<<< Προηγούμενη σελίδα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

"Secrets ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ",
Cynthia Holland-Hall, ΜD, ΜΡΗ & Robert Τ. Brown, ΜD

Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης: Άρτεμις Τσίτσικα,
Γεώργιος Χρούσος
Μετάφραση: Γ. Βουρβουλάκης
Έκδοση: Ιατρικές Εκδόσεις
Π.Χ. Πασχαλίδη. Αθήνα 2005.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου "Adolescent Medicine Secrets", της Cynthia Holland-Hall και του Robert Τ. Brown, από τις Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη, σε μετάφραση του γιατρού κ. Γ. Βουρβουλάκη, και επιμέλεια της παιδιάτρου κ. Α. Τσίτσικα και του καθηγητού της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Χρούσου, εστιάζεται στην περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων και των διαταραχών της σωματοψυχικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προσαρμογής των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η ηλικιακή αυτή περίοδος, των 10-19 ετών, εμφανίζει πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες στη φυσιολογία της σωματοψυχικής εξέλιξης, και στην παθογένεια των διαταραχών που τη συνοδεύουν. Παράλληλα, στην περίοδο αυτή διαφοροποιείται η παθογένεια των νόσων, η νοσολογία και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της εφηβικής ηλικίας στις υγειονομικά προηγμένες χώρες, άρχισε να εδραιώνεται η εξειδίκευση της ιατρικής των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Παιδιατρική δραστηριοποιείται στην Ιατρική της Εφηβείας και στη χώρα μας. Οι έφηβοι με χρόνια νοσήματα παρακολουθούνται στην πλειονότητά τους από Παιδίατρους με εξειδικεύσεις, και η Γενική Παιδιατρική ενεργοποιείται στην προώθηση θεμάτων αγωγής υγείας και στην οργάνωση επιδημιολογικών και άλλων μελετών σε προβλήματα υγείας των εφήβων.
Η ενημέρωση όμως των Ελλήνων Παιδιάτρων και γενικά των ιατρών που επιθυμούν να ασχοληθούν με την υγεία και την παθολογία των εφήβων καλύπτονται κυρίως από τα κλασικά συγγράμματα της Παιδιατρικής και της Παθολογίας.
Το βιβλίο "Secrets ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ" έρχεται να καλύψει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, που αφορά στην περιγραφή των βασικών προβλημάτων υγείας των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, στην πρόληψη και στην αντιμετώπισή τους. Στο βιβλίο περιγράφονται αναλυτικά τα πιο σημαντικά προβλήματα της ηλικίας αυτής, τα οποία ταξινομούνται σε τέσσερις ενότητες:
Ι. Γενική Εφηβική Ιατρική, όπου αποτυπώνονται στατιστικά δεδομένα της υγείας των εφήβων, περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες και η αναγκαιότητα εξοικείωσης του γιατρού για μια επιτυχή λήψη ιστορικού και εξέταση, ανασκοπούνται οι βασικές ενδείξεις επιλογής νόσων για την εφαρμογή προγραμμάτων ανίχνευσης και πρόληψης και συζητούνται θέματα διατροφής, αντιμετώπισης των εφήβων με χρόνια προβλήματα υγείας, νομικά θέματα ιατρικής φροντίδας και άλλα.
Τα στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα της ενότητας αυτής αφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα είναι εύκολη, εάν ακολουθηθούν οι δομές μελέτης που αναγράφονται στο βιβλίο.
II. Παθολογία της Εφηβικής Ιατρικής. Καταγράφονται τα βασικά κλινικά, εργαστηριακά και θεραπευτικά δεδομένα των πιο συχνών και σοβαρών χρόνιων νόσων της εφηβικής ηλικίας που παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται από τη Βασική Παιδιατρική και τις υποειδικότητές της.
III. Θέματα σχετικά με την υγεία του Γεννητικού Συστήματος και τη Σεξουαλική Αγωγή. Η ενότητα αυτή αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη θεματική ενότητα, στην οποία κυριαρχούν θέματα σχετικά με τη φυσιολογική σωματοψυχική εξέλιξη και τις διαταραχές που την συνοδεύουν. Ενδοκρινολογικές διεργασίες και σωματικές διαφοροποιήσεις των μαστών και των γεννητικών οργάνων, γυναικολογικά προβλήματα εφήβων και εγκυμοσύνη, σεξουαλική κακοποίηση, και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν τα βασικά θέματα ανάλυσης.
IV. Θέματα Ψυχικής Υγείας - Ψυχοκοινωνικά θέματα. Στο κεφάλαιο αυτό αναπτύσσονται θέματα που απασχολούν κατεξοχήν τον πληθυσμό της ηλικιακής αυτής ομάδας, όπως η κατάχρηση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές, οι ψυχικές διαταραχές και τα σχολικά και μαθησιακά προβλήματα, η βία και η αναφορά στην ειδική νομοθεσία για την προστασία των εφήβων.
Οι συγγραφείς αξιοποιώντας την εμπειρία δεκάδων συνεργατών, ειδικών στην Ιατρική της Εφηβείας, συμπύκνωσαν σε ένα βιβλίο 405 σελίδων τη δομή, τη θεματολογία και τους άμεσους και μελλοντικούς στόχους της Εφηβικής Ιατρικής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή ερωταπαντήσεων. Η μορφή αυτή έχει το πλεονέκτημα της εύκολης ανάγνωσης και αφομοίωσης των πληροφοριών. Η μετάφραση και η απόδοση του αγγλόφωνου κειμένου στα ελληνικά είναι άρτια και η ανάγνωση του βιβλίου άνετη και ευχάριστη.
Πιστεύω πως το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία όσον αφορά στη νεοαναγνωρισμένη εξειδίκευση της Ιατρικής των Εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Παράλληλα, αναμένεται να αποτελέσει βιβλίο αναφορά για φοιτητές της Ιατρικής και για κλινικούς ιατρούς, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ενδιαφέρονται επιστημονικά για την εφηβεία και τα προβλήματά της. Ειδικά για τους Παιδίατρους αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα των συγγραμμάτων Γενικής Παιδιατρικής.

Χρήστος Καττάμης
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής
Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΗΟΜΕPAGE