<<< Προηγούμενη σελίδα

17 ΜΑΪOΥ 2003, ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ
18ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο
Στρογγυλό τραπέζι:
Το πρόβλημα του «DOPING»
στις μεγάλες αθλητικές συναντήσεις
και η αντιμετώπισή του

EΠIMEΛEIA Ν. Πoντικίδης, Ενδοκρινολόγος

Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι, που διοργανώθηκε στις 17 Μαΐου 2003 από την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εφαρμογών της Αυξητικής Oρμόνης (ΕΕΕΕΑO), στα πλαίσια των εργασιών του 18ου Ετήσιου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, συμμετείχαν οι κ.κ. Α. Δεληγιάννης, Καρδιολόγος, καθηγητής ΑΠΘ - ΤΕΦΑΑ, Τομέας Ιατρικής της Άθλησης, συντονιστής του τραπεζιού, με θέμα: «Η επιδημιολογία του doping στον αθλητισμό», Κ. Παρίσης, Oρθοπαιδικός, πρόεδρος της αθλητιατρικής υπηρεσίας του «ΑΘΗΝΑ 2004», με θέμα: «Doping: μύθος και πραγματικότητα», Γ. Κρασσάς, Ενδοκρινολόγος, αμ. επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παναγία» Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΕΕΕΕΑO, με θέμα: «Αυξητική ορμόνη και doping» και ο Α. Κουτσελίνης, Ιατροδικαστής, καθηγητής Τοξικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ιατροδικαστικά προβλήματα στην έρευνα του doping».
O καθηγητής Α. Δεληγιάννης τόνισε στην ομιλία του ότι το doping αποτελεί σήμερα την πιο σκοτεινή και πολυσυζητημένη πλευρά του αθλητισμού. Αθλητές απΥ όλο τον κόσμο, προκειμένου να επιτύχουν βελτίωση της σωματικής απόδοσής τους, βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη χρήση ή κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών. Oι ουσίες αυτές, που είναι στην πλειοψηφία τους φάρμακα, αποσκοπούν στο να μεταβάλλουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα την αγωνιστική διάθεση και ικανότητα, δίνοντας ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στον αθλητή, ενώ παράλληλα έχουν μία «καταστροφική» επίδραση στην υγεία του. Σύμφωνα με έναν γενικά αποδεκτό ορισμό: «Doping είναι η χορήγηση φαρμάκων ή άλλων ουσιών, ή η χρησιμοποίηση μεθόδων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης, πάνω και πέρα από τις φυσιολογικές, σωματικές ή πνευματικές, ικανότητες του αθλητή».
Δυστυχώς, υπάρχουν ερωτηματικά στους αθλητικούς χώρους και διχογνωμία στη διεθνή βιβλιογραφία για την έκταση του προβλήματος, εξαιτίας της έλλειψης τεκμηριωμένων εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τα δοσολογικά σχήματα που χρησιμοποιούνται, λόγω της άρνησης των αθλητών που τα χρησιμοποιούν, να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός ατόμων χρησιμοποιεί τις ουσίες αυτές και στα διάφορα γυμναστήρια, με αποτέλεσμα να είναι κατΥ ουσία ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις του doping και στον ψυχαγωγικό αθλητισμό.
Απαγορευμένες ουσίες έχει βρεθεί να περιέχονται και σε συμπληρώματα διατροφής, χωρίς αυτές να αναγράφονται στη σύνθεση του προϊόντος. Στην έκταση του προβλήματος βοηθάει και η διακίνηση των απαγορευμένων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου. O ομιλητής έκλεισε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας ότι, η κατάλληλη ενημέρωση για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών, από την παιδική ακόμη ηλικία, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Γ. Κρασσάς, ο οποίος αφού αναφέρθηκε με συντομία στη φυσιολογία της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης (ΑO) και στις κύριες ενδείξεις εξωγενούς χορήγησης αυτής -παιδιά με κοντό ανάστημα και σύνδρομο Turner, καθώς και ενήλικες με ανεπάρκεια ΑO- τόνισε τις πιο σημαντικές δράσεις της εξωγενούς χορήγησης ΑO στα άτομα αυτά, που είναι οι αλλαγές στη σύσταση της σωματικής μάζας, καθώς και στην ποιότητα της ζωής. Το θετικό αποτέλεσμα της ΑO στη σύσταση της σωματικής μάζας, που οφείλεται στην αναβολική, λιπολυτική και αντινατριουρητική δράση της, έγινε τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για τους αθλητές, οι οποίοι ανακάλυψαν κατά την άποψή τους το «ιδανικό» μέσο, προκειμένου να επιτύχουν αύξηση της μυϊκής μάζας και μυϊκής ισχύος και επιπλέον να επιτύχουν ταχύτερη μυϊκή ανάνηψη μεταξύ δύο αθλητικών γεγονότων.



Από αριστερά: O Καθηγητής κ. Α. Δεληγιάννης, ο Καθηγητής κ. Γ. Ε. Κρασσάς, ο Πρόεδρος της Ιατρικής
Εταιρείας Θεσσαλονίκης κ. Α. Τουρκαντώνης, ο Πρόεδρος της αθλητιατρικήςυπηρεσίας «ΑΘΗΝΑ 2004» κ. Κ. Παρίσης, και τέλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Κουτσελίνης.

Σημαντικό, επιπλέον, πλεονέκτημα της ΑO, που την κατέστησε τόσο δημοφιλή, ήταν ότι η βραχυχρόνια χορήγησή της εκτός από δραστική, ήταν ταυτόχρονα και δύσκολα ανιχνεύσιμη κατά τον έλεγχο doping, με απουσία σημαντικών παρενεργειών. Η δραστικότητα της ΑO στην αύξηση της μυϊκής μάζας και ισχύος είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί στον αθλητικό χώρο, μια και δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανάλογες μελέτες. Υπάρχει όμως εκτεταμένη «μαύρη» βιβλιογραφία, σύμφωνα με την οποία σημαντικό ποσοστό αθλητών/τριών χρησιμοποιούν ΑO και μάλιστα σε αυξημένες δόσεις, κάτι που όπως είναι φυσικό οδηγεί σε παρενέργειες, όπως η κατακράτηση υγρών, η υπέρταση, ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας και ενδεχομένως ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων νεοπλασιών.
O κ. Παρίσης ανέπτυξε τις απόψεις του για το ευ αγωνίζεσθαι, καθώς και για το doping και αναφέρθηκε στις συνέπειες της χρήσης ουσιών ή φαρμάκων που αλλοιώνουν το πνεύμα των Oλυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Antidoping, ο οποίος είναι οργανισμός που χρηματοδοτείται με ετήσια συνεισφορά από όλες τις χώρες που παίρνουν μέρος στους Oλυμπιακούς Αγώνες, doping είναι η χρήση, ή η απόδειξη χρήσης με ανίχνευση σε βιολογικό δείγμα, ουσίας ή μεθόδου, η οποία έχει σκοπό να βελτιώσει την αθλητική επίδοση, αλλά παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του αθλητή ή να αντίκειται στο πνεύμα του αθλητισμού. Κατά τον ομιλητή, το doping είναι σήμερα για την αθλητική κοινωνία ότι και το ναρκωτικό στην παγκόσμια κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει μεταξύ των δύο μία βασική διαφορά. Το χρήστη του ναρκωτικού η κοινωνία τον απαξιώνει, ενώ αντίθετα, τον αθλητή - χρήστη αναβολικών ή άλλων ουσιών που βελτιώνουν την επίδοση, τον καταξιώνει!!! Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό το είχαν ήδη αντιληφθεί οι αρχαίοι Έλληνες και τον «άτιμο» νικητή τον είχαν απαξιώσει με τον τρόπο που γνώριζαν πολύ καλά εκείνοι: «Εν αμίλλαις πονηραίς αθλιότερος ο νικήσας».
Τα τελευταία ιδίως χρόνια, δυστυχώς, οι αθλητές είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όλα τα τρόπαια και τη δόξα που απορρέουν μετά από μία μεγάλη νίκη, με οποιοδήποτε κόστος. Πολλές φορές θυσιάζουν όχι μόνον την αθλητική τους καριέρα, αλλά και τη ζωή τους, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα. Αυτή η επιτακτική ανάγκη να αυξήσουν τις φυσικές τους δυνάμεις με κάθε τρόπο για να απολαύσουν τα επινίκια του αθλητισμού -αυτού του εμπορευματοποιημένου- οδήγησε στη διάδοση του doping.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό της δύναμης του doping ότι οι αθλητές της Ατλάντα, σε σχετική ερώτηση αν θα ήθελαν μία ενημέρωση για τα απαγορευμένα και βλαβερά, βεβαίως, για την υγεία τους φάρμακα με τη βοήθεια των οποίων θα κατακτούσαν όλες τις πρώτες νίκες -και τα εξ αυτών απορρέοντα ανταλλάγματα- με κόστος όμως την απώλεια της ζωής τους μετά από πέντε χρόνια, το 92% απάντησε θετικά!!! Σε μία δεύτερη δε ερώτηση, αν θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν οποιοδήποτε φάρμακο για να κερδίσουν Oλυμπιακό μετάλλιο, αρκεί να τους διαβεβαίωναν ότι δεν θα ανιχνεύονταν σε βιολογικό τους δείγμα, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων άγγιζε το 100%.
O κ. Παρίσης, μετά από τις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις του εμπορευματοποιημένου πρωταθλητισμού, ολοκλήρωσε την ενδιαφέρουσα εισήγησή του με τις προτάσεις που έχει η πολιτεία και η Διεύθυνση στην οποία προΐσταται, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα doping και να αλλάξουν οι ενδιαφερόμενοι απόψεις για το ευ αγωνίζεσθαι.
Το στρογγυλό τραπέζι έκλεισε με την ενδιαφέρουσα εισήγηση του καθηγητή κ. Α. Κουτσελίνη, ο οποίος αναφέρθηκε, ως ειδικός σε θέματα Τοξικολογίας, γενικά στην έννοια του doping, που δεν περιλαμβάνει μόνον ουσίες και φάρμακα, στους τρόπους ανίχνευσης τέτοιων ουσιών, στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης, η οποία στο συγκεκριμένο θέμα παίζει διπλό ρόλο, και του αστυνόμου και του κλέφτη, διότι εφοδιάζει συγχρόνως τους εμπλεκόμενους παράγοντες και με τις απαγορευμένες ουσίες, αλλά και με τεχνολογία αποφυγής της ανίχνευσής τους. Τελείωσε δε την ομιλία του με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα αντιμετώπισης του doping στις μεγάλες αθλητικές συγκεντρώσεις.
Στο τέλος του τραπεζιού έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.



HOMEPAGE