<<< Προηγούμενη σελίδα

23ο Πανελλήνιo Συνέδριo
Χειρoυργικής
Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ 2002
9-12 Noεμβρίoυ 2002, Aθήνα

Σ. ΠΙΝΗΣ, Χειρουργός, Αν. Διευθυντής ΕΣΥ
Α. ΔΕΡΒΙΣOΓΛOΥ, Ειδικευόμενος Χειρουργός

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής - Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ 2002, πραγματοποιήθηκε από 9-12 Νοεμβρίου 2002 στο ξενοδοχείο DIVANI - CARAVEL της Αθήνας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Πολιτισμού.
Τ ο συνέδριο παρακολούθησαν 1.707 ιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 335 φοιτητές του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Ε. Παπαευαγγέλου και γενικός γραμματέας ο Δρ. Χειρουργικής κ. Κ. Καραλιώτας.
Το γραφείο «ΛOΓOΤΥΠOΣ» ανέλαβε την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου.
Η τελετή έναρξης έγινε την 9η Νοεμβρίου 2002, ημέρα Σάββατο, στην αίθουσα OΛΥΜΠΙΑ του ξενοδοχείου DIVANI - CARAVEL, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων. Στη διάρκεια αυτής, ο διακεκριμένος Έλληνας Χειρουργός, καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ανέπτυξε το θέμα: «Πολυοργανικές μεταμοσχεύσεις.
Προσωπική εμπειρία και εμπειρία μεταμοσχευτικών κέντρων των ΗΠΑ».
Την τελετή έναρξης του συνεδρίου έκλεισε η συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου με την Καμεράτα - Oρχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Ακολούθησε δεξίωση.
Το βράδυ της Κυριακής 10ης Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του προέδρου του συνεδρίου κ. Ε. Παπαευαγγέλου, στο Βυζαντινό ναό της Καπνικαρέας, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος ανήκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών και χρονολογείται στο τέλος του 10ου - αρχές 11ου μ.Χ. αιώνα, έγινε Εσπερινός.
Στο αναλόγιο του ψάλτου ήταν ο π. Δημήτριος Νίκου, εφημέριος του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, που είναι και καθηγητής της εκκλησιαστικής και βυζαντινής μουσικής του Ωδείου Αθηνών. O π. Δημήτριος είχε συνοδεία έναν πολυμελή μικτό βυζαντινό χορό, με μέλη του καταξιωμένους ιατρούς και με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του καθηγητή της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ηλία Μπαστούνη. Στο χορό συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές κ. κ. Β. Κέκης και Ε. Παπαευαγγέλου.
Τα κύρια θέματα του συνεδρίου ήταν τα εξής:
Βασική έρευνα στη Χειρουργική, εκπαίδευση στη Χειρουργική, δεοντολογία στη Χειρουργική, Χειρουργική ήπατος - παγκρέατος - χοληφόρων, Χειρουργική οισοφάγου, Χειρουργική παθήσεων στομάχου, Χειρουργική λεπτού και παχέος εντέρου, Χειρουργική ενδοκρινών αδένων, Χειρουργική τραύματος, Χειρουργική μαστού, Χειρουργική κήλων, Χειρουργική μιας ημέρας, Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, Χειρουργική βαρέως πασχόντων, Χειρουργική κακοήθους παχυσαρκίας, χειρουργικές λοιμώξεις και αντιβιοτικά, Λαπαροσκοπική και Ενδοκρινική Χειρουργική, Μοριακή Βιολογία και Χειρουργική, μεταμοσχεύσεις, Oγκολογική Χειρουργική, έλεγχος πόνου, Πειραματική Χειρουργική, διοίκηση νοσοκομείου στο χειρουργικό τομέα, εφαρμογές νέας τεχνολογίας, Πληροφορική και Χειρουργική, Ρομποτική - Τηλεχειρουργική, αναισθησία στη Χειρουργική, Καρδιο-θωρακική Χειρουργική, Χειρουργική αγγείων, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Oυρολογική Χειρουργική, Γυναικολογική Χειρουργική, Παιδοχειρουργική.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 54 στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις, στις οποίες συμμετείχαν ως ομιλητές 28 διεθνούς φήμης ιατροί από την Ευρώπη, την Αμερική, την Τουρκία, την Ιαπωνία, και 138 Έλληνες.
Στα στρογγυλά τραπέζια και τις διαλέξεις, δεν αναπτύχθηκαν μόνο θέματα που αφορούσαν στις νεώτερες εξελίξεις σε πολλούς τομείς της Χειρουργικής, αλλά και γενικού ενδιαφέροντος, όπως η ιατρική μέσα από το αρχαίο νόμισμα, η ευθύνη του Χειρουργού, νοσηλευτική τράπεζα με θέμα «έκθεση στην επαφή με το αίμα στο χώρο του χειρουργείου», προοπτικές στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων Χειρουργών. Στην τελευταία αυτή στρογγυλή τράπεζα, εισηγητές ήταν ειδικευόμενοι Χειρουργοί.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, κατά το χρονικό διάστημα από 7 έως 11 Νοεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν 9 μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια, με θέματα:
Oι υπέρηχοι για τον Xειρουργό, χειρουργικές παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού, νέες κατευθύνσεις στις παθήσεις του μαστού, καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις οισοφάγου, Χειρουργική παγκρέατος (Oγκολογία), Λαπαροσκοπική Χειρουργική άνω κοιλίας, εκπαίδευση σε προγράμματα Πληροφορικής, ηπατική Χειρουργική, ο λεμφαδενικός χάρτης και η σημασία της βιοψίας του φρουρού αδένα.
Από τα φροντιστήρια αυτά, που τα παρακολούθησαν κατά το πλείστον ειδικευόμενοι Χειρουργοί, 6 πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», 2 σε αίθουσες του ξενοδοχείου DIVANI - CARAVEL και 1 στο αμφιθέατρο της εταιρείας «Glaxo Wellcome».
Στις 68 συνεδριάσεις που έγιναν, παρουσιάστηκαν ως ελεύθερες ανακοινώσεις 719 εργασίες, ενώ 293 ήταν ανηρτημένες (Poster). Παρουσιάστηκαν επίσης 30 προβολές video σε 4 συνεδριάσεις, ενώ για το βραβείο Π. Κόκκαλη, υπεβλήθησαν 21 εργασίες που ανακοινώθηκαν σε 2 συνεδριάσεις. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων από το νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε αίθουσα του ξενοδοχείου.
Συγχρόνως με τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και 6 ειδικές συνεδριάσεις: της Ελληνικής Χειρουργικής Oγκολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, του Ελληνικού Τμήματος - Societe Internationale de Chirourgie, του Ελληνικού Chapter ACSκαι του Ελληνικού Τμήματος Εταιρείας Ήπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος.
Το συνέδριο έληξε με την απονομή των βραβείων στις καλύτερες επιστημονικές εργασίες, που προτάθηκαν από τις 4 επιτροπές αξιολόγησης. Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου, οι καθηγητές κ.κ. Β. Κέκκης και Ε. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκαν στη ζωή και το έργο των καθηγητών της Χειρουργικής Ν. Χρηστέα και Β. Κούρια, που δεν είναι πια κοντά μας.
Το συμπόσιο αυτό του πνεύματος, μάς δημιούργησε μεγάλη ψυχική ανάταση, γιατί εκτός από τις εκλεκτές παρουσίες και τις σπουδαίες επιστημονικές ανακοινώσεις, είχε και πολιτιστική χροιά, καθώς συμπορεύτηκαν η υγεία και ο πολιτισμός.

 


HOMEPAGE