<<< Προηγούμενη σελίδα

27ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο
"ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ"


ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Προεδρεύουσα: Κα Χριστίνα Αντωνίου
Τα εμφυτεύματα, το botox, η θεραπεία φλεβών, η λιποαναρρόφηση, η μεταμόσχευση τριχών, μέχρι τα lasers και τα peelings είναι στην 1η γραμμή του μετώπου αντιμετώπισης αισθητικών προβλημάτων.
Με τις νέες τεχνικές και τα νέα προϊόντα στον ορίζοντα, το μέλλον μας διαφαίνεται λαμπρό. Οι κοσμητικές επεμβάσεις, που γίνονται στα ιατρεία μας, έχουν αποδειχθεί ασφαλείς. Όμως, πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας από ανθρώπους, που δεν είναι ιατροί και κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, ή που είναι ιατροί αλλά δεν έχουν εκπαιδευτεί να τις εκτελούν. Γι' αυτό πρέπει συνεχώς να εκπαιδευόμαστε και να εκπαιδεύουμε τους νεότερους δερματολόγους και να ανακοινώνουμε τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές εμπειρίες μας. Σήμερα, το σεμινάριό μας είναι αφιερωμένο στη δερματική φλεβολογία των κάτω άκρων με εξαιρετικούς ομιλητές, Έλληνες και ξένους, που έχουν πλούσια εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.
Θα ξεκινήσουμε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας της Δερματοχειρουργικής, την κα Δήμητρα Ντάσιου, όλοι την γνωρίζετε, έχει προσφέρει πάρα πολλά στη δερματοχειρουργική στην Ελλάδα και συνεχώς προσφέρει. Δήμητρα σε ακούμε.

Eισαγωγή
Kα Δήμητρα Ντάσιου
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, σας καλωσορίζω και σας καλημερίζω στο νέο μας σεμινάριο για τη φλεβολογία των κάτω άκρων. Δεν είναι η 1η φορά που το οργανώνουμε, είναι η 2η, και αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο σεμινάριο, επειδή ακριβώς είχε πολύ μεγάλη επιτυχία την 1η φορά και είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Καλωσορίζουμε και τους συναδέλφους από τη Γερμανία και την Ιταλία.
Οι διαταραχές των φλεβών των κάτω άκρων είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και απασχολεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού. Το 1991, η θεραπεία ελκών των κνημών επιβάρυνε κατά 2% τον προϋπολογισμό για την υγεία των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Υπολογίστηκε ότι το 1991, στη Γαλλία, ξοδεύτηκαν 2,25 δις ευρώ μόνο και μόνο για τη θεραπεία των κιρσών, των επιπλοκών των κιρσών για φλεβίτιδα και υπολογίζεται ότι είναι το 2,6% του συνόλου των δαπανών για την υγεία. Είναι ένα μεγάλο ποσό, γεγονός που σημαίνει ότι απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Από την αρχαιότητα απασχολήθηκαν οι άνθρωποι σχετικά με το πώς θα θεραπεύσουν τους κιρσούς των κάτω άκρων και έχει βρεθεί ότι στην αρχαία Αίγυπτο έκαναν θεραπεία για τους κιρσούς με διάφορους τρόπους. 2.000 χρόνια πριν, ο Κέλσος έκανε φλεβεκτομή για πρώτη φορά και το 1840 οι Montejo & Leroi d'etoile στη Γαλλία έκαναν έγχυση απόλυτης αλκοόλης για τη θεραπεία των κιρσών. Ο Ιπποκράτης παλιότερα -παρέλειψα να το πω- έκανε για πρώτη φορά θεραπεία ενός κιρσού, δηλαδή καταστροφή του ενδοθηλίου του κιρσού με μία ράβδο. Τελευταία, έχουν βρεθεί πάρα πολλές ουσίες για τη θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών, πολλές σκληρυντικές ουσίες και συνέχεια έχουμε βελτιώσεις στις θεραπείες. Το έμβλημα της Αυστριακής Δερματολογικής Εταιρείας είναι αυτό που βλέπετε, το οποίο συμβολίζει την ενοποίηση του παθολογικού και του χειρουργικού χαρακτήρα της ειδικότητας της δερματολογίας. Από τη μια βλέπετε τη ράβδο με το φίδι που σημαίνει την κλασσική ιατρική και από την άλλη, βλέπετε τη ράβδο με το χέρι και ένα μάτι στο χέρι, το οποίο συμβολίζει το μάτι που βλέπει και τη δεξιότητα του χειρουργού. Δηλαδή, οι δύο όψεις της ειδικότητας. Και είναι αφιερωμένο αυτό το έμβλημα στη φροντίδα των ασθενών με κιρσούς και ευρυαγγείες. Ο συνδυασμός, δηλαδή, της σκληροθεραπείας και της φλεβεκτομής.


εικόνα 1.


εικόνα 2.


