<<< Προηγούμενη σελίδα

O θεσμός των «Επικουρικών Γιατρών»
Όροι και προϋποθέσεις
για την εγγραφή στον κατάλογο

ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖOΒΙΤΗΣ
Ειδικός συνεργάτης - δημοσιογράφος

Ξεκίνησε η εφαρμογή του πρωτοεμφανιζόμενου στη χώρα μας θεσμού των «Επικουρικών Γιατρών». Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας «η εμπειρία έχει δείξει ότι στις δυσπρόσιτες, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές υπάρχει αντικειμενική δυσκολία κάλυψης των εκτάκτων και επειγουσών αναγκών με ειδικευμένους ιατρούς. Η δημιουργία του καταλόγου των «Επικουρικών Γιατρών» δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας να αποφασίζει την κάλυψη των αναγκών αυτών, χωρίς καμία ενδιάμεση γραφειοκρατική διαδικασία, σε ελάχιστο χρόνο».
O κατάλογος των «Επικουρικών Γιατρών» καταρτίζεται με συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται στη συνέχεια και για την επιλογή προτάσσονται οι άνεργοι ιατροί έναντι των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Το χρονικό διάστημα διορισμού δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριών (3) μηνών και μεγαλύτερο των δώδεκα (12) μηνών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και καθεστώς πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
Oι αποδοχές των ειδικευμένων ιατρών του καταλόγου «Επικουρικών Γιατρών» είναι ίσες με τις αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου επιμελητή ΒΥ ΠεΣΥ και ο χρόνος υπηρεσίας τους λαμβάνεται υπόψη στις κρίσεις για επιλογή ιατρών κλάδου ΕΣΥ.
Συμπερασματικά, με την εφαρμογή του καταλόγου των «Επικουρικών Γιατρών» δημιουργείται ένας ευέλικτος μηχανισμός στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την κάλυψη των ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας με ειδικευμένους ιατρούς, ώστε στο μέλλον να μην εμφανίζονται κενά που εκθέτουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναλυτικότερα ισχύουν τα εξής:

Α. Δικαιούχοι εγγραφής
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, δικαιούχοι εγγραφής στον κατάλογο «Επικουρικών Γιατρών» είναι ειδικευμένοι ιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι είναι άνεργοι ή απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Προκειμένου να εγγραφούν στον κατάλογο, οι ιατροί δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο της ειδικότητας (ή το πτυχίο της οδοντιατρικής) για χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών και η συμμετοχή τους σε αυτόν περιορίζεται στα πέντε χρόνια.
Κατά την εγγραφή τους, οι υποψήφιοι δηλώνουν το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύονται να απασχοληθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, το οποίο είναι υποχρεωτικά μεταξύ των τριών και δώδεκα μηνών, καθώς και την περίοδο του χρόνου για την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μετά την εγγραφή, γίνεται κατάταξη των ιατρών ανά ειδικότητα και προηγούνται οι άνεργοι ιατροί έναντι αυτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Η προτεραιότητα μεταξύ των ανέργων καθορίζεται από την ημερομηνία εγγραφής τους στον OΑΕΔ.

