<<< Προηγούμενη σελίδα

ΒιβλιοπαρουσΙαση

Κωνσταντίνος Τρομπούκης

 

"Η Ελληνική Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη 1856-1923".

Έκδοση του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών. Σειρά: "Ανάλεκτα της καθ' ημάς Ανατολής, 10". Αθήνα 2000. ΙSΒΝ 960-7579-29-1. 24X17 εκ. Σελίδες 271. Άδετο.
Η Ιστορία της νεοελληνικής Ιατρικής δεν περιορίζεται στη μελέτη των γεγονότων στο Ελληνικό κράτος, αλλά επεκτείνεται στον ευρύτερο χώρο της "καθ' ημάς Ανατολής". Διαχρονική ελληνική ιατρική παρουσία αιώνων, με σημαντικότατη και σε πολλές περιπτώσεις, πρωτοποριακή συνεισφορά στην ιατρική εξέλιξη πολλών κρατών, δεν έτυχε ως τώρα να μελετηθεί και να προβληθεί, στο βαθμό που θα έπρεπε.
Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τρομπούκη: "Η Ελληνική Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη 1856-1923", έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό της βιβλιογραφίας μας και να προβάλλει πολλές άγνωστες πτυχές από τη σημαντική ελληνική ιατρική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο συγγραφέας μελέτησε μεγάλο αριθμό αδημοσίευτων πηγών από ελληνικά και τουρκικά αρχεία, ανέτρεξε σε μια πληθώρα ιατρικών και ιστορικών δημοσιευμάτων για να τεκμηριώσει την επίπονη εργασία του. Καρπός αυτής της μεθοδικής και συστηματικής αναζήτησης υπήρξε η ανάδειξη της πρωτοπόρου συμβολής των Ελλήνων ιατρών της Πόλης, στην θεμελίωση και εξέλιξη της Ιατρικής στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Άλλοτε ως καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, άλλοτε ως αρχίατροι και διευθυντές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιαίτεροι αρχίατροι των σουλτάνων, πάντοτε όμως διαφυλάττοντας τα συμφέροντα της ελληνικής εθνότητας, οι Έλληνες ιατροί της Πόλης έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην Ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής.
Το άριστα δομημένο βιβλίο του συναδέλφου Τρομπούκη, με την πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτει και το αναλυτικότατο ευρετήριο, καθίσταται βιβλίο αναφοράς για το εξεταζόμενο θέμα. Λ. Ε. Β.


"Ιατρική Εφημερίς του Στρατου (1890-1897)". -Κατάλογος περιεχομένων και επιλογή άρθρων-.

Επιμέλεια και επιλογή ύλης: Γεώργιος Ν. Αντωνακόπουλος, Γρηγόριος Ι. Σκαμπαρδώνης, Νικόλαος Δ. Σχίζας.
Επιστημονικές εκδόσεις "Παρισιάνου". Αθήνα 2001. Ι3ΒΝ 960-394-096-8. 24X17 εκ. Σελίδες 340, άδετο.
Από τα ιατρικά περιοδικά που εκδόθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά υπήρξε η "Ιατρική Εφημερίς του Στρατού". Αν και δημιούργημα της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Στρατού, από την αρχή της κυκλοφορίας του δεν περιορίστηκε σε θέματα στρατιωτικής ιατρικής μόνο, αλλά απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες ιατρούς, με θεματογραφία που κάλυψε όλους τους κλάδους της Ιατρικής. Εκδοτική επιτροπή του περιοδικού διατέλεσαν κορυφαίοι στρατιωτικοί ιατροί και συνεργάτες του περιοδικού υπήρξαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πολλοί διακεκριμένοι ιατροί της εποχής.
Το περιοδικό αυτό, πολύτιμη πρωτογενής πηγή της νεοελληνικής Ιατρικής, είναι σήμερα εξαιρετικά σπάνιο. Από αυτή τη δυσεύρετη έκδοση, οι κ.κ. Γ. Αντωνακόπουλος, Γ. Σκαμπαρδώνης και Ν. Σχίζας, παραθέτουν στον τόμο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο "Παρισιάνου", τον πλήρη και αναλυτικό κατάλογο των περιεχομένων του περιοδικού και μια πλούσια και αντιπροσωπευτική επιλογή, αποτελούμενη από 250 περίπου σελίδες, από διάφορα δημοσιεύματα του περιοδικού.
Μέσα από τις σελίδες του καλαίσθητου τόμου ο σύγχρονος αναγνώστης θα γνωρίσει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την υγειονομική κατάσταση της χώρας και τον ιατρικό προβληματισμό των ελλήνων υγειονομικών του 19ου αιώνα. Ένα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο στους λάτρεις της Ιστορίας της Ιατρικής αλλά σε κάθε φιλίστορα. Λ. Ε. Β.


 

ΗΟΜΕPAGE