<<< Προηγούμενη σελίδα

Tα αποτελέσματα από την Ελληνική Προεδρία
της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας

ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖOΒΙΤΗΣ
Ειδικός συνεργάτης - δημοσιογράφος

Oι πολιτικές συμφωνίες που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία χαρακτήρισαν θετικά τις διάφορες Συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνοπτικά, τα αποτελέσματα για τα θέματα που συζητήθηκαν, έχουν ως εξής:

Ποιότητα και ασφάλεια ιστών και κυττάρων
Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στην πρόταση που υπέβαλλε η Ελληνική Προεδρία. Oι βασικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Oδηγία, ορίζουν πως:
-Τα κράτη μέλη ορίζουν την αρμόδια Αρχή, που φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση της Oδηγίας.
-Όλες οι διαδικασίες, από τη λήψη μέχρι τη μεταμόσχευση, διενεργούνται σε εγκεκριμένα και διαπιστευμένα κέντρα.
-Η άδεια λειτουργίας τους εκδίδεται από την Αρχή κάθε κράτους.
-Θεμελιώδης αρχή της προμήθειας ιστών και κυττάρων είναι η εθελοντική και αφιλοκερδής δωρεά.
-Η ιχνηλασιμότητα εξασφαλίζεται με τη θέσπιση συστήματος ταυτοποίησης των ιστών και κυττάρων.

Σοβαρό Oξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣOΑΣ)
Το Συμβούλιο κατέληξε ότι απαιτείται συνεχής εγρήγορση μέχρι την τελική εξαφάνιση της επιδημίας.

Σύμβαση πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού
Με τη Σύμβαση θεσμοθετείται η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας, καθώς και η προστασία της από τις καταστροφικές συνέπειες της έκθεσης στον καπνό. Τα κράτη μέλη και οι υπό ένταξη χώρες οφείλουν, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης, να προωθήσουν προγράμματα θεραπείας από το κάπνισμα και ενημέρωσης, να απαγορεύσουν την πώληση σε ανηλίκους και να περιορίσουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Ψυχική υγεία (Στίγμα)
Το Συμβούλιο υιοθέτησε το σχέδιο Συμπερασμάτων που υπέβαλε η Ελληνική Προεδρία, με στόχο την καταπολέμηση του στιγματισμού και των διακρίσεων που συνδέονται με τις ψυχικές ασθένειες και κατέληξε σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με τα οποία:
-Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων εξαιτίας των ψυχικών ασθενειών, σε όλες τις ομάδες ηλικιών.
-Δημιουργείται βάση δεδομένων, με τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του στίγματος.
-Αναλαμβάνεται δράση για την καταπολέμηση του στίγματος και την προώθηση της κοινωνικής επανένταξης.

Προσυμπτωματικός έλεγχος
Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ για την πρόληψη του καρκίνου, η οποία συνιστά:
-Τη μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.
-Την αναζήτηση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, σε άνδρες και γυναίκες 50-74 ετών.
-Το τεστ Παπανικολάου για τις ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας, από την ηλικία των 20-30 ετών.

Αναθεώρηση φαρμακευτικής νομοθεσίας
Oι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπό ένταξη κρατών κατέληξαν στο σχέδιο για τον Κανονισμό και την Oδηγία που αφορά στα φάρμακα, τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.
Τα σημεία-κλειδιά, έτσι όπως αυτά διατυπώθηκαν από την Ελληνική Προεδρία και υιοθετήθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου, είναι τα εξής:
-Κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται το φάρμακο που επιθυμεί, σε όποια χώρα και αν κατοικεί, αρκεί το φάρμακο να έχει έγκριση από την κεντρική διαδικασία, την οποία θα διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων (ΕOΦ).
-Για τα φάρμακα που λαμβάνουν άδεια από τον ΕOΦ, η περίοδος προστασίας των δεδομένων θα είναι 10 χρόνια. Σήμερα, η περίοδος αυτή διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών και κυμαίνεται από 6 έως 10 χρόνια.
-Διασφαλίζεται η ποιότητα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.
-Τα φάρμακα με νέα δραστική ουσία που προορίζονται για το ΑIDS, τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και το διαβήτη, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά άδεια από την κεντρική διαδικασία (ΕOΦ).
Με τον κανονισμό θεσπίζονται κοινοτικές διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, εποπτείας και φαρμακοεπαγρύπνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρακολουθούνται όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων από τα αρχεία, τα οποία θα τηρούνται υποχρεωτικά από τον κάτοχο και θα υποβάλλονται κάθε τρία χρόνια, αντί πέντε που ισχύει σήμερα.
Στην Oδηγία περιλαμβάνονται άλλα τρία σημεία, με τα οποία δίνεται εντονότερο το στίγμα της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας:
-Η απόφαση, έγκριση και η αξιολόγηση για κάθε έγκριση ή μη, θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση.
-Ένα φάρμακο, από τη στιγμή που λαμβάνει έγκριση, θα πρέπει να κυκλοφορήσει εντός τριετίας.
-Oι κλινικές δοκιμές, ακόμα και αυτές που διενεργούνται σε τρίτες χώρες, θα πρέπει να διεξάγονται με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής, όπως αυτή ορίζεται στην κοινοτική νομοθεσία.



HOMEPAGE