<<< Προηγούμενη σελίδα

YΓEIONOMIKOΣ XΩPOΣ KAI KOINOBOYΛIO

Το ''Ιατρικό Βήμα'' παραθέτει ειδικό αφιέρωμα στις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες των Βουλευτών μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για θέματα υγείας.

Oι συμβάσεις των νοσοκομείων
Για συνεχιζόμενη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στο χώρο της Υγείας κατηγορούν την κυβέρνηση με επίκαιρη επερώτησή τους στη Βουλή, 41 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Oι βουλευτές μιλούν για ανοχή και κάλυψη της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι τον Oκτώβριο του 2001, εν μέσω ισχυρότατων αντιδράσεων και με ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο όλες οι συμβάσεις των δημοσίων νοσοκομείων, που είχαν συναφθεί με παράνομο τρόπο, θα έπρεπε να θεωρηθούν νόμιμες. «Είναι μία ρύθμιση αντισυνταγματική και ακραία», τονίζουν οι επερωτώντες βουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν παράλληλα και τα ακόλουθα:
O τότε υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, μίλησε για δράση των πιράνχας, ο διάδοχός του, Κώστας Στεφανής, αδρανεί και η εικόνα που προκύπτει δείχνει μία διοίκηση στα νοσοκομεία, που όχι μόνο δεν επιτελεί στοιχειωδώς το καθήκον της, αλλά αντίθετα, συντηρεί σκόπιμα και συστηματικά ένα όργιο αυθαιρεσίας, κακοδιοίκησης και απάτης, βυθισμένη στην ανυποληψία και τη διαφθορά.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης έδωσε εντολή για ελέγχους στα ΠεΣΥ, αλλά μάλλον και αυτή παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Η ύπαρξη σκοπιμότητας και δόλου είναι σχεδόν βέβαιη, όπως ολοφάνερο είναι και το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχει περιέλθει ο τομέας της υγείας στη χώρα.
Θα ήταν απολύτως σκόπιμη η διερεύνηση του ρόλου των οργάνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί το ανώτατο όργανο διαχειριστικού ελέγχου της διοίκησης.

To ΕΚΑΒ
Τη διερεύνηση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ είχε αντικείμενο συζήτησης η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός κ. Κ. Στεφανής και οι υφυπουργοί κ. Ε. Νασιώκας και κ. Ε. Τσουρή παραδέχθηκαν ότι δε γνωρίζουν το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το 1996, το οποίο παρουσιάζει όλες τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ, ενώ ο πρώην υφυπουργός κ. Φαρμάκης, δικαιολογώντας την αποτυχία της αγοράς ασθενοφόρων αεροπλάνων, δήλωσε ότι «είχαν μικρή πόρτα και δεν θα χωρούσε κάποιος εύσωμος ασθενής». Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Κακλαμάνης παρατήρησε ότι το πόρισμα του 1996 αναφέρει σωρεία παραλείψεων, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο αεροδιακομιδών και οργανόγραμμα του ΕΚΑΒ, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Ρέσσος.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτή, ο συντονιστής της OΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν έχουν στεγνώσει ακόμη τα «δάκρυα» για το θάνατο των 14 ανθρώπων εξαιτίας της πτώσης των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και η κυβέρνηση, κόντρα στη θέληση όλων των φορέων που θα κληθούν να υπηρετήσουν τις αεροδιακομιδές, προχωρά σε παγκόσμια πρωτοτυπία, αναθέτοντας το νέο φορέα στην Πολεμική Αεροπορία.
Σημειώνουμε ότι, με έγγραφό του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Ρέσσος, ζητά την απονηολόγηση των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ από την ΥΠΑ και την ένταξή τους σε κρατικό/στρατιωτικό νηολόγιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το νέο φορέα (ΔΑΥΚΩ).
Εφιστούμε την προσοχή της κυβέρνησης στα εξής σημεία:
Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ αγοράσθηκαν με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατόπιν τούτου, απαγορεύεται (κοινοτικό δίκαιο) η ένταξή τους στο στρατό.
Δεύτερον, η όποια αλλαγή στο σημερινό καθεστώς των αεροδιακομιδών χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και επομένως αναρωτιέται κανείς πώς ξεκινά διαδικασία ξεπουλήματος περιουσίας του ΕΚΑΒ χωρίς η Βουλή να έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο.
O τομέας Υγείας - Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει την ανυπαρξία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και σε αυτό το σημείο, αφού από αρμόδιο υπουργείο μετατρέπεται σε τελευταίο τροχό της αμάξης. Εκτός εάν η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες της στον ευαίσθητο χώρο της επείγουσας ιατρικής».

Τα ΤΕΠ στη Βουλή
Ερώτηση για τα ΤΕΠ των δημοσίων νοσοκομείων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθαν. Γιαννόπουλος ζητώντας ενημέρωση για τα εξής:
1. Τί χώρος απαιτείται κατά τους σχεδιασμούς για τα ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομείο των Αθηνών και πώς ο χώρος αυτός έχει σήμερα διαμορφωθεί στο καθένα για το σκοπό αυτό.
2. Πόσο προσωπικό θα απασχοληθεί σε κάθε ΤΕΠ και από πού θα προέλθει.
3. Ποιά είναι τα εργαστήρια υποστήριξης των ΤΕΠ και ποιό το αντίστοιχο προσωπικό.
4. Τί σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την κοστολόγηση των υπηρεσιών των ΤΕΠ.



HOMEPAGE