<<< Προηγούμενη σελίδα

Η μεσοθεραπεία
και οι εφαρμογές της

Mesotherapy and its applications

 

P. A. BACCI
Καθηγητής Beauty Medical School
of Tuscany, Arezzo, Italy

Μετaφραση: Ζ. ΠΟΛΥΖΩΗΣ
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,
Λιβαδειά

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
H μεσοθεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στην Αισθητική Ιατρική και στην Αθλητιατρική. Είναι χρήσιμη και συμπληρώνει την αντιμετώπιση παθήσεων που οφείλονται σε ανεπάρκεια του φλεβικού και του λεμφικού συστήματος. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όπως η φυσιοθεραπεία και η καρμποσιθεραπεία.

Λέξεις κλειδιά: Μεσοθεραπεία, καρμποσιθεραπεία, κυτταρίτιδα, λιποδυστροφίες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η μεσοθεραπεία είναι μια ιατρική μέθοδος με την οποία μπορούμε να εγχύσουμε φάρμακα κατευθείαν στον ιστό που πάσχει.
Η έγχυση γίνεται με ειδικά εργαλεία που ονομάζονται πολυβελόνες και έχουν πέντε μικρές βελόνες ή με μία κοινή βελόνα συνήθως μήκους 4mm και διαμέτρου 30G.
Χρησιμοποιούνται βελόνες τέτοιου μήκους για να παραμένουν στο πάχος του δέρματος.
Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στην Αισθητική Ιατρική και στην Aθλητιατρική.
Με τη μεσοθεραπεία δεν διαλύουμε άμεσα το επιπλέον λίπος αλλά βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την τοπική βελτίωση και του λιπώδη ιστού.
Η μεσοθεραπεία είναι και πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε μία ιατρική πράξη, που προϋποθέτει μία διάγνωση και μία συγκεκριμένη θεραπεία, διότι πάντα μπορεί να προκληθούν βλάβες και επιπλοκές. Η κακή εφαρμογή της δύναται να προκαλέσει κοκκιώματα, χαλάρωση του δέρματος και μόνιμες αισθητικές βλάβες.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η μεσοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και συμπληρώνει την αντιμετώπιση παθήσεων που οφείλονται σε ανεπάρκεια του φλεβικού και λεμφικού συστήματος.
Όταν λοιπόν στο Doppler για τον έλεγχο της φλεβικής κυκλοφορίας διαπιστωθεί ανεπάρκεια των βαλβίδων με αποτέλεσμα τη φλεβική ανεπάρκεια και στάση, εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας χειρουργικά ή με σκληρυντικά. Σε κιρσούς των κάτω άκρων οι θεραπευτικές ιατρικές ενέργειες αλλά και κάθε άλλο είδος παρέμβασης, όπως η φυσιοθεραπεία, είναι δεοντολογικά εσφαλμένες και χωρίς αποτέλεσμα. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, η αντιμετώπιση θα στηριχθεί στα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος του λιπώδους ιστού ή σε πιο σύγχρονες εξετάσεις, όπως ο έλεγχος των τριχοειδών (videocapillaroscopia), έχοντας πάντα υπόψη ότι είναι πιο αποτελεσματικό να παρέμβουμε όταν εμφανισθεί το οίδημα και πριν ακόμα εξελιχθεί σε ινώδη ιστό.
Όταν η κυτταρίτιδα έχει προκαλέσει βλάβες στο συνδετικό ιστό και έχει εξελιχθεί σε ιστό με έντονη σκλήρυνση, τότε πρέπει να εφαρμόσουμε τη μεσοθεραπεία σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία "endermologie", ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα, χωρίς βέβαια να περιμένουμε και θαύματα.
Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται με ενέσεις στο δέρμα και στο χόριο επιφανειακά, ενίοντας φαρμακευτικές ουσίες στις βλάβες σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία ή ενδερμολογία ή πρεσοθεραπεία.
Για τη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται φάρμακα που τονώνουν τη φλεβική κυκλοφορία και αποιδηματικά όταν ακόμα η κυτταρίτιδα είναι στο πρώτο στάδιο, ενώ στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιούμε φαρμακευτικές ουσίες για να καταστρέψουμε τον ινώδη ιστό.
Στη φάση που η κυτταρίτιδα είναι έντονη, δηλαδή όταν έχει δημιουργηθεί ινώδης ιστός, τότε η μεσοθεραπεία είναι ο μόνος τρόπος να φθάσουν οι φαρμακευτικές ουσίες στο στόχο τους. Τα φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά προωθούνται με την κυκλοφορία. Στην περίπτωση, όμως, της κυτταρίτιδας και της λιποδυστροφίας υπάρχει μειωμένη αιμάτωση στα σημεία που επιθυμούμε να παρέμβουμε.
Έτσι, λοιπόν, η μεσοθεραπεία είναι μέθοδος εκλογής στις ινώδεις λιποδυστροφίες, σε κάποιες φλεβικές ανεπάρκειες και σε βλάβες που δημιουργήθηκε ινώδης ιστός σε παθήσεις αθλητών.
Η φυσιοθεραπεία πρέπει να προηγείται της μεσοθεραπείας, για να μην απομακρύνει γρήγορα τις φαρμακευτικές ουσίες από τους ιστούς.
Από την πείρα μας, ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουν δώσει τα παρακάτω μίγματα:
1. Για τη βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας:
Aesculus Pascoe 2 fiale + Sol. Fisiologica q.b. + 0.1ml di Bicarbonato di sodio
2. Για τη λιποδυστροφία :
a. Aminomal 3cc + Sol. Fisiologica q.b.
b. Aesculus 2 fiale + Lymdiaral Pascoe 2 fiale + Sol. Fisiologica q.b.
c. Aminomal 2cc + Prisma 2 fl + Sol. Fisiologica q.b.
3. Για τη λύση του ινώδους ιστού:
Prociclide (defibrotide) 1 fiala + Sol. Fisiologica q.b.