Β. Κατάλογος «Επικουρικών Γιατρών»
Στη Διεύθυνση Προσωπικού Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τηρείται κατάλογος των «Επικουρικών Γιατρών» ανά ειδικότητα, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς με τις νέες αιτήσεις συμμετοχής. Η υπηρεσία καταρτίζει πρόγραμμα ετοιμότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη όλο το χρόνο.
Με την εγγραφή των υποψηφίων, η υπηρεσία τους αποστέλλει την έγκριση της καταχώρησής τους, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία τους -που έχουν καταχωρηθεί- και τους υπενθυμίζεται η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας εάν επιλέγουν, ώστε να προλαμβάνονται καθυστερήσεις όταν παραστεί επείγουσα ανάγκη κάλυψης θέσης. Με την ίδια διαδικασία, ειδοποιούνται όσοι δε διαθέτουν πλήρη φάκελο για την εγγραφή τους, καθώς και όσοι διαγράφονται από αυτόν.
Κάθε φορά που χρειάζεται να καλυφθεί θέση από Επικουρικό Γιατρό, η υπηρεσία επιλέγει τον υποψήφιο που βρίσκεται επικεφαλής του καταλόγου σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου και τον ειδοποιεί για άμεση ανάληψη θέσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσοτέρων υποψηφίων, λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της προτίμησης ΠεΣΥ που έχουν δηλώσει οι υποψήφιοι, η οποία όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική για την υπηρεσία.
Εάν τυχαίνει να μην υπάρχει υποψήφιος για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου κατά την οποία παρίσταται η ανάγκη, η υπηρεσία επικοινωνεί με τους υποψηφίους προκειμένου να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν η θέση.
Σημειώνουμε ότι, εάν ο επιλεγόμενος ιατρός αρνηθεί την τοποθέτησή του για τη χρονική περίοδο που ο ίδιος επέλεξε, τις περισσότερες φορές χωρίς σπουδαίο λόγο, διαγράφεται από τον κατάλογο.
Επίσης, διαγράφονται όσοι ιατροί είτε τοποθετηθούν και εκπληρώσουν το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύτηκαν να απασχοληθούν, είτε συμπληρώσουν τα κριτήρια του νόμου για τη χρονική περίοδο παραμονής σε αυτόν.
Κατά το χρόνο της απασχόλησής τους, οι «Επικουρικοί Γιατροί» απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου επιμελητή ΒΥ ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι ο χρόνος απασχόλησής τους υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ όταν κρίνονται για κατάληψη θέσης κλάδου ΕΣΥ.

Γ. Απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής
Για την εγγραφή στον κατάλογο απαιτείται:
1. Αίτηση.
2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου επικυρωμένη.
3. Τίτλος ειδικότητας (ή πτυχίο οδοντιατρικής σχολής).
4. Πιστοποιητικό εγγραφής σε ιατρικό σύλλογο.
5. Εάν πρόκειται για ανέργους ιατρούς, πιστοποιητικό εγγραφής στον OΑΕΔ.
Σε περίπτωση επιλογής για κάλυψη θέσης, ο επιλεγόμενος ειδοποιείται από την υπηρεσία προκειμένου να προσέλθει εντός 7 (ημερολογιακών) ημερών για την παραλαβή της τοποθέτησής του. Εάν πρόκειται για άνεργο ιατρό, κατά την παραλαβή της τοποθέτησης επιδεικνύεται πρόσφατο πιστοποιητικό από τον OΑΕΔ, όπου θα δηλώνεται ότι εξακολουθεί να είναι άνεργος.
Μετά την παραλαβή της τοποθέτησής τους, οι «Επικουρικοί Γιατροί» παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στον αντίστοιχο φορέα πρόσληψης (το νοσοκομείο ή το αντίστοιχο ΠεΣΥ εάν πρόκειται για ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Για την πρόσληψή τους, οι επιλεγόμενοι προσκομίζουν στον φορέα πρόσληψης τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου επικυρωμένη.
2. Τίτλο ειδικότητας (για οδοντιάτρους πτυχίο οδοντιατρικής σχολής).
3. Εάν πρόκειται για αλλοδαπό τίτλο, πράξη αναγνώρισης ΔΙΚΑΤΣΑ.
4. Άδεια άσκησης επαγγέλματος από Νομαρχία του τόπου κατοικίας.
5. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης Τύπου ΑΥ, ή βεβαίωση νόμιμης απαλλαγής.
6. Εάν πρόκειται για ανέργους ιατρούς, πρόσφατο πιστοποιητικό από τον OΑΕΔ, όπου θα δηλώνεται ότι εξακολουθεί να είναι άνεργος.
7. Πιστοποιητικό εγγραφής σε ιατρικό σύλλογο.
8. Πιστοποιητικό υγείας (από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας ή από το νοσοκομείο στο οποίο διορίζεται).
9. Αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου ΑΥ.

Δ. Πληροφορίες - τήρηση καταλόγου
O κατάλογος τηρείται από τη Διεύθυνση Προσωπικού Νομικών Προσώπων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σε ηλεκτρονική μορφή. Πληροφορίες δίδονται από την κ. Ζαχοπούλου, τηλ. 210 5232821-123.



HOMEPAGE