται πλέον στη δική μας συλλογική αντίθεση, το πέρασμά του στην ιστορία. Ατυχώς, την ίδια τύχη θα έχουν και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, αφού η μελέτη της δημιουργίας τους αποτελεί και το πρώτο τους περιστατικό.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που απευθύνομαι σε εμφόρητους γνώσης και πείρας υπηρετούντες τα κοινά και είμαι βέβαιος ότι από τη Γενική μας Συνέλευση θα προκύψουν νέα δομικά υλικά προόδου στην εξέλιξη των κρίσιμων θεμάτων μας, που μας ταλανίζουν -αλλά κυρίως απειλούν τη νεώτερη ιατρική γενεά. Mε ζήλο, μόχθο και σύμπνοια, μπορούμε να περιμένουμε καλλίτερες ημέρες.
Σας ευχαριστώ



HOMEPAGE