Δεν εφαρμόζουμε τη μεσοθεραπεία για λιπόλυση ούτε έχουμε δει καλά αποτελέσματα από την ομοιοπαθητική, ενώ έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα από την έγχυση φωσφατιδοχολίνης μέσα στο λιπώδη ιστό.
Καλά επίσης αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός μεσοθεραπείας με "carbossiterapia" (καρμποσιθεραπεία), ιδιαίτερα όταν τα λιπώδη κύτταρα έχουν μειωμένη αιμάτωση.
Για λιπολυτική δράση, έπειτα από ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Σιένα (Bandi-Latturalo-Bacci-D' Aniello,1999), χρησιμοποιούμε την "carbossiterapia" που αυξάνει την ταχύτητα ροής του αίματος. Εξίσου ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα από το συνδυασμό μεσοθεραπείας και ενδερμολογίας.
Το CO2 είναι ένα αέριο άοσμο και άχρωμο και είναι το πρώτο αέριο που ανακάλυψε ο άνθρωπος.
Όταν χορηγηθεί υποδόρια το CO2 αμέσως απορροφάται από τη μικροκυκλοφορία του δέρματος και των μυών. Εγχέοντας 200cc CO2 στο πόδι σκύλου βρίσκουμε το αέριο στην αντίστοιχη φλέβα μετά από 5 έως 30 min. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη δυνατότητα του αερίου να διαπερνά τις περιτονίες των μυών και να ανιχνεύεται στους μυς (Paulon 1956 - Couldert 1980).
Σε επίπεδο αγγείων το CO2 αυξάνει το μυϊκό τόνο και προκαλεί ενεργό αγγειοδιαστολή σε επίπεδο μικροκυκλοφορiας, που οφείλεται στην άμεση δράση του αερίου στις λείες μυϊκές ίνες των αρτηριών. Επιπλέον, ενισχύεται το φαινόμενο Bohr, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και νεοαγγειογένεση.
Τα προβλήματα στη μικροκυκλοφορία, με τις ανάλογες βλάβες που εμφανίζονται στα αγγεία, έχουν ως αποτέλεσμα το οίδημα και είναι από τις βασικές αιτίες που προκαλούν και διατηρούν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.
Η "carbossiterapia" βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και ελαττώνοντας τη στάση, βελτιώνει τις ανταλλαγές σε επίπεδο μικροκυκλοφορίας - ιστού. Η μεσοθεραπεία βελτιώνει το οίδημα από την μικροκυκλοφορία.
Στις τοπικές μορφές κυτταρίτιδας γίνεται έγχυση CO2, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Στις περιοχές που το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο εγχύουμε σε περισσότερα σημεία, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη διασπορά του αερίου.
Σε συνδυασμό με μία καλή δίαιτα, μεσοθεραπεία, CO2 και "endermatologie" μπορούν να επιτύχουν πολύ καλά αποτελεσματα στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των ειδών - από άποψη παθολογικής προέλευσης - κυτταρίτιδας.
Όμως η μεσοθεραπεία έχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης και εξαρτάται μόνο από τη διάγνωση η χρήση των «τοπικά» κατάλληλων φαρμακευτικών ουσιών, εφόσον και οι βλάβες εντοπίζονται «τοπικά».

SUMMARY
Mesotherapy is applied mainly in Aesthetic Medecine and in Sports Medicine. It is useful and completes the treatments of diseases caused by venal and lymphatic inadequancy. It is used in the treatment of cellulitis in combination with other treatments, such as physiotherapy or carbossitherapy.

Key words: Mesotherapy, carbossitherapy (carbossiterapia), cellulitis, lipodystrophies.

Διεύθυνση αλληλογραφίας:
Prof. Pier Antonio Bacci
Via Monte Falco 31-52100 Arezzo
Fax: 0039 057537 0666
Ε-mail: bacci@ntc.it

BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Dal Monte A. Fisiologia e medicina dello sport. Sansoni Ed. Firenze 1977.
2. Sanchez C, Tropper U, Legardon C. Celulitis. Fundacion Flebologica, Argentina Ed. Buenos Aires 1987.
3. Sanchez C. Celulitis y su tratamiento. Editorial Celsius. Buenos Aires 1986.
4. Bacci PA. Le celluliti. Alberti Ed. Arezzo 2000.
5. Corbel D. Mesoterapia. Masson Ed. Parigi 1992.
6. Fasani U, Cucchi N. Mesoterapia. Organizzazione medico farmaceutica. Milano 1986.
7. Sanchez C, Altmann Canestri E. Que es la mesoterapia. Editorial Celsius. Buenos Aires 1989.
8. Bartoletti CA. Medicina Estetica. Salus, Roma 1999.
9. Goldsmith V. Celulitis. Vergara Editor. Buenos Aires 1988.
10. Maggiori S. Mesoterapia e malattie dell'apparato locomotore. Salus, Roma 1982.
11. Brandi C, D'aniello C, Bacci PA, Lattarulo P. Il trattamento chirurgico delle localizzazioni addominali della LES integrato dalla carbossiterapia. Atti 48 Congresso SICPRE, Gubbio 1999 - pag 695.


 

 

HOMEPAGE