Οι δερματολόγοι έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην ανάπτυξη της φλεβολογίας. Το 1951 ο Kober Muller, στο Neuchatel της Ελβετίας, ο οποίος ήταν δερματολόγος και ονομάτιζε τον εαυτό του δερματοφλεβολόγο, ανέπτυξε την περιπατητική (ambulatory) φλεβεκτομή. Δηλαδή, φλεβεκτομή με τοπική αναισθησία και μικρές τρυπούλες, μικρά ανοίγματα, χωρίς να είναι μία μεγάλη επέμβαση και αργότερα την διέδιδε πάρα πολύ στα σεμινάρια, στα συνέδρια. Έκανε πάρα πολλά σεμινάρια με σκοπό να εκπαιδεύει πάνω στην τεχνική αυτή. Και σήμερα ακόμα, χρησιμοποιούμε την τεχνική του. Επίσης, οι δερματολόγοι συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της φλεβολογίας γράφοντας πάρα πολύ αξιόλογα συγγράμματα, κάνοντας έρευνες, επιδημιολογικές μελέτες, εξέλιξαν τη μικροφλεβεκτομή, όπως είπαμε πριν, τη μέθοδο του Muller, τις διαγνωστικές μεθόδους, όπως η φωτοπληθυσμογραφία, τη θεραπεία της συμπίεσης, τη σκληροθεραπεία με διάφορους τρόπους, διάφορα υλικά, όπου αναπτύχθηκε πάρα πολύ από Γάλλους, Αυστριακούς και Γερμανούς δερματολόγους. Επίσης έκαναν έρευνα για την επούλωση των ελκών, την ενδοσκοπική εκτομή των διατιτραινουσών φλεβών, την ενδοφλεβική θεραπεία με laser με οπτική ίνα, που θα τη δείτε σήμερα, θεραπείες με laser και με flash lamp. Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε όλοι τον αείμνηστο δερματολόγο Κώστα Μπραζιώτη, θείο του γραμματέα μας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με τη θεραπεία των κιρσών και των αιμορροΐδων. Και το 1936, που άρχισε να ασκεί τη δερματολογία, μέχρι το 1989, σε ηλικία 89 ετών, έκανε πάρα πολλές θεραπείες με σκληρυντικές ενέσεις. Μάλιστα, εξέδωσε και σχετικό βιβλίο το 1957, με τίτλο "Αιμορροΐδες - Κιρσοί Κάτω Άκρων" και εκδόθηκε μάλιστα 4 φορές, διότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Βλέπετε το βιβλίο του (εικόνα 1).
Οι δερματολόγοι, λοιπόν, είναι οι πιο ειδικοί στο να διαγιγνώσκουν τις καταστάσεις που είναι σχετικές με φλεβική κυκλοφορία και που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα, όπως είναι το Kaposi, το ψευδοKaposi, την ατροφική ακροδερματίτιδα, την αγγειίτιδα, τα έλκη των κνημών, τους ελκωτικούς όγκους, τη φλεβίτιδα, το λεμφοίδημα και το λιποίδημα. Και εφόσον αυτοί είναι οι πρώτοι που βάζουν τη διάγνωση, θα πρέπει να είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι θα προχωρήσουν και στη θεραπεία. Γιατί και οι επιπλοκές που δημιουργούνται από την κακή φλεβική κυκλοφορία, εκδηλώνονται πάνω από όλα στο δέρμα. Οι δερματολόγοι, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν, όχι μόνο να βάζουν τη σωστή διάγνωση στις φλεβικές διαταραχές, αλλά και να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, αφού όμως πρώτα έχουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Εκεί είναι το θέμα. Θα πρέπει να γίνεται μία σωστή εκπαίδευση. Και από ό,τι ξέρουμε, στην Ελλάδα, η εκπαίδευση πάνω στη φλεβολογία, στους ειδικευόμενους δερματολόγους, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και ελπίζουμε ότι θα εισαχθεί και αυτό το κομμάτι, πιο ενεργά μέσα στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Η συνεργασία, όμως, των δερματολόγων και με άλλες ειδικότητες σχετικές με τη φλεβολογία, θα πρέπει πάντα να υπάρχει. Δηλαδή, συνεργασία με αγγειοχειρουργούς, με παθολόγους, με χειρουργούς, ώστε να είναι προς όφελος του ασθενή. Να είναι πιο ολοκληρωμένη η διάγνωση και η θεραπεία των προβλημάτων αυτών. Τελειώνοντας, για να μη σας κουράσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καλεσμένους μας ομιλητές, που πρόθυμα δέχτηκαν την πρόσκλησή μας και τους δικούς μας δασκάλους, όπως τους καθηγητές, τον κ. Βαρώνο, τον κ. Παγκράτη και τον κ. Νεαμονιτό, τον κ. Ζωγραφάκη, αλλά και αυτούς που ήρθαν από μακριά, όπως τον καθηγητή κ. Guissepe Gennovese, την ιατρό κα Alina Fratila από τη Γερμανία και τον Δρ Mulkens από τη Γερμανία, οι οποίοι δέχτηκαν να έρθουν αυτό το ταξίδι, να θυσιάσουν το σαββατοκύριακό τους, προκειμένου να μας δώσουν τις γνώσεις τους. Και επίσης, να ευχαριστήσω την εταιρεία Servier που πάντα μας διαθέτει τους χώρους της, καθώς και το θεραπευτήριο Υγεία, το οποίο μάς διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις, τα χειρουργεία, την υποδομή και το προσωπικό ακόμη, και όλα αυτά ανιδιοτελώς. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Το λόγο στην Πρόεδρο.


 

HOMEPAGE