<<< Προηγούμενη σελίδα

Hμερίδα τoυ ΙΚΑ
«Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα
και την Ευρώπη»

ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖOΒΙΤΗΣ
Ειδικός συνεργάτης - δημoσιoγράφoς

Ιατροί ελεύθεροι, χωρίς περιορισμούς στη συνταγογράφηση, φαρμακοποιοί με μεγάλα κέρδη, αλλά και ασθενείς με τις χαμηλότερες εισφορές στις φαρμακευτικές δαπάνες στην Ευρώπη. Πού όλα αυτά; Στην Ελλάδα βέβαια!Ι Ποιός παρουσίασε αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα; O διοικητής του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος βέβαια!... Αλήθεια, μήπως ζούμε σε άλλη χώρα;
Κι όμως, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να αποδείξει ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα στην Ελλάδα είναι Ι «αγγελικά», δε δίστασε στα πλαίσια της άσκησης, από την Ελλάδα, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διοργανώσει ημερίδα με θέμα «Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Το μόνο όμως που κατάφερε ήταν να δείξει στους φορείς της Υγείας και τους πολίτες αυτής της χώρας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, γιατί η πολιτεία τους ετοιμάζει και άλλες δύσκολες ημέρες.
Την ημερίδα χαιρέτισαν οι κ. Δημήτρης Ρέππας, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Σωκράτης Κοσμίδης, γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στη συνολική προβληματική που αναπτύχθηκε για τη γενικότερη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους ο υφυπουργός Υγείας κ. Έκτορας Νασιώκας, ο σύμβουλος της διοίκησης ΙΚΑ κ. Α. Λοπατατζίδης, ακαδημαϊκοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Oλλανδία, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών και ιατρικών φορέων της χώρας.
Έτσι, λοιπόν, για την κατάσταση της φαρμακευτικής περίθαλψης της Ελλάδας, τονίσθηκε ότι:
– Oι ιατροί απολαμβάνουν μεγάλες ελευθερίες, αφού δεν περιορίζονται ουσιαστικά στον τρόπο που συνταγογραφούν όπως σε άλλες χώρες, όπου πρέπει να επιλέγουν τα κλινικο-οικονομικά πιο αποτελεσματικά φάρμακα.
– Oι φαρμακοποιοί απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αλλά και έλλειψη κινήτρων για υποκατάσταση.
– Oι ασθενείς, ως απόρροια της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, καταβάλλουν ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (περίπου 18,5%), τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις άλλων κρατών φτάνει και το 50% (Δανία, Ιταλία).
– Η έλλειψη πολιτικής για υποκατάσταση φαρμάκων έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση της εγχώριας παραγωγής και αύξηση των εισαγωγών.
– Παρατηρείται έλλειψη απευθείας διαπραγμάτευσης τιμών ασφαλιστικών ταμείων με φαρμακευτικές εταιρίες.
O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της αγοράς φαρμάκου, τονίζοντας ότι, οι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμισή της, αντιμετωπίζουν ένα σύνολο αντιπαρατιθέμενων στόχων, για τους οποίους πρέπει πάντα να βρουν την κατάλληλη ισορροπία, με κύριο άξονα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους.
Η αναζήτηση αυτής της εξισορρόπησης εστιάζεται στην ενθάρρυνση της συνεχιζόμενης έρευνας και ανάπτυξης (R&D), στην ενίσχυση της απασχόλησης στη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και σε μία θετική ισορροπία σε ότι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και ειδικότερα τις εξαγωγές φαρμάκων.
Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για συγκράτηση των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, παρεμβαίνοντας όχι μόνο στην πλευρά της Προσφοράς (Supply side) της αγοράς, δηλαδή τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και στα οικονομικά μέτρα και κίνητρα που υιοθετούνται για να επηρεάσουν την πλευρά της Ζήτησης (Demand side) στην αγορά φαρμάκου, δηλαδή τους ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους ασθενείς και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Η διοίκηση του ΙΚΑ παρουσίασε, ως τμήμα του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της, τη δημιουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών Φαρμάκων (ΚΜΕ), η οποία έχει ήδη υποδεχτεί και επεξεργαστεί πιλοτικά 5.191.792 συνταγές, οι οποίες εκτελέστηκαν από 5.734 φαρμακεία και συνταγογραφήθηκαν από 5.132 ιατρούς όλης της χώρας. Από την επεξεργασία, προκύπτει (Ιαν. 2003 - Απρ. 2003) ότι:
– μέσος αριθμός φαρμάκων ανά συνταγή: 1,76,
– μέσο κόστος συνταγής: 33,75 ευρώ,
– μέσο κόστος φαρμάκου: 10,52 ευρώ,
– μέσο % συμμετοχής ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη: 15,2%,
– 21% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αφορούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας εξετάστηκαν συνολικά:
– οι πολιτικές για τον καθορισμό των τιμών και τη χρηματοδότηση των φαρμάκων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
– η αλληλεξάρτηση της δομής και της λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και φαρμακευτικής πολιτικής στις χώρες αυτές,
– η οργάνωση, η λειτουργία και η σημασία των συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης των συνταγογραφικών προτύπων,
– ο ρόλος της αξιολόγησης της βιοϊατρικής τεχνολογίας στη λήψη αποφάσεων στα συστήματα υγείας.



HOMEPAGE